Visą dieną svajojau, kad grįšiu namo ir atidarysiu stiklainį uogienės, kurią taip saugojau ypatingai progai. Saldžios avietės, nepriekaištinga konsistencija! Koks nusivylimas mane ištiko, kai ant uogienės pamačiau pelėsį! Šiandien jums pasakysime, ką reikia daryti, jei ant uogienės atsirado pelėsis. Ar įmanoma išsaugoti produktą, ar geriau jį iš karto išmesti? Atsakymus į šiuos klausimus sužinosite mūsų straipsnyje.
Pelėsis ant uogienės
Pelėsis ne tik visų namų šeimininkių galvos skausmas. Medicinoje šis grybas yra tiesiog nepakeičiamas. Galų gale, remiantis mikroskopiniu pelėsių grybeliu, Aleksandras Flemingas sukūrė pirmąjį antibiotiką. Tačiau pelėsis gali ir išgydyti žmogų, ir gali sukelti sunkias ligas bei mirtį.
Pelėsis ant uogienės yra kupinas nemalonių pasekmių. Grybelis veikia virškinimo ir kvėpavimo sistemas. Pakanka tik atidaryti stiklainio dangtelį su pelėsiu ant produkto, įkvėpti nuodingų sporų, ir jūs neišvengsite problemų. Tačiau šiandien nenorime jūsų gąsdinti, vietoje to pasakysime, kaip elgtis su pelėsiu.
Pelėsio ant uogienės priežastys
Dažniausiai ant nepakankamai išvirtos uogienės atsiranda klastingas pelėsis. Kita tikėtina priežastis yra neteisingos proporcijos.
Pelėsiai atsiranda ir ant uogienių, kurios buvo uždarytos nesterilizuotuose stiklainiuose. Aukšta temperatūra kenkia ne tik mikrobams, bet ir grybeliui. Todėl prieš uždarydami uogienę, būtinai sterilizuokite stiklainius.
Norėdami išvengti grybelio atsiradimo ant uogienės, turite pasirūpinti galiojimo laiku. Kai kuriais atvejais uogienė gali stovėti kelerius metus ir vis tiek būti valgoma. Stiklainius su skanėstais reikia laikyti tik su gerai užsuktais dangteliais, vėsioje patalpoje arba šaldytuve.
Ką daryti su uogiene, kuri jau padengta pelėsiu?
O kas, jei ant uogienės pastebėsite pelėsį? Ar galima tiesiog šaukštu nuimtu grybelį ir mėgautis uogomis? Visiškai ne! Sugedusią uogienę reikia nedelsiant išmesti, kartu su uogomis ir stiklainiu! Negailėkite cukraus ar sugaišto laiko. Jūsų sveikata ir artimieji yra vertingesni už stiklainį uogienės.
Bet jei tikrai norite mėgautis desertu, nepakenkdami savo sveikatai, atlikite šiuos paprastus veiksmus. Pirmiausia nuimkite grybelio plėvelę, o kartu ir storą uogienės sluoksnį. Įsitikinkite, kad indelyje neliko pelėsių dalelių.
Pelėsio nepaliestą uogienę supilkite į sterilizuotus indus. Kad būtumėte tikri dėl saugumo, prieš tai uogienę pavirkite kelias minutes.
Kaip išvengti pelėsio?
Dabar mes trumpai papasakosime apie taisykles, kaip užkirsti kelią pelėsio atsiradimui ant uogienės.
1. Uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
2. Uogienė gali būti laikomi ne ilgiau kaip 3 metus.
3. Nelaikykite uogienės didesniuose nei pusės litro stiklainiuose. Dideliame inde pelėsis pradeda formuotis greičiau.
4. Nepamirškite sterilizuoti ir stiklainių, ir dangtelių! Patikrinkite dangtelius, ar jie nėra brokuoti ar pažeisti.
5. Tvirtai užsukite dangtelius tik ant šaltų stiklainių, kad nesusidarytų kondensatas.
6. Konservavimui rinkitės tik prinokusias uogas, kurios yra gerai nuplautos.
Pelėsis yra pavojingas taupios namų šeimininkės priešas. Norėdami kuo rečiau sutikti šį įsibrovėlį savo gaminiuose, laikykitės maisto gaminimo taisyklių. Sterilizuokite uogienių stiklainius, kruopščiai nuplaukite uogas ir vaisius, stebėkite proporcijas ir konservavimo sąlygas. Ir atminkite: pelėsis ant maisto yra pavojingas sveikatai!