Na, atrodytų, ar sunku išvirti paprastus grikius? Tačiau kažkodėl ne visiems jie gaunasi skanūs ir birūs. Norint pasiekti tą labai idealią konsistenciją ir skonį, reikia žinoti keletą paprastų taisyklių. Pavyzdžiui, kaip ruošiamos kruopos, kiek jos turi būti verdamos ir kokius prieskonius geriau dėti.
Surinkome jums tik pačius naudingiausius patarimus ir gyvenimiškas instrukcijas, kaip puode, daugiafunkciniame puode, mikrobangų krosnelėje ir net orkaitėje išvirti gerai žinomą produktą.
Ar žinojote, kad 100 g grikių kalorijų kiekis yra tik 308 kcal? Todėl šis produktas dažnai pasirenkamas norint sulieknėti.
Kaip virti grikius vandenyje?
Puode virti grikiai gali būti daug kartų skanesni, jei jie bus tinkamai paruošti:
- būtinai nuplaukite grikius šaltame vandenyje ir tai darykite keletą kartų, kad jie būtų išvalyti nuo šiukšlių ir netinkamų naudoti grūdų;
- virkite tik švariame geriamajame vandenyje;
- puodas turi turėti storus šonus ir dugną;
- virimo pradžioje įberkite druskos ir prieskonių, tada grikiai bus geriau prisotinti jų skoniu ir aromatu;
- užvirus grikius reikia virti 20–25 minutes;
- Norėdami gauti subtilią konsistenciją, naudokite riebų sviestą;
- jei vandens inde dar liko, o košė jau paruošta, vandens perteklių nupilkite, įpilkite porą šaukštų aliejaus ir palikite ant silpnos ugnies dar 2–3 minutes.
Kaip išgauti birią konsistenciją? Tai paprasta: prieš dėdami grikius į puodą, papildomai juos išdžiovinkite. Čia svarbiausia nepersistengti: sudėkite grikius į puodą (ar keptuvę), užkaiskite ant vidutinės ugnies ir palikite apie 3 minutes, kol atsiras lengvas grikių aromatas.
Kaip virti grikius: kiek vandens reikia ir ką įdėti?
Kaip ir dauguma grūdų, grikiai verdant gerokai padidėja. Nepamirškite apie teisingas proporcijas: stiklinė grikių – 2 stiklinėms vandens. Jei pageidaujate klampios košės, naudokite 2,5–3 stiklines skysčio. Kad grikiai pasirodytų išskirtinio skonio, nepamirškite druskos. 1 stiklinei produkto reikės apie 0,5 šaukštelio druskos. Čia sutelkite dėmesį į savo pageidavimus. Verdant košę galima įberti ne tik druską. Kalbant apie prieskonius, su grikiais geriausiai draugauja krapai, bazilikas, raudonoji paprika, raudonėlis, kalendra ir petražolės.
Nepamirškite: nemaišykite grikių virimo metu. Kad suprastumėte, ar jie išvirę, šaukštu braukite išilgai puodo dugno. Neliko vandens? Nukelkite nuo ugnies.
Kaip kepti grikius?
Patyrusios šeimininkės mėgsta kepti grikių košę. Tai, pasirodo, yra ne tik skanus garnyras, bet gali būti ir visiškai atskiras patiekalas. Grikius nuplovus ir išvirus, pereikite prie kepimo. Svogūnus susmulkinkite, morkas sutarkuokite, dėkite į karštą keptuvę su augaliniu aliejumi. Paruoštą košę perdėkite į keptuvę, išmaišykite. Viską troškinkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
Grikiai taip pat gali būti verdami su mėsa. Rezultatas – skanus ir labai sotus patiekalas, tinkantis visoms progoms ir bet kuriuo metu. Grikių košę su mėsa pasigaminti paprasta: į keptuvę sudėkite mėsą (geriausia vištieną), pakepinkite 5–6 minutes ir užpilkite vandeniu. Tada palaukite, kol užvirs, suberkite paruoštus grikius ir viską kartu virkite ant silpnos ugnies 20–25 minutes.
Kaip virti grikius garų ar multifunkciniame puoduose?
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodymus. Kai kuriuose puoduose kartais yra specialus dubuo košei. Jei ne, nustatykite dubenį į žemiausią garų puodo lygį ir nustatykite laikmatį 40 minučių. Po pyptelėjimo atidarykite dangtį ir patikrinkite, ar grikių košė yra paruošta.
Multifunkciniame puode pasirinkite režimą „Grikiai“ arba „Košė“. Laikas yra maždaug toks pat, kaip ir naudojant įprastą puodą – iki 20–25 minučių.
Kaip virti grikius orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje?
Norėdami virti grikius mikrobangų krosnelėje, pasirinkite tinkamą indą. Ideali galia yra 800 vatų. Supilkite grūdus, užpilkite šaltu vandeniu ir uždenkite. Įjunkite ir palikite mikrobangėje apie 7–8 minutes. Tada išimkite, išmaišykite ir virkite dar 6 minutes, tik jau pasirinkę 600 vatų galią.
Orkaitei reikia karščiui atsparaus indo. Grikius užpilkite vandeniu, uždenkite dangčiu arba pora folijos lakštų. Virkite košę 30–40 minučių 190°C temperatūroje. Išjungę leiskite grikiams pabūti dar 15 minučių orkaitėje.
Vaikai dažnai mėgaujasi saldžia grikių koše su pienu. Tada vietoj druskos dedamas cukrus. Pienas supilamas kartu su grūdais ir užvirinamas. Tik tada pieniška košė verdama iki 30–35 min. Pasidalykite savo taisyklėmis ir atradimais. Mums labai įdomu, kaip jūs verdate grikius!