Penktadienis, 22 lapkričio, 2024

Naujausi

Rauginti obuoliai. Ypatingas skanėstas žiemai

Obuoliai – puikus rudens sezono vaisius, kuris gali būti paruošiamas įvairiais įdomiais būdais. Jei ieškote kažko naujo ir netikėto, galbūt jus sudomins rauginti obuoliai? Rauginant išsaugomi svarbūs vitaminai ir mineralai, todėl šis receptas ne tik skanus, bet ir naudingas.

Tokie obuoliai puikiai tiks prie įvairių patiekalų arba kaip savarankiškas užkandis. Laikas atrasti naują būdą, kaip mėgautis obuoliais visą sezoną!

Freepik nuotrauka
Freepik nuotrauka

Rauginti obuoliai žiemai

Šiais laikais rauginti obuoliai ruošiami retai. Bet veltui! Jų paruošimo technologija neleidžia naudoti acto. Todėl visi procesai vyksta natūraliai fermentacijos metu, kai iš vaisių išsiskiria organinės rūgštys. Dėl to mes gauname skanėstą, kuris teigiamai veikia mūsų virškinimo sistemą.

 

Geriausia rinktis vėlyvo rudens ir žieminių veislių obuolius. Patyrusios šeimininkės mano, kad antaniniai obuoliai yra idealus pasirinkimas. Ši veislė puikiai išsilaiko ir turi puikų skonį.

Yra tik 3 obuolių rauginimo būdai: sūrus, saldus ir rūgštus. Kiekvienas iš šių metodų skiriasi skirtinga sūrymo, kuriuo užpilami obuoliai, sudėtimi.

Rauginti obuoliai

obuoliai

Jums reikės:

  • 5-6 kg obuolių
  • 180-200 g cukraus
  • 2-3 šaukštų medaus
  • 1 valgomojo šaukšto druskos
  • 5 l vandens

Gaminimas:

Siūlome jums saldžią obuolių rauginimo versiją. Pirmiausia rekomenduojame obuolių neplauti, o tik lengvai nuvalyti dulkes. Taip jūsų obuoliai geriau fermentuosis. Taigi, paruošę vaisius, sandariai sudėkite juos į švarius stiklainius.

Tada paruoškite marinatą. Sumaišykite cukrų, druską ir medų indelyje su vandeniu. Kruopščiai sumaišykite, kad visi komponentai ištirptų. Jei norite, į paruoštą marinatą galite įdėti įvairių prieskonių. Cinamonas, bazilikas, garstyčios ar gvazdikėliai yra puikus pasirinkimas.

Belieka tik užpilti stiklainius su obuoliais gautu marinatu ir uždengti dangtelius. Likęs marinatas turi būti supilamas į atskirą stiklainį. Faktas yra tas, kad užpilti obuoliai turėtų stovėti 5 dienas kambario temperatūroje. Tuo metu vaisiai sugers skystį, todėl turėsite papildyti marinato.

Po to, fermentacijos metu, iš stiklainių tekės skystis, todėl labai svarbu stiklainius pirmiausia sudėti į dubenį ar puodą.

 

Po 5 dienų stiklainius uždenkite paprastais plastikiniais dangteliais ir pdėkite į rūsį. Po 1–1,5 mėnesio obuoliai bus visiškai paruošti.

Obuolių rauginimas kibire

Shutterstock
Shutterstock

 

Jums reikės:

  • Antaninių obuolių
  • 10 l vandens
  • vyšnių lapų
  • 200 g ruginių miltų
  • serbentų lapų
  • 2 šaukštų druskos

Gaminimas:

Norėdami pasiruošti obuolių rauginimui,  ant kibiro dugno sudėkite nuplautų vyšnių ir serbentų lapus. Ant viršaus sudėkite obuolius. Pabaigoje vaisius padenkite vyšnių ir serbentų lapais.

Norėdami paruošti marinatą, ruginius miltus ir druską praskieskite virintu atvėsintu vandeniu, o po to tirpalą supilkite į kibirą su obuoliais. Uždenkite dangčiu ir prispauskite.

Obuoliai kibire turėtų stovėti 2 savaites kambario temperatūroje. O paskui kibirą išneškite į rūsį.

Ar mėgstate raugintus obuolius žiemą? Jei ne, apsiginkluokite aukščiau pateiktais patarimais ir skubėkite pasiruošti šių skanėstų!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Ką daryti, jei parduotuvėje pirktas avokadas yra kietas kaip akmuo?

Avokadai – daugelio mėgstamas vaisius, kuris puikiai tinka pusryčiams, užkandžiams ar net gurmaniškoms vakarienėms. Tačiau ne visada pavyksta išsirinkti tobulą, prinokusį avokadą. Dažnai parduotuvėje...

Seniausia šeima pasaulyje visą gyvenimą valgė vieną patiekalą: kas tai buvo?

Melis šeima iš Italijos, panašu, atrado ilgo ir sveiko gyvenimo paslaptį. Seniausia šeima pasaulyje visą gyvenimą pietums valgė tą patį patiekalą, ir net ekspertai teigia,...
---