Šeštadienis, 23 lapkričio, 2024

Naujausi

6 šventinių keksų receptai Kalėdoms ir Naujiesiems metams

Kalėdos yra šeimos šventė. Daugeliui tai asocijuojasi su apsnigtu vaizdu pro langą ir šilta, jaukia atmosfera. Oras alsuoja mandarinų ir mamos gaminto maisto aromatais. Užsienio filmuose ant stalo tradiciškai būna dedamas gražus keksas. Pas mus tokios tradicijos nebuvo. Tačiau kas trukdo šventėms išsikepti gardų keksą?

Pradėjau gaminti nuo paprastesnių receptų. Tačiau netrukus susidomėjau ir garsiuoju vokišku Štolenu. Su juo, žinoma, tenka pasiterlioti. Bet koks rezultatas! Niekada gyvenime nesu ragavusi skanesnio kepinio. Kas galėjo pagalvoti, kad kelias savaites pastovėjęs keksas taps dar geresnis. Štai 6 nuostabūs receptai, kurie maloniai nustebins jus ir jūsų šeimą. Dar spėsite juos iškepti Naujiems metams!

Kaip pasigaminti šventinį keksą namuose

Štolenas

Štolenas kilęs iš Vokietijos (vok. Stollen). Ten įprasta jį gaminti Kalėdoms. Minkštas keksas su daug džiovintų vaisių – vienas iš nedaugelio kepinių, kurį reikia pasiruošti iš anksto. Taigi, imkitės darbo, kad spėtumėte pagaminti iki Naujų metų.

Ingredientai

  • 100 g datulių
  • 200 g razinų
  • 100 g džiovintų vyšnių arba spanguolių
  • 1 apelsinas
  • 100 g riešutų
  • 1 citrina
  • 100 ml aromatinio alkoholio (romo, konjako ar kt.)
  • 500 g kvietinių miltų
  • 350 g sviesto
  • 250 ml šilto pieno
  • 100 g migdolų miltų
  • 85 g cukraus
  • 50 g šviežių mielių
  • 1 arb. š. kalėdinių kepimo prieskonių
  • žiupsnelis druskos
  • cukraus pudra pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Įdarą ruoškite iš anksto, geriausia prieš dieną. Džiovintus vaisius nuplaukite ir nusausinkite, iš datulių pašalinkite sėklas. Stambiai supjaustykite vaisius, susmulkinkite riešutus ir susmulkinkite cukatas.

2. Džiovintus vaisius sumaišykite su riešutais ir cukruotais vaisiais, suberkite apelsino ir citrinos žievelę. Iš apelsino išspauskite sultis ir sumaišykite su alkoholiu, tada supilkite į įdarą ir išmaišykite. Palikite, kad įsigertų skonio.

3. Sutrupinkite mieles ir sutrinkite su 1 šaukšteliu cukraus. Supilkite pusę pieno ir gerai išmaišykite, kad ištirptų mielės. Mišinį 30 minučių padėkite į šiltą vietą, kurioje nėra skersvėjų.

4. Miltus sumaišykite su cukrumi, druska ir prieskoniais, supilkite pieną ir mielių mišinį. Minkykite tešlą 10 minučių. Įpilkite 300 g kambario temperatūros sviesto ir toliau minkykite tešlą iki vientisos masės. Uždenkite ir grąžinkite į šiltą vietą 1–1,5 valandos.

5. Kai tešla paaugs, perkelkite į didesnį dubenį, suberkite migdolų miltus ir įdarą su skysčiu. Viską paskleiskite ant tešlos, gerai išminkykite.

6. Pabarstykite miltų ant darbinio paviršiaus ir iškočiokite tešlą. Perpjaukite ją per pusę ir kiekvieną gabalėlį susukite į ovalią 2–3 cm storio ir 35 cm ilgio plokštę. Šiek tiek atsitraukite nuo centro ir kočėlu arba ranka padarykite negilią išilginę įdubą. Užlenkite mažesnę dalį aukštyn.

7. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi ir perkelkite ruošinius. Leiskite tešlai pastovėti 40–45 minutes. Kepkite Štoleną valandą 190 laipsnių temperatūroje.

8. Ištirpinkite 50 g sviesto ir aptepkite karštus keksus. Gausiai pabarstykite cukraus pudra. Kai Štolenai atvės, sandariai suvyniokite į pergamentą, tada į foliją. Būtinai saugiai supakuokite kepinius. Palikite keksus bent kelioms dienoms, geriausia 3–4 savaitėms.

Keksas su mandarinais

Ingredientai

  • 170 g sviesto
  • 135 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 125 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 3 mandarinai
  • 1 valgomasis šaukštas smulkaus cukraus
  • 150 g džiovintų vaisių
  • 2 valg. š. apelsinų likerio
  • 1 kiaušinio baltymas
  • citrinos žievelės ir rozmarino šakelės papuošimui
  • cukraus pudra pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Mandarinus nulupkite ir išardykite į skilteles, palikite 1 valandai, kad nusausėtų.

2. Džiovintus vaisius nuplaukite ir nusausinkite, stambiai supjaustykite ir užpilkite vandeniu. Leiskite jiems užvirti ir pavirti 30 minučių. Tada supilkite apelsinų likerį.

3. Suplakite mikseriu 150 g minkšto sviesto ir 125 g cukraus. Turėtumėte gauti tirštą masę. Po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais, toliau plakite tešlą.

4. Keptuvėje ištirpinkite 20 g sviesto, įdėkite 1 arb. š. cukraus ir apkepkite dviejų mandarino skilteles po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Perkelkite į lėkštę.

5. Tame pačiame aliejuje pašildykite džiovintus vaisius. Alkoholis turi būti visiškai išgarintas. Kai įdaras atvės, įmaišykite jį į tešlą.

