Juos kepti galima ne tik per Kalėdas, bet ir visus metus!
Jie fantastiški ir labai lengvai pagaminami.
Kai juos kepsite namuose, visa virtuvė nuostabiai kvepės, o namiškiai negalės sulaukti, kol jie galės jų paragauti.
Jums reikės:
- 100 g smulkiai tarkuotų kokoso drožlių
- 250 g sviesto
- 250 g paprastų miltų
- 100 g cukraus pudros
- 100 g bulvių krakmolo
- 2-3 šaukštų romo
Pabarstymui:
- Cukraus pudros
- Vanilinio cukraus
Gaminimo eiga:
Dubenyje rankomis išminkykite tešlą.
Jeigu norite, galite įpilti šaukštą romo.
Perkelkite tešlą ant miltais pabarstytos lentos, suformuokite apvalų kepaliuką ir suvyniokite į maistinę plėvelę.
Įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad atšaltų.
Tada išimkite tešlą iš šaldytuvo.
Leiskite jai šiek tiek pastovėti, kad šiek tiek atšiltų, ir atsargiai iškočiokite ją ant miltais pabarstytos lentos iki maždaug 5-6 mm storio paplotėlio.
Naudodami konditerines formeles, išspauskite mažesnius 4-5 cm skersmens apskritimus.
Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Kitas variantas – paruoškite tešlą virtuviniu kombainu, o iš gautos tešlos padarykite juosteles ir sujunkite jų galus, padarykite riestainių formą. Bet kuriuo atveju forma priklauso nuo jūsų fantazijos.
Jei pjaustysite tešlą formelėmis, kiekviename gabalėlyje šakute galite padaryti dekoratyvinius griovelius.
Kepkite 180°C temperatūroje apie 10 minučių, trukmė priklauso nuo sausainių dydžio (ir nuo orkaitės – kiekviena orkaitė kepa skirtingai).
Nekepkite jų be reikalo ilgai, kepimo metu sausainių viršus turi būti šviesus, o apačia- šviesiai ruda.
Leiskite iškeptiems sausainukams šiek tiek atvėsti ant kepimo skardos, tada apibarstykite juos cukraus pudra, sumaišyta su vaniliniu cukrumi, panašiai kaip darant vanilinius suktinukus.
Patarimai:
Atvėsusią tešlą laikykite sandariame inde, šaldytuve.
Ši tešla yra be kiaušinių, todėl sausainiai būna gražiai balti, o dėl tešloje esančio bulvių krakmolo, kepdami jie visada puikiai išlaiko savo formą.
Prieš Kalėdas rekomenduojame kepti sausainukus šiek tiek anksčiau, nes tešlai reikia kelių dienų, kad gerai subręstų.
Linkime gero skonio!