Visi jau seniai žino apie naudingas graikinių riešutų savybes. Manoma, kad tie, kurie juos valgys kiekvieną dieną, nesirgs depresija. Tačiau jie gali ir pakenkti žmonių sveikatai. Apie graikinių riešutų žalą ir naudą skaitykite šiame straipsnyje.
Kuo naudingi graikiniai riešutai
Dėl didelio geležies kiekio, graikiniai riešutai padeda susidoroti su anemija, t. y. kraujo trūkumu kraujyje. Juose esantis jodas ir cinkas gerina odos, plaukų, nagų būklę ir normalizuoja skydliaukės veiklą. Magnis teigiamai veikia reprodukcinės sistemos veiklą. Vitaminai C ir E padeda sulėtinti senėjimo procesus, o riebalų rūgštys didina koncentraciją, gerina atmintį, atkuria jėgas, mažina stresą ir nervinę įtampą.
Tie, kuriems sunku užmigti, prieš miegą turėtų suvalgyti saują riešutų. Jie ypač naudingi vyresniems nei 50 metų vyrams. Riešutai gerina reprodukcinės sistemos veiklą ir didina potenciją.
Juos rekomenduojama vartoti tiems, kurie patyrė kokių nors šios srities negalavimų. Jie taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir stiprina kraujagysles. Riešutuose esančios naudingos medžiagos gali padėti išgydyti astmą, tuberkuliozę ir bronchitą.
Graikinių riešutų žala
Nepaisant visos riešutų teikiamos naudos, jie taip pat gali pakenkti. Tai yra stiprus alergenas, todėl juos į racioną reikia įtraukti palaipsniui ir nepamiršti stebėti organizmo reakciją.
Turite būti atsargūs, jei turite virškinimo trakto problemų. Dėl didelio riebalų kiekio riešutai sukelia didelį stresą kepenims ir kasai.
Graikiniai riešutai turi daug kalorijų, todėl per daug jų valgant, galima lengvai priaugti svorio. Kai kurie žmonės gali viduriuoti. Kai kuriais atvejais šie riešutai gali sukelti alergines reakcijas.
Reguliarus riešutų vartojimas gali sukelti žarnyno mikrofloros pažeidimų. Dienos normos viršijimas gali sukelti galvos skausmą, bėrimus ir virškinimo sutrikimus.
Žmonės, sergantys psoriaze, egzema, dermatitu riešutus turi valgyti atsargiai.
Kaip išsirinkti ir valgyti graikinius riešutus
Riešutus reikėtų valgyti rugsėjį–spalį. Tuo metu jie yra švieži ir maisto medžiagos yra lengviau įsisavinamos. Laikui bėgant, riešutai pradeda prarasti maistines medžiagas. Prieš perkant riešutus, reikia atkreipti dėmesį į jų kevalą, kuris turėtų būti vienodos šviesios spalvos.
Nepageidautina pirkti jau išlukštentus branduolius, nes jie gali būti chemiškai apdoroti. Riešutus laikykite drobiniame maišelyje, jame jie gali gulėti metus. Išgliaudytų riešutų nerekomenduojama laikyti ilgiau nei mėnesį.
Kasdien galima suvalgyti ne daugiau nei 100 graikinių riešutų. Branduolius geriausia valgyti šviežius, taip juose išliks daugiau maistinių medžiagų. Prieš naudojimą, riešutus patartina pamirkyti vandenyje. Taip jie geriau pasisavinami ir padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme.