Galiojimo laikas – labai svarbi informacija pirkėjui. Gamintojas garantuoja, kad gaminys per nurodytą laiką nesuges ir gali būti naudojamas be rūpesčių. Kai kuriais atvejais pasitaiko produktų, kurie savo savybių nepraranda ir pasibaigus ant pakuotės nurodytam tinkamumo laikui. Susipažinkite su jais.
Apsauginis kremas nuo saulės
Kremas nuo saulės nepablogėja net praėjus 2 metams po galiojimo pabaigos, tačiau dauguma gamintojų sutrumpina galiojimo laiką.
Įklotai ir tamponai
Šias higienos priemones galima laikyti dideliais kiekiais. Po pagaminimo jas galima laikyti 5 metus. Tačiau drėgnoje aplinkoje ten gali pradėti kauptis bakterijos. Todėl šias higienos priemones reikia laikyti sausoje patalpoje, o ne, pvz., vonios kambaryje.
Akių makiažas
Sausus akių šešėlius galima laikyti daugelį metų ir jie nepraras savo kosmetinių savybių bei nepakenks sveikatai. Tačiau teptuką, kuriuo tepama kosmetika, būtina išlaikyti higienišką. Įpraskite jį reguliariai plauti.
Pienas
Pasterizuotas pienas gali būti laikomas ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės. Kitaip tariant, jis vis dar šviežias praėjus savaitei po galiojimo datos.
Kiaušiniai
Kiaušiniai laikomi saugiais vartoti 3–5 savaites po pirkimo. Tereikia laikyti juos šaldytuve atitinkamoje vietoje.
Jogurtas
Jei jogurtas pasterizuotas aukštoje temperatūroje ir atidarius laikomas šaldytuve, jis gali būti vartojamas 2-3 savaites, net ir pasibaigus ant pakuotės nurodytam galiojimo laikui.
Šokoladas
Kokybiškas šokoladas džiugins kelias savaites, net ir pasibaigus galiojimo laikui. Svarbiausia, šokoladą laikykite sausoje, tamsioje vietoje, ne aukštesnėje kaip 20° C temperatūroje. Šokoladas nėra sugedęs, net jei jis pasidaro baltos spalvos. Toks pokytis atsiranda dėl staigaus temperatūros pasikeitimo (pavyzdžiui, jei šokoladas laikomas šaldytuve). Jis nekenkia sveikatai.
Traškučiai
Bulvių traškučiai – nesveikas maistas, bet gerai išsilaiko. Viskas dėl druskos. Druska – medžiaga, stabdanti bakterijų augimą. Traškučius galima valgyti net praėjus 2-3 mėnesiams po galiojimo laiko.
Garstyčios
Praėjus 1 metams po tinkamumo vartoti termino, atidarius dangtelį, jas vis tiek galite naudoti maistui. Garstyčias reikia laikyti tik šaldytuve, o prieš naudojant reikia atidžiai patikrinti jų skonį ir aromatą.
Prieskoniai
Sausi prieskoniai nepraranda savo skonio ir aromato net po 2-3 metų. Prieskonius laikykite sandariame inde, atokiau nuo drėgmės, tik tada galėsite pratęsti jų galiojimo laiką.