Daugumoje receptų rekomenduojama nulupti moliūgo žievelę, tačiau svarbu žinoti, kad joje taip pat yra daugybė naudingų medžiagų. Jei moliūgą nulupame, į šiukšlių dėžę iškeliauja net 10-20 procentų šios daržovės svorio, todėl rekomenduojame nešvaistyti maisto produktų ir rinktis tokius receptus, kuriuose yra naudojamos visos šios daržovės dalys.
Moliūgų žievelių nauda
Moliūgų žievelėje gausu mūsų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų. Didelė antioksidantų (vitaminų C, E ir beta karotino) koncentracija teigiamai veikia regėjimą bei gali apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio.
Žievelėje esantis kalis gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, sumažina įvairių ligų riziką. Moliūgų žievelės taip pat naudingos, esant žarnyno problemoms.
Ar galima valgyti visų rūšių moliūgų žieveles?
Tikrai taip, tačiau kai kurių veislių moliūgų žievelė yra minkštesnė:
Hokaido moliūgas
Šie moliūgai yra nedideli ir apvalūs. Prieš gaminant, šių moliūgų žievelės nereikia nulupti, nes žievelė greitai suminkštėja ir suteikia patiekalams ypatingą skonį.
Sviestinis moliūgas
Pailgos formos sviestiniai moliūgai yra vieni populiariausių. Gaminant šiuos moliūgus, taip pat rekomenduojama nenulupti žievelės, tačiau svarbu žinoti, kad pagaminti moliūgai turi būti ganėtinai greitai suvartojami.
Keletas receptų
Moliūgų žievelę galima naudoti ir atskirai. Pirmiausia nulupkite žievelę ir ją susmulkinkite. Virkite ant vidutinės ugnies 30-40 minučių. Paruoštomis žievelėmis galite pagardinti salotas ar kitus patiekalus.
Visas keptas moliūgas
Šio patiekalo ruošimui naudokite nedidelį (iki 2 kg svorio) moliūgą. Nuplaukite, nupjaukite viršutinę dalį, išimkite sėklas. Padėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite 1-1,5 val.
Moliūgą galite įdaryti prieš kepdami arba vėliau (moliūgą galite įdaryti ryžiais ir daržovėmis, jame patiekti paruoštą troškinį, ir t.t.)
Moliūgų griežinėliai
Supjaustykite moliūgą griežinėliais. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite mėgstamų prieskonių. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.
Moliūgų žievelės traškučiai
Daržovių skustuvu nulupkite žievelę. Ilgas plonas juosteles sudėkite į dubenį, įpilkite alyvuogių aliejaus, pabarstykite druska ar kitais prieskoniais. Gerai išmaišykite. Žieveles sudėkite plonu sluoksniu ant kepimo skardos, kepkite, kol gražiai apskrus.
Moliūgų žievelės pagardas troškiniams
Nulupkite sviestinio moliūgo žievelę, susmulkinkite. Pakepkite su smulkintais svogūnais, morkomis ir česnaku. Pagardinkite druska ir kitais prieskoniais.
Moliūgų kokteilis
Nuplaukite moliūgą ir sutarkuokite. Susmulkinkite trintuve. Gėrimą pagardinkite saldžiomis kriaušėmis ir citrinos sultimis. Suplakite iki vientisos masės.
Linkime gero skonio!