Kad ir kokia turtinga būtų mūsų mityba, tačiau duona yra nepamainoma. Bet ką daryti, jei namuose duonos neliko, o eiti iki parduotuvės nenorite? Tokiu atveju duoną galite kepti patys. Pagal šį receptą nereikia įjungti net orkaitės, nes duona gali būti iškepta keptuvėje.
Duona gaunasi minkšta ir puri, o jos paruošimui nereikia skirti daug laiko. Tiesiog sekite receptą ir netrukus galėsite pavaišinti visą šeimą kvapnia namine duona.
Keptuvėje kepta duona
Jums reikės:
- 450-500 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelio sausų mielių
- 150 ml kefyro (kambario temperatūros)
- 150 ml šilto vandens
- 1 šaukštelio cukraus
- 1 šaukštelio druskos
- 2 šaukštų augalinio aliejaus
Gaminimas:
Išsijotus kvietinius miltus suberkite į gilų indą. Padarykite nedidelę duobutę, į kurią suberkite cukrų, druską ir sausas mieles.
Į miltus supilkite kefyrą ir šiltą vandenį. Pradėkite minkyti tešlą.
Į tešlą įpilkite augalinio aliejaus, gerai išmaišykite. Uždenkite indą maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu. Palikite 1-1,5 valandos, kad tešla pakiltų.
Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto darbinio paviršiaus. Gerai išminkykite ir suformuokite rutulį.
Perkelkite tešlą į keptuvę, suteptą augaliniu aliejumi. Išlyginkite paviršių. Uždenkite dangčiu ir leiskite pastovėti 20 minučių.
Kepkite duoną keptuvėje apie 60 minučių ant silpnos ugnies. Tada apverskite ir kepkite dar 15–20 minučių, kol gražiai apkeps. Skanaus!
Ši duona yra daug skanesnė, nei parduodama parduotuvėse, o jos aromatas greitai pritrauks visus prie stalo. Žinoma, didelėje šeimoje tokie kepiniai bus suvalgyti akimirksniu ir vėl turėsite stovėti prie viryklės. Bet jei norite pradžiuginti artimuosius šviežia duona, o po ranka nėra orkaitės, šis paprastas kepimo būdas tikrai padės.