Tie, kurių mieste vanduo apibūdinamas kaip kietas, iš pirmų lūpų žino, kas yra kalkių apnašos. Jos pasirodo ant puodų ir arbatinukų, o tai labai sugadina maisto skonį ir kokybę. Dažniausiai nuo apnašų nukenčia virdulys. Be to, kad virdulyje nuosėdos greitai jį sugadina, tai taip pat kenkia ir sveikatai.
Tačiau virdulį galima labai lengvai ir greitai nukalkinti. Norėdami tai padaryti, galite pasinaudoti keletu medžiagų, kurios yra kiekvienoje virtuvėje. Pasirodo, valyti galima ir emaliuotą virdulį, ir elektrinį. Yra keletas receptų, užsirašykite!
Kalkės virdulyje: 6 kovos būdai
Kadangi apnašos bijo organinių ir neorganinių rūgščių, būtina su jomis kovoti rūgščių turinčiomis medžiagomis.
Actas
Actas laikomas viena agresyviausių nuosėdų šalinimo priemonių, todėl gamintojai nerekomenduoja jo naudoti elektriniams virduliams. Jei nėra kitos priemonės, geriau naudoti ne gryną actą, o silpną jo tirpalą. Tai veikia tik palyginti naujuose įrenginiuose.
Rekomenduojama naudoti arbatinukams iš plastiko, stiklo, nerūdijančio plieno su dideliu apnašų sluoksniu.
Taikymas
Virdulį pripilkite vandens iki maksimalios ribos. Tada įpilkite 3–4 šaukštus 9 % acto. Palikite tirpalą virdulyje 60 minučių, kad pašalintumėte apnašas. Tada virdulį užvirkite ir palikite, kol atvės. Jei per tą laiką apnašos pačios nepasišalino, jas galima pašalinti indams plauti skirta kempine. Vandenį su actu išpilkite, virdulį gerai išskalaukite.
Būtinai užvirkite švarų vandenį, praskalaukite keletą kartų ir išpilkite lauk. Taip nuplausite likusį actą. Jūs negalite gerti šio vandens. Jei norite – šį procesą galite pakartoti 2–3 kartus, kol verdant nebesijaus acto kvapo.
Citrinų rūgštis
Rekomenduojama naudoti elektriniams virduliams, pagamintiems iš plastiko, nerūdijančio plieno ir stiklo su nedideliu nuosėdų kiekiu.
Taikymas
Į virdulį supilkite 0,5 l vandens ir užvirinkite. Į verdantį vandenį įpilkite 2 šaukštus citrinos rūgštis. Vanduo virdulyje šnypš – nebijokite, tai normalu. Po 2 valandų, kai vanduo visiškai atvės, patikrinkite kalkių nuosėdas. Jei jos visiškai neišnyko, patrinkite dugną ir šonus kempine ir išskalaukite virdulį. Užvirinkite vandenį švariame virdulyje ir praskalaukite.
Soda
Kadangi emaliu dengtiems indams netinka rūgštinės medžiagos, actas ir citrinos rūgštis jiems netinka. Tada jums padėti gali soda.
Rekomenduojama naudoti arbatinukams ir keptuvėms su emaliu, aliuminiu ir plastiku.
Taikymas
Sumaišykite virdulyje 0,5 l vandens ir 1 valg. š. sodos (tinka paprasta maistinė soda). Užvirinkite sodos tirpalą, sumažinkite temperatūrą iki minimumo ir palikite ant viryklės dar 30 minučių. Po to virdulį nuplaukite švariu vandeniu ir dar užvirinkite su švariu vandeniu, kurį išpilkite.
Norėdami išvalyti elektrinį virdulį, užvirinkite vandenį ir tik tada pilkite į jį sodos. Palikite tirpalą virdulyje, kol jis visiškai atvės. Po to kempine valykite dugną ir sienas, nuplaukite virdulį ir užvirinkite švarų vandenį.
„Coca-Cola“ ir kiti gazuoti gėrimai
Greičiausiai esate girdėję apie nuostabias valomąsias „Coca-Cola“ savybes. Gėrimas lengvai nuvalo paviršius ir indus nuo suodžių, rūdžių ir dėmių. Beje, kai kurie teigia, kad „Sprite“ ir „Fanta“ turi tą patį poveikį. Galite pabandyti išvalyti virdulį su šiais gėrimais.
Rekomenduojama naudoti elektriniams, nerūdijančio plieno virduliams.
