Kolegė gyrėsi, kad gimtadienio proga gavo jogurto gaminimo prietaisą. Ji net neįsivaizduoja, kaip gyveno be jo. Juk dabar parduotuvės produktai atrodo visiškai dirbtiniai. Kalbant apie mane, jogurto gaminimo aparatas yra vienas iš tų virtuvės prietaisų, kuriuos norisi kažkam padovanoti. O naminį jogurtą iš pieno galima pasigaminti net puode.
Šį receptą aptikau tinklaraštyje apie turkišką virtuvę . Nesu tikra, kad visos rytų šalių šeimininkės tokiu būdu gamina naminį jogurtą iš pieno , bet nusprendžiau surizikuoti. Produktas pasirodys gana tirštas, malonios konsistencijos ir neutralaus skonio. Man labiau patinka pridėti priedų paskutiniame gaminimo etape.
Ingredientai
- Pienas – 5 l
- Jogurto bakterijos – 3 arb. š.
Gaminimo eiga
1. Recepto autorė tvirtina, kad jogurtui gaminti tinka net ir parduotuvėje pirktas pienas. Bet asmeniškai aš jį pirkau turguje. Į puodą supilkite kambario temperatūros pieną.
2. Pieną užvirinkite ant vidutinės ugnies, virkite 15 min. Tada nukelkite pieną nuo ugnies, supilkite į stiklainius. Leiskite pienui atvėsti iki 45 laipsnių – aukštesnėje temperatūroje bakterijos žus.
3. Temperatūrą geriausia kontroliuoti virtuviniu termometru. Jogurto bakterijas įdėkite į pieną. Jei jį padalijote į kelis stiklainius – atitinkamai padalykite ir bakterijas.
4. Uždenkite stiklainius popieriniais rankšluosčiais ir uždėkite dangtelius. Nereikia jų stipriai užsukti – jogurtas turi „kvėpuoti“.
5. Stiklainius uždenkite antklode ar pora rankšluosčių, ir palikite kambario temperatūroje per naktį. Kitą rytą jogurtas bus paruoštas. Tada jį reikia laikyti šaldytuve.
Šis naminis pieno jogurtas puikiai tiks su avižiniais dribsniais ar granola pusryčiams. Neutralus gaminio skonis gali būti pagardintas uogiene, džemu ir medumi. Tačiau pienui užvirus, galite pridėti bet kokių priedų. Išbandykite ir pasidalykite rezultatais su mumis!
Skanaus!