Visada galvojau, kad grikiai yra ypač nepretenzingi grūdai. Vieną sykį išmokusi virti birius grikius, prie šio klausimo daugiau negrįžau. Tačiau visai neseniai atradau porą niuansų, apie kuriuos anksčiau nežinojau. Be to paaiškėjo, kad ruošdamos klasikinius grikius šeimininkės dažnai daro daug klaidų. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip jų vengti norint išvirti tikrai skanią košę.
Tinkamai išvirti grikiai
Grikiai yra tikrai universalus grūdas. Jie dera su mėsa ir žuvimi, dera su šviežiomis ir troškintomis daržovėmis. Be to, jie gali būti naudojami įdarui, kepiniams ir kitiems originaliems patiekalams.
Kitas neginčijamas grikių privalumas –paruošimo greitis. Košė išverda gana greitai. Tačiau ji taip pat lengvai virškinama. Kad nekiltų neaiškumų, dalijamės su jumis keliais svarbiais punktais.
Grikių košės virimo niuansai
Kuo grikiai pigesni, tuo didesnė tikimybė, kad juose gali būti prastos kokybės branduolių ar kitų šiukšlių. Todėl visų pirma kruopščiai išrūšiuokite javus ir keletą kartų juos nuplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Jei norite, kad košė išeitų biri, po plovimo grūdus šiek tiek nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Kitas momentas, apie kurį pagalvoja ne visos šeimininkės, yra tinkamo puodo pasirinkimas. Geriausia košę virti ketaus puode. Tačiau tiks bet kokie ne emaliuoti puodai storu dugnu.
Paruošto patiekalo skonis tiesiogiai priklauso nuo vandens, kuriame verda grūdai. Jis turi būti švarus arba filtruotas. Kad košė būtų dar skanesnė, prieš gamindami pakepinkite grūdus keptuvėje. Tam tinka bet koks jūsų pasirinktas augalinis aliejus. Pavyzdžiui, alyvuogių. Linų sėmenų aliejus taip pat puikiai dera su grikiais.
Patyrusios šeimininkės žino, kad pagrindinė gerai išvirtų grikių sąlyga yra teisingos proporcijos. Kad košė būtų biri, reikia 1 dalies kruopų ir 2 dalių vandens. Jei norite pagaminti sultingesnę košę, naudokite 2,5 dalies vandens.
Norint paruošti tobulus grikius, svarbu juos užpilti verdančiu vandeniu. Kepimo metu uždenkite keptuvę dangčiu ir jokiu būdu nemaišykite. Geriausia išjungti viryklę likus kelioms minutėms, kol vanduo dar ne visai užvirė. O tuomet puodą apvyniokite rankšluosčiu ir leiskite košei išbrinkti.
Svarbus dalykas dėl druskos. Virėjai rekomenduoja sūdyti kai košė jau išvirusi. Beje, geriausia naudoti jūros druską. Tai naujai atskleis košės skonį ir padarys ją dar maistingesnę.
Virimo žingsniai
Užvirus vandeniui su grūdais, košę pavirkite porą minučių ant stiprios ugnies. Pastebėję, kaip kyla vadinamoji „kepurė“, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Ir po poros minučių dar sumažinkite.
Beje, kad košė būtų dar skanesnė, pabandykite į verdantį vandenį įmesti gabalėlį sviesto, o tik tada suberkite kruopas. Panašus triukas puikiai veikia ir verdant kukurūzus.
Tikimės, kad šie patarimai padės jums paruošti tobulo skonio ir aromato birius grikius. Net ir patys paprasčiausi grūdai gali virsti originaliu jūsų patiekalo garnyru. Nebijokite eksperimentuoti!