Home Receptai Desertai Trapūs vamzdeliai su riešutų įdaru: rytietiško saldumyno receptas

Trapūs vamzdeliai su riešutų įdaru: rytietiško saldumyno receptas

0
Trapūs vamzdeliai su riešutų įdaru: rytietiško saldumyno receptas

Rytietiški saldumynai visada buvo mano silpnybė. Grįžusi iš atostogų namo, parsivežu pusę lagamino įvairiausių skanėstų. Taip pat renku vietinius receptus. Iš paskutinės kelionės grįžau su noru kuo greičiau iškepti graikinių riešutų suktinukus. Juos gaminusi šeimininkė vadina juos cigaretėmis. Skanūs trupantys rytietiški kepiniai sužavėjo nuo pirmo kąsnio.

Elastinga tešla iškočiojama į ploniausią sluoksnį, padalinama į segmentus ir įdaroma smulkintais riešutais. Prieskonių – tik pagrindiniai. Sumaltas kardamonas dar labiau kvepia, kai jo neužgožia kiti aromatai. Tešlos trapumas tiesiogiai priklauso nuo grietinės. Kuo ji riebesnis, tuo pyragas bus trapesnis.

Ingredientai

  • 600–700 g kvietinių miltų
  • 0,25 a. š. druskos
  • 200 g sviesto
  • 0,5 a. š. sodos
  • 200 g cukraus
  • 100 g cukraus pudros
  • 500 g grietinės
  • 9 g vanilinio cukraus
  • 0,5 a. š. citrinų rūgšties
  • 400 g graikinių riešutų (be kevalų)
  • 2 a. š. kardamono (malto)

Gaminimo eiga

1. Sumaišykite miltus, 3 g vanilinio cukraus, druską, citrinos rūgštį ir sodą. Suberkite šaltą sviestą, sutarkuotą ant stambios trintuvės. Susmulkinkite į trupinius.

2. Įpilkite riebios grietinės ir minkykite minkštą, šiek tiek lipnią tešlą. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 1 val.

3. Riešutus sutriname smulkintuvu. Į juos supilkite likusį vanilinį ir įprastą cukrų, kardamoną ir gerai išmaišykite.

4. Padalinkite tešlą į 9 dalis ir susukite į rutuliukus. Uždenkite maistine plėvele, kad neišdžiūtų. Po vieną rutuliukus iškočiokite plonais permatomais apvaliais sluoksniais, tešlą pabarstykite miltais.

5. Supjaustykite lakštą į 12 dalių (kaip picą). Įdėkite 1 arbatinį šaukštelį įdaro (riešutų) ant plataus trikampių krašto. Susukite vamzdelius, apvyniodami kraštus į vidų. Veiksmus pakartokite su likusiais 8 tešlos rutuliukais.

6. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite vamzdelius. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20–23 minutes. Iškepusias cigaretes pabarstykite cukraus pudra.

Receptas skirtas didelei šeimai ar arbatos vakarėliui su draugais. Jei gaminate vienam ar dviem žmonėms, sumažinkite ingredientus per pusę. Į tešlą galite įvynioti ir kitų įdarų, svarbiausia, kad įdaras nebūtų skystas. Puikiai tiks džiovinti vaisiai, šokoladas ar tiršta uogienė. Dar beprotiškai skanu su cinamonu ir cukrumi. Patariu pabandyti ir įsitikinti patiems!

Skanaus!