Įdomioji statistika: kiekvienas rusas per metus suvartoja vidutiniškai 2,5 kg majonezo, o JAV gyventojai kiekvienais metais šiam produktui iš viso išleidžia maždaug du milijardus dolerių.
Patiekalų, kurių sudėtyje yra majonezo, yra tikrai daug, tad nieko keisto, jog dažnai yra keliamas klausimas, ar šis maisto produktas gali būti naudingas. Majonezą gana dažnai naudojame įvairių salotų ir mišrainių ruošimui, todėl žemiau pateikta informacija jums tikrai bus naudinga.
Ar majonezas gali būti naudingas?
Taip, net ir mitybos specialistų taip kritikuojamame majoneze tikrai yra kažkas naudingo:
- Omega-3 ir Omega 6 riebalų rūgštys. Majoneze yra Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių. Šie nesotieji riebalai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Be to, nesotieji riebalai yra naudingi ir dėl kitos priežasties: „Riebalai padeda organizmui pasisavinti tam tikras maistines medžiagas ir gamina svarbius hormonus“, – aiškina Amerikos širdies asociacija. Nepakankamas riebalų kiekis organizme neigiamai veikia sveikatą.
- Įvairūs vitaminai. Be to, majoneze yra keletas svarbių vitaminų, įskaitant vitaminą E. Ohajo universitete atliktas tyrimas parodė, kad egzistuoja vitamino E rūšis, kuri pertvarko smegenų kraujotakos sistemą. Majonezas turi gana daug vitamino E, taigi, jei valgysite majonezą kasdien, teoriškai galėsite sumažinti insulto riziką. Valgomajame šaukšte majonezo yra 19% vitamino K rekomenduojamos dienos normos ir nedideli kiekiai (nuo 1 iki 4 procentų) seleno, vitamino B12, cholino, liuteino ir zeaksantino rekomenduojamos paros normos.
Ir vis dėlto tai žalinga…
Nepaisant majonezo privalumų, šiame maisto produkte nėra daug maistinių medžiagų, todėl majonezas gali būti žalingas mūsų sveikatai:
- Sotieji riebalai. Šaukšte majonezo yra apie 1,6 gramo sočiųjų riebalų. Tai yra ganėtinai daug, ypač turint omenyje tai, kad dauguma mūsų į patiekalus majonezą deda „iš akies“. Jei majonezas yra vartojamas dideliais kiekiais, ilgainiui šie sotieji riebalai gali imti kauptis organizme ir neigiamai paveikti cholesterolio kiekį kraujyje.
- Omega-6 riebalų rūgštys. Dauguma komercinio majonezo gaminami iš sojų aliejaus, kuris, kai kurių ekspertų nuomone, yra nesveikas dėl didelio Omega-6 riebalų rūgščių riebalų kiekio. Pavojus slypi būtent šių riebalų kiekyje. Didelis Omega-6 riebalų rūgščių kiekis maiste yra susijęs su pagumburio (smegenų srities, kuri kontroliuoja daugybę funkcijų, tokių kaip kūno svoris, medžiagų apykaita, kūno temperatūra, vaisingumas ir atsakas į stresą) pokyčiais. Be to, per didelis Omega-6 riebalų rūgščių kiekis gali padidinti kraujospūdį ir sukelti kraujo krešulių riziką (tai gali sukelti širdies priepuolį, insultą bei sulaikyti skysčius organizme).
- Mononatrio glutamatas. Prekybos centruose parduodamame majoneze gausu įvairių konservantų ir, žinoma, mononatrio glutamato. Nors šis priedas įprastai pripažįstamas kaip saugus, jis tikrai nusipelnė savo blogos reputacijos dar labiau nei jūs manote. Pastebėta, kad mononatrio glutamatas sukelia įvairius simptomus, įskaitant galvos skausmą, prakaitavimą, galūnių tirpimą, dilgčiojimą ar deginimą veide, kakle ir kitose srityse, netolygų širdies plakimą, krūtinės skausmą, pykinimą ir silpnumą.
- Cukrus. Įprastai viename šaukšte majonezo yra maždaug 1 g cukraus. Majonezas, kuriame yra mažesnis riebalų kiekis, sudėtyje gali turėti dar daugiau cukraus. Per didelis cukraus kiekis gali sukelti įvairias sveikatos problemas, tokias kaip svorio padidėjimas ir nutukimas, 2 tipo diabetas ir širdies ligos.
- Perteklinės kalorijos. Vos viename šaukšte majonezo yra maždaug 90 kalorijų ir maždaug 10 gramų riebalų.
Ar galima valgyti majonezą nepakenkiant sveikatai?
Galite rasti sveikesnę alternatyvą įprastam majonezui.
Pavyzdžiui, puikiu pasirinkimu gali būti majonezas, pagamintas ne iš sojų, o iš alyvuogių aliejaus, nes tai yra puikus riebalų šaltinis. Jis taip pat pasižymi antibakterinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, padeda sumažinti diabeto riziką, leidžia išlaikyti sveiką svorį, apsaugo nuo širdies ligų ir insulto.
Kita alternatyva – majonezas, pagamintas iš avokadų aliejaus, kuriame yra mažiau sočiųjų riebalų.
Taip pat visada galite pasigaminti majonezo patys.
Nors majonezas su alyvuogių ar avokadų aliejumi gali būti sveika alternatyva įprastam majonezui, tačiau jį reikėtų vartoti saikingai.