Grikiai yra vieni skaniausių ir sveikiausių kruopų. Todėl tiek daug žmonių juos valgo reguliariai ir iš jų ruošia daugybę patiekalų. Šiandien savo skaitytojams pasakysime, kaip tinkamai virti grikius.
Kaip tinkamai virti grikius?
Dažnai kyla ginčų dėl to, ar prieš gaminant būtina nuplauti grikius. Kažkas tai neigia, bet kažkas yra tvirtai įsitikinęs, kad tai būtina atlikti ir daugiau nei vieną kartą. Pirmosios grupės atstovai tvirtina, kad neva nuplauti grikiai po virimo nėra tokie skanūs.
Tačiau norime priminti, kad grikių pakuotėje visada yra žemos kokybės grūdų, dulkių ir šiukšlių. Taip pat laikant grikius talpyklose, jie apdorojami cheminiais tirpalais. Todėl neplautų grūdų valgymas gali būti netgi pavojingas.
Nedaug žmonių žino, kad grikių grūduose taip pat yra fitino rūgšties. Ji trukdo normaliai virškinti šia kruopas ir organizmui įsisavinti maistines medžiagas, tokias kaip cinkas ir kalis. Taigi, grikius reikia plauti kelis kartus ir labai kruopščiai, kol vanduo taps visiškai skaidrus.
Kalbant apie žalius grikius, jie taip pat turi būti nuplauti prieš virimą. Po skalavimo grūdus dar galima 2-3 valandas pamirkyti virintame vandenyje, kad jie šiek tiek sudygtų. Taip žalieji grikiai taps dar sveikesni.
Verdant grikius, idealus grūdų ir vandens santykis yra 1:2. Tai yra, 1 stiklinei grikių reikia 2 stiklinių vandens. Puode užpilkite šias kruopas šaltu vandeniu, pastatykite puodą ant ugnies ir nepamirškite įberti druskos. Tada virkite, kol vanduo užvirs. Kai košė išverda, galite ją pagardinti bet kokiais prieskoniais, padažais ar sviestu. Skanaus!