Kai kuriose šeimose ketaus indai perduodami iš kartos į kartą. Tinkamai prižiūrint, aukštos kokybės ketaus indai tarnaus beveik amžinai. Bet jei jūsų močiutės keptuvė atrodo surūdijusi ir netinkama naudoti dėl prasto laikymo ir naudojimo, neskubėkite jos išmesti – yra būdas ją atgaivinti! Žemiau pateikti patarimai bus naudingi ir tiems, kurie ką tik įsigijo ketaus indų ar ketina juos pirkti, nes, prieš pradedant juos naudoti, reikia tinkamai apdirbti.
Suodžiai ir rūdys ant senos keptuvės
Jei jūsų keptuvė padengta storu suodžių sluoksniu, taip pat rūdžių pėdsakais, nepatingėkite – nušveiskite! Lengviausias būdas atsikratyti sudegusio maisto ir riebalų yra uždėti keptuvę ant ugnies! Palaukite, kol ketaus keptuvė labai įkais, beveik iki raudonumo. Po to viskas, kas buvo prilipę, atšoks savaime. Šis metodas turi vieną svarbų niuansą: nukėlęs keptuvę nuo ugnies, jokiu būdu neatvėsinkite, panardindamas į vandenį! Ketus turi lėtai ir savaime atvėsti. Atminkite: ketaus negalima staigiai ataušinti!
Išankstinis naujų ketaus indų apdorojimas
Dažnai atmintinėje prie įsigytos ketaus keptuvės rašoma, kad ją reikia kaitinti, pilant valgomąją druską ant dugno. Tai būtina norint iš porų pašalinti techninės alyvos likučius. Prieš naudojant, indus rekomenduojama išplauti įprastu indų plovikliu.
Išankstinis surūdijusių indų apdorojimas
Bandydami namuose atkurti ir apdoroti ketaus indus, pirmiausia turite atsikratyti rūdžių. Yra keli būdai, kaip atlaisvinti ketaus paviršių nuo surūdijusių nuosėdų: gilus atkaitinimas, mechaninis valymas (pavyzdžiui, švitriniu popieriumi arba metaliniu šepečiu) ir rūgšties poveikis. Dažniausiai po ranka turime acto arba ortofosforo rūgšties (jos yra „Pepsi“ ar „Coca-Cola“, ji vadinama rūgštingumo reguliatoriumi E338). Pirmiausia keptuvę išplaukite plovikliu, naudodamas metalinę kempinę (šiame etape šiek tiek rūdžių jau bus nuplauta). Tada kokią nors talpą prileiskite labai karšto vandens, įpilkite acto (pakanka 6 % arba 9 %) ir visiškai panardinkite keptuvę. Palikite apie pusvalandį.
Beje, jei įpilsite „Pepsi“ ar „Coca-Cola“, dėl ortofosforo rūgšties ant ketaus paviršiaus susidarys papildomas apsauginis fosfatinis sluoksnis.
Po pusvalandžio išimkite keptuvę iš tirpalo, dar kartą nušveiskite metaline kempine, nuplaukite ir padėkite ant viryklės, kad gerai išdžiūtų.
Antrasis naujų ir atnaujintų indų apdorojimo etapas
Daugelis tikriausiai girdėjo, kad norint sukurti apsauginę plėvelę ant ketaus indų, jie turi būti apdoroti aliejumi. Deja, dažniausiai naudojamas saulėgrąžų aliejus, kuris yra visiškai netinkamas šiam tikslui. Tik vadinamieji džiovinimo aliejai gali užtikrinti aukštos kokybės paviršiaus apsaugą, kuri, veikiant aukštai temperatūrai, polimerizuojasi ir sudaro gana patvarią, kietą dangą. Džiovinimo aliejai yra linų sėmenų, riešutų, kanapių ir kt.
Kol keptuvė džiūsta ir kaista ant viryklės, įjunkite orkaitę visu pajėgumu. Pavyzdžiui, polimerizacijai kanapių aliejumi reikia ne žemesnės kaip 250° C temperatūros.
Kai keptuvė labai įkaista, nukelkite ją nuo ugnies ir sutepkite aliejumi. Jo reikia labai nedaug – vos kelių lašų. Tikslas yra sukurti ploną sluoksnį. Atsargiai užtepkite aliejų audiniu ar popierine servetėle. Neapsigaukite, jei ant servetėlės pamatysite rūdžių pėdsakus – grynas ketus akimirksniu pradeda rūdyti. Nepamirškite indų ištepti ir išorėje. Po pirmojo apdorojimo aliejumi vėl uždėkite keptuvę ant ugnies (trumpai) ir įkaitinkite. Po to valymo procedūrą pakartokite džiovinimo aliejumi.
Keptuvę pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki maksimalios temperatūros. Beje, polimerizacija vyksta ne tik aukštoje temperatūroje, bet ir veikiant ultravioletinei spinduliuotei. Todėl iš esmės aliejumi sutepta keptuvė gali būti tiesiog veikiama saulės. Tiesa, naudojant šį apdorojimo būdą tai užtruks daug daugiau laiko.
Labai svarbu! Baigus kaitinti, orkaitė turi būti išjungta, paliekant ketaus indus viduje atvėsti.
Idealiu atveju procedūra turėtų būti kartojama tris kartus, kad rezultatas būtų ilgalaikis. Jūsų ketaus keptuvės taps blizgios tarsi lakuotos ir tikrai nelimpančios. Danga bus gana patvari, nebijos indų ploviklių, tačiau prireikus polimerizacijos procedūrą galima pakartoti. Ir taip be galo!
Dėl aliejaus išdegimo virtuvė gali prisipildyti dūmų, todėl rekomenduojama dirbti su atviru langu.