Sūrio mėgėjai dažnai nusivilia jo kokybe. Parduotuvėse esantis sūris dažniausiai pasižymi prasta sudėtimi. Beveik 100% atvejų tarp ingredientų galima rasti palmių aliejaus. Tačiau neturėtumėte nusiminti. Šiandien pasakysime, kaip iš pieno pasigaminti naminį sūrį, kuris bus netgi skanesnis, nei perkamas parduotuvėse!
Naminis sūris
Dalinamės su jumis patikimu sūrio receptu.
Jums reikės:
- 1 litro pieno
- 3 kiaušinių
- 1-2 šaukštelių druskos
- 200 g grietinės
Gaminimas:
Pirmiausia supilkite pieną į puodą. Žinoma, geriausia naudoti naminį pieną, bet nebūtinai. Tada įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite. Galite pridėti 2 šaukštus druskos, jei jums patinka ypatingai sūrus sūris.
Tada pastatykite puodą ant viryklės ir užvirkite pieną. Tuo tarpu kiaušinius įmuškite į gilų dubenį ir į juos įpilkite grietinės. Po to viską gerai išplakite plaktuvu.
Kai pienas užvirs, išsukite jį šaukštu. Į puodo centrą supilkite kiaušinių masę ir visą laiką maišykite. Po kelių minučių pienas pradės tirštėti. Jums reikia sulaukti stambių „dribsnių” Norėdami tai pasiekti, puodą palaikykite maždaug 5 minutes ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Šiame etape išrūgos jau bus aiškiai atskirtos nuo bendros masės.
Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos, į savo būsimą sūrį galite įdėti skonio papildų. Tam puikiai tinka žalumynai, riešutai, sezamo sėklos, grybai, prieskoniai ir panašiai. Kaip žinoti, ar jau užtenka virti sūrį? Tai paprasta. Šaukštą įkiškite į puodą ir ištraukite. Jei jis yra švarus ir ant jo nėra matomi būsimo sūrio gabalėliai, galite išjungti ugnį.
Atlikę tai, kas aprašyta aukščiau, į sietelį įtieskite 2 sluoksnius marlės ir supilkite visą masę. Tada suspauskite marlę ir palaukite, kol visas skystis nubėgs.
Dabar sūrį sudėkite į formą su skylutėmis dugne ir ant viršaus uždėkite tuščią indą. Į jį galite įdėti vandens buteliuką ar svarelį, sveriantį 2,5 kg. Palikite viską 2-3 valandas, kad skystis visiškai išbėgtų sūris susislėgtų. Paruošta!
Kaip matote, pagaminti naminį sūrį yra daug lengviau, nei gali pasirodyti iš pradžių. Pagal šį receptą pagamintas sūris bus tvirtas ir puikiai išlaikys savo formą. O svarbiausia, kad jis bus skanus ir sveikas!