Paimkite 0,5 litro „Coca-Cola“. Supilkite į virdulį ir užvirinkite. Kai atvės, išskalaukite ir įvertinkite rezultatą. Jei apnašos nevisiškai ištirpo, užterštas vietas patrinkite indų kempine. Gali būti, kad apnašos iškart nukris. Tokiu atveju virdulį reikia išplauti ir užvirinti su švariu vandeniu.
Vaisių ir daržovių žievelės
Kadangi šis metodas yra gana švelnus, jis tinka indams su nedidele kalkių danga, taip pat norint išvengti apnašų atsiradimo.
Rekomenduojama naudoti emaliuotiems ir metaliniams indams bei arbatinukams.
Taikymas
Paimkite obuolių, kriaušių ar bulvių odeles (anksčiau nuplautas), sudėkite į virdulį, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Po to odeles palikite 2 valandoms, kol vanduo atvės. Virdulyje esančios apnašos suminkštės ir jas bus galima nuplauti įprasta indų kempine.
Sūrymas
Pats neįprasčiausias, bet ne mažiau efektyvus virdulio valymo būdas – marinuoti agurkai ar pomidorai. Be to, sūrymu galima pašalinti ne tik apnašas, bet ir lengvas rūdis. Todėl, jei staiga šaldytuve atsiras marinuotų agurkų sūrymo, naudokite jį tinkamai.
Rekomenduojama naudoti virduliams su emalio danga, nerūdijančiu plienu ir metalu.
Naudodami sietelį arba marlę, supilkite sūrymą į virdulį. Užvirkite ir leiskite atvėsti. Po to virdulį nuplaukite kempine ir švariu vandeniu. Užvirinkite virdulyje švarų vandenį ir išskalaukite.
Kaip išvalyti virdulį ar puodą nuo anglies degėsių
Norint išvalyti virdulį nuo suodžių ir riebalų, reikia naudoti visiškai skirtingus metodus. Tačiau tai taip pat galima padaryti, naudojant paprastas namines priemones.
1 metodas
- Kaitinkite virdulį, kol jis sušils, bet nebus karštas.
- Paimkite 3 šaukštus sodos ir 1 š. vandens. Sumaišykite pastą.
- Naudodami kietą kempinę, ištepkite dėmes pasta ir palikite kelioms minutėms. Per tą laiką suodžiai šiek tiek įmirks, todėl juos lengvai nuvalysite kempine ar šepetėliu.
- Sodos pastą nuplaukite švariu vandeniu ir įvertinkite rezultatą.
2 metodas
Šis metodas geriausiai tinka įsisenėjusiems riebalams ir suodžiams. Žinoma, tam reikia daugiau laiko, bet rezultatas yra pastebimas.
- Paimkite didelį metalinį indą, kuriame visiškai tilps virdulys. Tiks didelis puodas ar kibiras.
- Supilkite vandenį į indą taip, kad virdulys būtų visiškai panardintas į jį. Įpilkite sodos santykiu 1 valg. š. sodos 1 litrui vandens.
- Įmerkite virdulį į indą su vandeniu ir įjunkite kaitinimą.
- Užvirus, palikite vandenį virti dar pusvalandį. Po to indą nukelkite nuo ugnies ir palaukite, kol vanduo atvės.
- Arbatinuko šonus nušveiskite kieta kempine ir nuplaukite švariu vandeniu.
Apsaugo nuo nuosėdų susidarymo virdulyje
- Reguliariai valykite virdulį profilaktikos tikslais. Užteks tai daryti kartą per 4–5 savaites. Tam tinka sūrymas ir vaisių odelės.
- Maistui naudokite tik filtruotą arba išvalytą vandenį. Be to, kad pagerinsite savo sveikatą, pailginsite virdulio tarnavimo laiką.
- Kai dugne lieka vandens su apnašomis, jį reikia išpilti. Nepilkite į vidų švaraus vandens. Pirmiausia išpilkite kalkių nuosėdas ir nuplaukite virdulį tekančiu vandeniu. Tik po to naudokite jį.
Naudodamiesi mūsų patarimais, galėsite būti tikri, kad jūsų virdulys visada bus švarus ir blizgus. Norėdami išlaikyti švarą ne tik virtuvėje, bet ir visame name, laikykitės kelių paprastų taisyklių! Tiesa, vanduo visur skirtingas, vienur daugiau kalkių, kitur rūdžių ir t. t. Todėl jei vienas būdas nesuveikė – pabandykite kitą ir atraskite, kas geriausiai išvalo būtent jūsų arbatinį.