Visiems žinoma itališka duona „ciabatta“ neturi alternatyvų. Vertimas gana tiksliai apibūdina tankią, kartais plokščią ir nepaprastai purią tešlą. Beje, fitneso treneriai labai mėgsta šią duoną su skylutėmis.
Ciabatta duona turi stebėtinai mažai kalorijų ir stebėtinai daug skylių. Tai rodo, kad tinkamai paruoštuose tokio tipo kepiniuose yra kur kas mažiau angliavandenių, nei kituose. Ir visa tai dėl ilgalaikės fermentacijos: tešlai leidžiama ilgai stovėti, o per tą laiką duonoje susidaro naudingosios rūgštys.
Kaip ir daugelį itališkų patiekalų, šią duoną galima ir reikia gaminti namuose! Be jokio duonos gaminimo aparato ar specialaus raugo. Todėl mes atkreipiame jūsų dėmesį į ciabattos receptą, pagal kurį šviežia ir kvapni duona atsiras ant jūsų stalo.
Jums reikės:
- Kvietinių miltų 450 g
- Vandens 400 ml
- Mielių 2 g
- Druskos 1 šaukštelio
Gaminimas:
400 g miltų persijokite į didelį dubenį, įberkite druskos ir išmaišykite.
Supilkite mieles į šiltą vandenį. Tada lėtai į miltus supilkite vandenį su mielėmis, išmaišykite, kad susidarytų tešla.
O dabar pagrindinis dalykas: uždenkite indą audiniu ir palikite tešlą fermentuotis kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų (daugiausiai 20). Dėl to tešla gausis tokia, kokia turėtų būti ciabatta.
Praėjus visam šiam laikui, supilkite ant stalo likusius 50 g miltų, atsargiai padėkite tešlą ant stalo, šiek tiek paminkykite ir uždenkite. Leiskite tešlai pastovėti dar 2-3 valandas.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros kartu su skarda, kurioje kepsite duoną. Tešlą perkelkite į karštą indą apatine puse į viršų, kad ji būtų apibarstyta miltais. Ir pašaukite į orkaitę. Ant orkaitės dugno pastatykite kepimo skardą su karštu vandeniu.
Duoną kepkite 20 minučių. Tada ištraukite kepimo skardą su vandeniu ir kepkite dar 15 minučių.
Naminės duonos verta palaukti. Daugiausia todėl, kad žinote, iš ko ji pagaminta. Ciabatta patiekiama su sriubomis ir troškiniais, ji valgoma viena arba naudojama kaip pagrindas kitam itališkam patiekalui – brusketai.
Skanaus!