Sūris yra vienas seniausių maisto produktų, kuriuos gamina žmonija. Istorikai mano, kad žmonės pirmą kartą pagamino sūrį maždaug prieš 8000 metų, kai buvo prijaukintos avys. Tai labai sveikas ir maistingas patiekalas, prieš pastatyti kuriam šiandien galima sūrio produktą. Tai pigesnis sūrio analogas, panašus skoniu ir išvaizda. Tačiau tuo jų panašumai ir baigiasi.
Tikras sūris yra 100% iš pieno. Sūrio produkte daugiau nei 50% sudėties pakeičiama augaliniais riebalais. Problema ta, kad sūrio produkto skonis, kvapas ir išvaizda vargu ar gali skirtis nuo sūrio. Tai tiksliai nustatoma tik laboratorijose.
Etiketėse gali ką nors parašyti apie standartus, nes tokiu būdu maistas parduodamas geriau. O tų sūrių, kurie yra supakuoti į skirtingo dydžio gabalėlius, daugiau nei pusė gali pasirodyti netikri. Ant jų sudėtis dažnai būna nenurodyta. Žmogus, neturintis patirties, gali net nesuprasti, kad buvo apgautas.
Sūrio produktas
Sūrio produktų etiketėse galima rasti įvairių užrašų: perdirbtas produktas, kombinuotas produktas, sūrio produktas. Viskas, išskyrus sūrį. Bet jei tas pats gaminys parduodamas su pavadinimu „sūris“, tai jau tikra klastotė.
Vietoj grietinėlės ir pieno jame bus kažkas iš šio sąrašo: palmių, kokosų ar saulėgrąžų aliejus, soja. Tikrame sūryje turėtų būti pieno, grietinėlės, fermento, fermentuoto pieno, kalcio chlorido. Tai pirmas būdas atpažinti tikrą sūrį.
Antrasis būdas yra pažvelgti į kainą. Tikras sūris negali būti pigus, nes jis būtų visiškai nepelningas ūkininkams ir gamintojams.
Jei perkate sveriamą sūrį, galite nematyti jokių etikečių. Tada jūs turite apžiūrėti jo išvaizdą. Sūris turi būti vienodos spalvos. Jei atspalviai skiriasi, tada jis yra dažytas arba sugedęs. Be to sūriai, kurie yra per geltoni, greičiausiai savo sudėtyje turi dažiklių.
Kitas atpažinimo būdas yra paspaudimas pirštu. Šis metodas suveikia ne visada, tačiau kartais padeda. Paspaudus, iš sūrio produkto gali išsiskirti šiek tiek skysčio. Tai atsitinka tik su augaliniais, bet ne su gyvuliniais riebalais.
Sūrio skylės visame gabalėlyje turi būti vienodos. Negali būti, kad vienoje vietoje yra daug didelių, kitur – tik mažos. Taip gali būti tik klastotėse.
Negalima sakyti, kad sūrio produktas yra labai pavojingas. Tačiau visada nemalonu, kai gamintojas sąmoningai bando apgauti. Taigi, jūs turite išmokti atpažinti tikrą sūrį, kad nebūtumėte apgauti.