6. Keksui skirtą skardą ištepkite sviestu ir miltais. Išdėliokite tešlą pakaitomis su mandarino griežinėliais. Kepkite apie 1 valandą 180 laipsnių temperatūroje.

7. Beliko išplakti kiaušinio baltymą ir aptepti iškeptą pyragą. Ant viršaus pabarstykite smulkiu cukrumi, citrinos žievele ir cukraus pudra. Papuoškite mandarino skiltelėmis ir rozmarino šakelėmis.

Moliūgų keksas

Ingredientai

  • 200 g moliūgų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 80 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 180 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio imbiero miltelių
  • 50 g razinų
  • 1 apelsinas arba citrina
  • 50 g džiovintų abrikosų
  • 1 valgomasis šaukštas pieno
  • 80 g cukraus pudros
  • riešutai pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki baltumo. Įpilkite smulkiai tarkuoto moliūgo, druskos, cinamono, imbiero ir saulėgrąžų aliejaus. Išmaišykite.

2. Į tešlą įtarkuokite apelsino žievelę ir išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į masę. Išplakite iki vientisos masės.

3. Džiovintus abrikosus supjaustykite ir įmaišykite į tešlą kartu su razinomis, jei norite, įberkite riešutų ar jų mišinio.

4. Apvalią kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi ir išklokite tešla. Pyragą kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes. Palikite pyragą atvėsti formoje.

5. Norėdami pagaminti užpilą, sumaišykite pieną ir cukraus pudrą. Konsistencija turėtų būti panaši į blynų tešlos. Tirštumą reguliuokite cukrumi arba pienu.

6. Iškepusį keksą perkelkite į lėkštę ir apipilkite užpilu. Papuoškite riešutais arba sėklomis.

Morkų pyragas

Ingredientai

  • 200 g miltų
  • 30 g kakavos
  • 110 g cukraus
  • 175 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 2 kiaušiniai
  • 300 g morkų
  • 2,5 arb. š. kepimo miltelių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio imbiero miltelių
  • 0,3 šaukštelio muskato riešuto
  • žiupsnelis druskos
  • citrinos žievelės pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki purumo. Suberkite prieskonius ir citrinos žievelę, pamažu pilkite sviestą plakdami.

2. Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišykite ir išsijokite į masę. Išmaišykite ir suberkite tarkuotas arba sutrintas morkas.

3. Riešutus smulkiai sukapokite ir taip pat suberkite į tešlą. Gerai išmaišykite ir tešlą padalykite į dvi dalis. Į vieną iš jų įmaišykite kakavą.

4. Šokoladinę tešlą padėkite ant stačiakampės formos dugno. Ant viršaus pilkite šviesią tešlą. Kepkite 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

5. Papuoškite pyragą glajumi, kokosu ar apelsino žievele. Galite įdėti uogų ar džiovintų vaisių.

Moliūgų keksiukas be glitimo

Ingredientai

  • 300 g žirnių miltų
  • 4 kiaušiniai
  • 300 g moliūgų tyrės
  • 200 g rudojo cukraus
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 4–6 šaukšteliai prieskonių meduoliams ( ar Kalėdiniams sausainiams)
  • 1 arb. š. cinamono
  • 150 g saulėgrąžų ar kito augalinio aliejaus
  • džiovinti vaisiai pagal skonį
  • riešutai pagal skonį
  • cukraus pudra pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Miltus persijokite ir sumaišykite su prieskoniais bei kepimo milteliais.

2. Atskirai išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę ir sviestą.

3. Sumaišykite sausus ir skystus ingredientus, užminkykite tešlą. Pridėkite riešutų ir džiovintų vaisių pagal pageidavimą.

4. Apvalią kepimo formą (24 cm skersmens) ištepkite sviestu ir išpilkite į ją tešlą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45–55 minutes. Pabarstykite cukraus pudra.

Avižinis keksas

Ingredientai

  • 3 kiaušiniai
  • 1 puodelis kefyro
  • 10 a. š. cukraus
  • 2 puodeliai miltų
  • 10 a. š. avižinių dribsnių
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 1–2 lašai vanilės esencijos
  • 1 lašas apelsino esencijos arba 0,5 apelsino žievelė
  • 1 a. š. malto cinamono
  • riešutai pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Avižas sumaišykite su pora šaukštų cukraus ir cinamonu. Sudėkite mišinį į keptuvę ir karamelizuokite.

2. Kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi iki purumo, suberkite miltus ir supilkite kefyrą, suberkite esenciją ir kepimo miltelius. Užminkykite tešlą.

3. Į tešlą įmaišykite dribsnių granolą. Tešlą sudėkite į riebalais išteptą kepimo formą ir kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Kiekvieno pyrago iškepimą patikrinkite dantų krapštuku. Jei pastebėjote, kad viršus pradėjo degti, o kepiniai viduje dar neiškepę, uždenkite juos folija. Eksperimentuokite su priedais ir dekoracijomis, kad rastumėte tobulą šventinį pyragą! Skanaus!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Tai, ką pirmiausia pamatysite paveikslėlyje, atskleis jūsų vidinį „aš“

Visi mes pasaulį suvokiame skirtingai, ir kiekvieno mūsų suvokimas yra unikalus. Jis paremtas asmeninėmis savybėmis, charakterio bruožais bei gyvenimo patirtimi. Šis optinės iliuzijos testas,...

Kurių Zodiako ženklų atstovai gyvena ilgiausiai?

Ar kada nors susimąstėte, ar Zodiako ženklai gali turėti įtakos gyvenimo trukmei? Astrologai mano, kad kiekvienas ženklas ne tik lemia tam tikras asmenines savybes,...
---