Labai paprastas ir skanus naminis pyragas. Receptas nėra sudėtingas, ingredientus kiekvienas turi šaldytuve, procesas nesudėtingas, bet rezultatas – minkštas, skanus pyragas prie arbatos.
Ingredientai
Biskvitui
- Kefyras – 660 ml
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai
- Soda – 1 šaukštelis
- Cukrus – 320 g
- Kakava – 20 g (2 šaukštai)
- Druska – 1/2 šaukštelio
- Miltai – 380 g + 20 g
- Kiaušiniai – 4 vnt.
- Augalinis aliejus – 100 g
Varškės kremui
- Sviestas – 100 g
- Vanilinis cukrus – 8 g
- Kiaušiniai – 2 vnt. (vidutinio dydžio)
- Miltai – 40 g
- Pienas – 500 ml
- Cukrus – 200 g
Gaminimo eiga
Norėdami paruošti kremą, į nedidelį puodą supilkite cukrų, vanilinį cukrų ir miltus. Viską sumaišykite su plakimo šluotele.
Supilkite šiek tiek pieno nuo bendros normos ir išmaišykite iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite iki vientisos masės.
Supilkite likusį pieną, išmaišykite. Puodą su turiniu dėkite ant vidutinės ugnies. Nuolat maišydami, virkite masę, kol sutirštės. Užvirus palaikykite ant ugnies dar 1,5–2 minutes ir nukelkite nuo ugnies.
Į dar karštą grietinėlę sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps. Supilkite gatavą kremą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie 1 val., o po to šaldytuve dar tris–keturias valandas.
Tuo tarpu paruoškite biskvitą. Norėdami tai padaryti, supilkite kefyrą į gilų dubenį. Įpilkite sodą ir gerai išmaišykite plakimo šluotele. Palikite 15–20 minučių. Per tą laiką ant kefyro susidarys putojanti plutelė.
Kiaušinius išplakite, supilkite kefyrą, supilkite augalinį aliejų, įberkite cukraus, druskos ir vanilinio cukraus. Viską kruopščiai išmaišykite iki vientisos masės.
Miltus persijokite, suberkite kepimo miltelius ir išmaišykite iki vientisos masės, kol išnyks gumuliukai. Tešla turi būti vienalytė ir pakankamai skysta.
Padalykite tešlą į dvi lygias dalis. Vieną dalį supilkite į atskirą dubenį. Į vieną tešlos pusę išsijokite baltiems pyragams skirtus miltus. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
Paruoškite kepimo skardą ir išklokite kepimo popieriumi. Mentele išlyginkite per visą paviršių.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą su balta tešla dėkite į kepimo orkaitę maždaug 20–30 minučių. Per tą laiką biskvitas paruduos ir gerai pakils. Gatavą biskvitą perkelkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
Antrą tešlos pusę užmaišykite su kakava. Išmaišykite su šluotele iki vientisos masės. Palikite tešlą pakilti kambario temperatūroje apie 20 minučių.
Paruoškite kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu. Tešlą supilkite ant kepimo skardos ir išlyginkite jos paviršių. Dėkite į orkaitę kepti tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir baltą biskvitą. Gatavus biskvitus atvėsinkite. Tam prireiks maždaug 2 valandų.
Po to biskvitų kraštus nupjaukite ir perpjaukite pusiau į vienodus stačiakampius. Norėdami sutepti pyragą, padėkite vieną šokoladinį biskvitą ant plokščio indo (tortinės ar didelės lėkštės). Ant jo uždėkite tris šaukštus grietinėlės masės. Tepkite mentele. Užklokite baltą biskvitą ir vėl tepkite kremą. Taip sutepkite pyragą iš visų keturių sluoksnių. Jei pageidaujate, į vieną sluoksnį galima pridėti riešutų ir uogų pagal skonį ir sezoną. Pyrago viršų ir šonus aptepkite likusiu kremu.
Atsimenate biskvito šonus, kuriuos nupjovėte lygindami? Sutrinkite juos iki trupinių (galite atskirai, galite maišyti). Įvairiaspalvius trupinius sudėkite ant torto tam tikra tvarka, naudodami apvalias formas (kaip nuotraukoje). Torto šonus apibarstykite sumaišytais trupiniais. Tortas gausis nedidelio dydžio, bet aukštas. Tortą padėkite į šaldytuvą 5–6 valandoms, kad išmirktų ir būtų vientisas.
Linkime gero skonio!