Bent kartą gyvenime jūs tikrai valgėte šį pyragą. Šiame recepte nerasite jokių sudėtingumų, varginančio tešlos minkymo ar įmantraus įdaro. Viskas yra paprasta ir greita. Sodrus uogų aromatas amžinai išliks jūsų širdyje. Tai yra pyragas, kurio receptą norėsite prisiminti visą gyvenimą ir perduoti jį kitiems.
Žinoma, pasidomėjau pyrago kilmės istorija ir štai ką sužinojau: pyragas atkeliavo pas mus tiesiai iš Prancūzijos. Dar prieš 300 metų toks pyragas buvo gaminamas iš vakarykštės juodos duonos, pyragų, džiovintų brioche bandelių ar bandelių su sezoniniais vaisiais likučių. Vasarą šį pyragą kepdavo su vyšniomis, avietėmis ar gervuogėmis, rudenį buvo naudojami obuoliai, slyvos ar prinokusios kriaušės, o žiemą pyrago įdaru tapdavo smulkinti migdolai, razinos, spanguolės ir graikiniai riešutai.
Jums reikės:
- Batono 400 g
- Sausainių 50 g
- Pieno 400 ml
- Kiaušinių 3 vnt.
- Cinamono 1 šaukštelio
- Rudojo cukraus 75 g
- Romo 0,5 šaukštelio
- Vyšnių 300 g
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
Batoną ar duoną supjaustykite smulkiais gabalėliais, suberkite į gilų dubenį.
Įkaitinkite pieną iki virimo, užpilkite juo duonos riekeles. Palaukite, kol duona išmirks, tuomet viską susmulkinkite.
Įberkite cinamono, cukraus, įmuškite kiaušinius ir įpilkite romo. Kruopščiai viską sumaišykite.
Supilkite mišinį į 22 cm skersmens formą.
Nuplovę vyšnias, jas nusausinkite ir pašalinkite kauliukus. Jei turite šaldytų uogų, pirmiausia jas turite atitirpinti.
Paruoštas vyšnias sudėkite ant tešlos ir pirštais įspauskite į vidų.
Sutrupinkite sausainius ir pabarstykite jais pyrago viršų.
Pašaukite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 35-40 minučių. Tada išimkite ir palaukite, kol atvės. Pyragas gali būti patiekiamas tiek šiltas, tiek kambario temperatūros.