Ingredientai
Kremas
- 2 puodeliai pieno,
- 2 vnt. kiaušinių,
- 0,5–1 stiklinė cukraus,
- 1 maišelis vanilinio cukraus,
- 2 valg. šaukštai miltų,
- 1–2 valg. šaukštai tikros kakavos,
- 100 g sviesto,
- 200 g graikinių riešutų.
Tešla
- 3 vnt. kiaušinių,
- 0,5 stiklinės cukraus,
- 3 valg. šaukštai medaus,
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo sodos,
- 60 g sviesto,
- 3 valg. šaukštai kakavos,
- 2–2,5 stiklinės miltų (ar šiek tiek daugiau, jei reikia).
Glajus
- 2 valg. šaukštai pieno,
- 2 valg. šaukštai kakavos,
- 3 valg. šaukštai cukraus,
- 30 g sviesto,
- 1 valgomasis šaukštas grietinės.
Šokoladinio medaus pyrago „Ledi kaprizas“ gaminimo eiga
Pirmiausia reikia išvirti kremą. Kiaušinius reikia išplakti puode iki vientisos masės, sumaišyti cukrų, miltus, pieną, vanilinį cukrų ir kiaušinius. Maišydami virkite, kol sutirštės, ant silpnos ugnies, neleiskite užvirti. Tada nukelkite nuo ugnies ir suberkite kakavą, gerai išmaišykite šluotele. Kremą padėkite atvėsti (galite įdėti į dubenį su šaltu vandeniu).
Dabar metas gaminti tešlą. Puode reikia plaktuvu gerai išplakti cukrų, medų, kiaušinius, sodą ir sviestą, viską įstatykite į vandens vonelę. Gerai išmaišykite, virkite 5 minutes, kol masė taps vienalytė. Nukelkite nuo ugnies, suberkite kakavą ir gerai išmaišykite.
Dalimis suberkite išsijotus miltus. Iš pradžių maišykite šaukštu, kol mišinys taps tirštas. Tada perkelkite ant stalo ir pabarstykite miltais, užminkykite tešlą. Tešla turėtų būti minkšta. Padalinkite ją į 8 dalis.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, kepimo skardą išklokite silikoniniu ar kitokiu kepimo kilimėliu, šiek tiek pabarstykite miltais.
Iškočiokite plonus paplotėlius, supjaustykite naudodami 19,5–20 cm skersmens lėkštę kaip formą. Iš likučių iškočiokite stačiakampį, kurį taip pat reikės iškepti – jis bus naudojamas trupiniams. Kepkite paplotėlius 3–5 minutes, jie yra ploni, todėl greitai iškepa. Atvėsinkite padėję ant grotelių.
Į atvėsusį pertepimą supilkite minkštą sviestą ir gerai išplakite. Riešutus smulkiai sukapokite. Į torto formą dėkite pirmą lakštą, gausiai aptepkite kremu ir pabarstykite riešutais. Toliau sluoksniuokite pyragą: ant kiekvieno lakšto uždėkite po 2–2,5 šaukšto kremo. Uždėję paskutinį sluoksnį, viršaus neaptepkite. Taip pat palikite šiek tiek kremo pyrago šonams.
Visus glajui skirtus ingredientus sumaišykite puode, virkite, retkarčiais pamaišydami, ant silpnos ugnies 2 minutes, kol sutirštės. Pyrago viršų aptepkite karštu glajumi (glajus bus tirštas, todėl patogiau pilti jį į vidurį, o tada paskirstyti į kraštus).
Įdėkite pyragą į šaldytuvą 5 minutėms, kad sustingtų glajus. Sutrinkite į trupinius likusį papildomą pyrago lakštą. Pyrago šonus aptepkite likusiu kremu ir pabarstykite trupiniais.
Leiskite pyragui pasistovėti kambario temperatūroje bent 3–4 valandas, tada padėkite į šaldytuvą, kad pyragas sustingtų ir pilnai atvėstų.
Linkime gero skonio!