Tikriausiai nėra greitesnės vakarienės už koldūnus. Dažniausiai naudojami parduotuvėse parduodami pusgaminiai. Turiu prisipažinti, kad šis patiekalas man nelabai patiko, kol draugė nepakeitė mano nuomonės. Ji mane išmokė, kaip padaryti tikrai skanius koldūnus.
Jos firminis patiekalas – kepti koldūnai, be kurių neapsieina jokie draugiški mūsų kompanijos susibūrimai. Išbandę juos vieną kartą, šio skonio niekada nepamiršite! Pasidalinsiu šiuo ir dar keliais patikrintais receptais su jumis.
Greitai ir skaniai paruošti koldūnai
Dažniausiai koldūnus reikia virti, tačiau yra ir daugiau originalių gaminimo variantų. Jie padės paįvairinti mums pažįstamą patiekalą.
Virti koldūnai
Pirmiausia išbandykite klasikinį šio patiekalo gaminimo variantą. Paimkite vidutinį puodą ir iki pusės pripilkite vandens. Pastatykite puodą ant ugnies ir palaukite, kol užvirs. Tada į vandenį įpilkite druskos, įmeskite lauro lapų ir kelis juoduosius pipirus. Jei į sultinį įdėsite ciberžolės, koldūnai įgaus auksinę spalvą.
Koldūnus sudėkite į vandenį ir išmaišykite, kad neliptų prie dugno. Kai koldūnai pakyla, plona srovele į puodą supilkite stiklinę šalto vandens. Palaukite, kol vanduo vėl užvirs, ir virkite koldūnus dar 5 minutes. Dėl šio triuko tešla taps minkštesnė ir puresnė.
Koldūnai daugiafunkciniame puode
Koldūnus, kaip ir daugumą patiekalų, galima ruošti daugiafunkciniame puode. Tai labai patogu, kai negalite ilgai stovėti prie viryklės.
Paruoškite padažą: sumaišykite vieną dalį grietinės ir dvi dalis vandens, įberkite druskos ir prieskonių. Koldūnus sudėkite ant puodo dugno ir apliekite padažu. Padažas turėtų padengti koldūnus 5–7 cm, koldūnus virkite 20 minučių.
Praėjus šiam laikui, įberkite tarkuoto sūrio ir palikite koldūnus dar 10 minučių.
Kepti koldūnai su pomidorais
Tai yra mano draugės firminis receptas. Ingredientai gali būti pasirinkti pagal jūsų skonį, tačiau šis patiekalas patinka visiems.
Įkaitinkite keptuvę su augaliniu aliejumi, suberkite 1 kg koldūnų ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Kepkite koldūnus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Supjaustykite vieną svogūną ir suberkite prie koldūnų. Palikite viską keptuvėje 3 minutėms. Tada suberkite 2 kubeliais pjaustytus pomidorus ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir kepkite dar 3 minutes.
Į keptuvę įpilkite šiek tiek verdančio vandens, uždenkite ir palikite troškintis dar 5 minutes. Po to patiekalą pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kartu su prieskoniais į koldūnus įdėkite kelis šaukštus majonezo. Palikite ant ugnies dar porai minučių.
Kepimo pabaigoje į keptuvę įberkite 100 g tarkuoto kietojo sūrio ir vėl išmaišykite. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite dar 1-2 minutes, kad sūris išsilydytų. Patiekite paruoštą patiekalą dar karštą.
Garuose virti koldūnai
Šis metodas geriausiai tinka dideliems koldūnams, kuriems paprastai išvirti reikia daug laiko. Supilkite vandenį į garinimo puodą, nepamirškite apie druską, pipirus ir lauro lapus. Groteles patepkite sviestu ir ant jų išdėliokite koldūnus. Garinkite patiekalą 30 minučių.
Kaip matote, nepaisant akivaizdaus patiekalo paprastumo, koldūnai gali tapti skaniais pietumis ar vakariene.