Žinoma, sveikai gyventi ir teisingai maitintis dabar madinga, kaip 90-aisiais buvo madinga dėvėti avietines pūstas striukes ar platėjančius džinsus. Ir, žinoma, tik tingus sveikos gyvensenos gerbėjas nėra girdėjęs apie supermaistą. Ispaninis šalavijas (angl. chia), tiksliau šio augalo sėklos, yra vienas iš tokių produktų.
Tie, kurie žino apie nuostabias ispaninio šalavijo sėklų savybes ir jau yra jų ragavę, vargu ar norės šį supermaistą išbraukti iš savo raciono. Beprotiškas ispaninio šalavijo sėklų populiarumas lieknėjančių žmonių tarpe kilo todėl, kad išmirkusios sėklos kelis kartus padidėja. O tai leidžia greičiau pajusti sotumo jausmą. Pasirodo, kad sėklos padidėti gali net iki 12 kartų. Iš esmės suvalgai šaukštą sėklų, o sotumo jausmas – kaip suvalgius lėkštę košės! Be to, pastebimai sumažėja suvartojamų kalorijų kiekis, pagerėja žarnyno motorika, sėklos – geras skaidulų šaltinis.
Ispaninio šalavijo sėklos: nauda organizmui
Sėklų supergalios nesibaigia vien svorio metimu. Yra bent 5 priežastys, kodėl šios mažos sėklytės turėtų būti įtrauktos į jūsų mitybą. Dėl savo turtingos sudėties jas rekomenduojama vartoti atsigavimo laikotarpiu po ilgos ligos, esant dideliam fiziniam krūviui, moterims menopauzės metu.
- Tai yra turtingiausias antioksidantų šaltinis, kurių šiame supermaiste yra daugiau nei mėlynėse! Yra žinoma, kad antioksidantai yra pagrindinis vėžio prevencijos pagalbininkas ir kovotojas su senėjimu.
- Ispaninio šalavijo sėklose yra daugiau kalcio, kalio, magnio ir skaidulų nei pieno produktuose ir daugelyje grūdų. Energija, jėga, gera smegenų veikla – ir visa tai be dirbtinių vitaminų papildų.
- Sėklos yra idealus papildas vegetarams ir pasninkaujantiems žmonėms. Jose yra 20 % visaverčių baltymų, kurie patys savaime yra svarbūs, norint pakeisti gyvūninės kilmės produktus.
- Omega-3 ir omega-6 rūgštys yra būtinos normaliai smegenų ir širdies bei kraujagyslių sistemos veiklai, ir turi būti gaunamos su maistu ar papildais kasdien. Kasdienę omega–3 dozę gausite suvalgę vos apie 15 g sėklų (rekomendacija ne daugiau nei 3 g omega-3 per parą).
- Kasdienis šių sėklų vartojimas padeda skystinti kraują, normalizuoti cukraus kiekį ir stabilizuoti kraujospūdį.
Tačiau norint gauti visą sėklų naudą, jas reikia vartoti teisingai!
Kaip vartoti
Švelnus, neutralus skonis su riešutų natomis leidžia supermaistą vartoti kaip priedą prie beveik visų patiekalų ir gėrimų. Ant kepinių, sumuštinių, košės šias sėklas galima tiesiog pabarstyti. Taip pat gali būti papildomi ir troškiniai, salotos, sriubos, padažai, jogurtai, kefyrai, kokteiliai, sultys. Prieš valgant sėklas, jas būtinai reikia išmirkyti. Kitu atveju jos skrandyje išsiplės tiek, kad gali sukelti rimtų problemų. Jogurte, kefyre, sultyse, piene ar tiesiog vandenyje mirkyti reikėtų bent 10 minučių arba dar geriau – per naktį. Ispaninis šalvijas taip pat gali būti kaip pakaitalas kiaušiniams veganiškuose receptuose (1 valgomasis šaukštas – 1 kiaušinis). Be to, sėklos gali būti naudojamos kepant duoną. Štai keletas šaunių receptų, kurie paįvairins jūsų mitybą, nudžiugins ir suteiks energijos.
Įdomūs receptai
- Uogų kokteilis – geriausias pasirinkimas sveiko maisto mėgėjams! Į trintuvo indą supilkite 0,5 stiklinės granatų sulčių, įberkite saują braškių, aviečių ar mėlynių ir 2 valg. š. sėklų. Plakite, kol gausite skystą tyrę. Supilkite į stiklinę, papuoškite mėtų šakelėmis ir šviežiomis uogomis.
2. Avižiniai dribsniai su vaisiais ir sėklomis. Nepaisant didelio naudingumo, paprasta avižinė košė ilgainiui nusibosta bet kam. Įprastą košę siūlome paįvairinti neįprastais ingredientais. Paruoškite avižinius dribsnius pagal receptą ant dribsnių pakuotės, sudėkite į lėkštę, suberkite mandarino skilteles, riešutus ir 1 valg. š. sėklų.
3. Ispaninio šalavijo sėklų ir lazdyno riešutų pudingas yra skanus užkandis. 300 ml jogurto sumaišykite su 2 valg. š. sėklų ir per naktį palikite šaldykite. Ryte į pastebimai išbrinkusią masę įdėkite medaus pagal skonį, saują riešutų ir žiupsnelį cinamono.
4. Plakta kiaušinienė su ryžiais ir ispaninio šalavijo sėklomis – maistingiems azijietiško stiliaus pietums. Į šalto 2,5 stiklines vandens suberkite 1 stiklinę ryžių. Išmaišykite. Užvirkite, sumažinkite kaitrą iki minimumo, kad virtų. Uždenkite dangtį ir virkite 5 min. Įpilkite 2 valg. š. sėklų, vėl uždenkite, virkite dar 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi iškepkite porciją kiaušinių. Į lėkštę suberkite virtus ryžius ir ant viršaus uždėkite kiaušinienę. Apšlakstykite sojos padažu, žolelėmis ir papuoškite sėklomis.
5. Vištienos gabaliukai su ispaniniu šalaviju yra sveikesnė alternatyva gruzdintam maistui. Vištienos filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Kiekvieną gabaliuką pamirkykite plaktame kiaušinyje, tada apvoliokite ispaninio šalavijo sėklų, sezamo sėklų, linų sėmenų, džiovinto baziliko ir česnako miltelių mišinyje. Sudėkite gabaliukus ant alyvuogių aliejumi išteptos kepimo skardos. Dėkite indą į orkaitę 15 minučių ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje. Tada išimkite kepimo skardą, apverskite gabalėlius ir kepkite dar 10 minučių. Daržovių salotos gali būti puikus garnyras.
Nesvarbu, ar norite numesti keletą papildomų kilogramų, ar tiesiog stengiatės maitintis teisingai. Bet kuriuo atveju įtraukite šį sveiką ingredientą į savo mitybą! Nors reikia nepamiršti ir atsargumo priemonių. Dėl didelio skaidulų kiekio sėklos nerekomenduojamos žmonėms, sergantiems chronišku vidurių pūtimu ir alergiškiems tokiam maistui. Straipsnis pasirodė naudingas? Pasidalykite su draugais!