Bazilikas Indijoje yra vienas iš pagrindinių šventų augalų. Namuose, jei tai leidžia erdvė, vazonas su 2-3 baziliko krūmais užima ypatingą vietą. Rytais moterys prieš augalą atlieka ypatingą ritualą, skirtą gerovei užtikrinti. Manoma, kad bazilikas gydo infekcines ligas, o Indijoje jis taip pat naudojamas vandeniui dezinfekuoti.
Mūsų kraštuose bazilikas nėra apdovanotas tokia garbe, dažniausiai jis naudojamas tiesiog kaip kvepiantis patiekalų priedas, rečiau dedamas į gėrimus. Kiek mažai žinome apie šį kvapnų augalą! Pavyzdžiui, ar žinote, koks skirtumas tarp žalio ir violetinio bazilikų?
Bazilikų veislės
Yra keletas dešimčių baziliko veislių, kurių kiekviena turi savo ypatybes. Tačiau visi jie paprastai yra suskirstyti į dvi grupes – pagal žalios arba violetinės spalvos lapus.
Žalieji bazilikai yra populiarūs Europoje: Italijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Bulgarijoje. Šiose šalyse jie dažniausiai dedami į salotas ir visus šaltus užkandžius bei, žinoma, į kepinius. Virėjai šį augalą vertina už vėsų pipirmėtės aromatą ir subtiliai gaivų skonį.
Bazilikas yra pagrindinis itališko pesto padažo ingredientas. Žali lapai puikiai dera su pomidorais ir sūriu. Bazilikas į karštus patiekalus dedamas pačioje gaminimo pabaigoje, kitaip jis greitai praranda subtilų aromatą. Bazilikas, derinamas su petražolėmis, peletrūnu, čiobreliais ir mėtomis, gali būti kvapnios puokštės pagrindas daugeliui žuvies ir paukštienos patiekalų.
Violetinio baziliko skonis yra daug turtingesnis ir šiurkštesnis. Bet tai taip pat daro jį nepakeičiamu Kaukazo ir Azijos virtuvės prieskoniu! Įberkite baziliko į bet kurį mėsos, paukštienos, daržovių, sūrių patiekalą. Kaukaze retai parduodamas žalias bazilikas. Violetinis bazilikas labiau tinka aitriems patiekalams.
Uzbekistane ir Azerbaidžane verdama stulbinamai aromatinga arbata su baziliku, kuri, įdėjus citrinos skiltelių, įgauna šviesiai rausvą spalvą. Žalieji bazilikai nėra tinkami šiam gėrimui paruošti!
Baziliko nauda
Abiejų tipų bazilikų sudėtis yra beveik vienoda. Augale gausu vitaminų A, C ir K, pastarasis yra ypač svarbus kraujo krešėjimo funkcijai palaikyti ir vaidina svarbų vaidmenį jungiamojo audinio apykaitoje. Bazilikas padeda stiprinti imuninę sistemą, atsispirti mikrobams ir grybeliams, skatina virškinimą ir naikina žarnyno parazitus.
Bazilikas gali susidoroti su beveik visomis burnos ertmės ligomis. Švieži lapai, jei jie kramtomi, sunaikina iki 100% burnoje esančių bakterijų, gaivina kvėpavimą, gydo tonziles, turi sutraukiantį poveikį dantenoms ir neleidžia vystytis periodonto ligoms.
Ir violetinis, ir žalias bazilikas yra afrodiziakai ir tinka abiem lytims. Į romantiško vakaro meniu būtinai įtraukite kelis patiekalus su šiuo prieskoniu.
Eteriniai aliejai ir antioksidantai, esantys augale, veiksmingai kovoja su laisvaisiais radikalais, todėl bazilikas yra geras pagalbininkas, išsaugant jaunystę.
Bet vis dėlto pagrindinis skirtumas tarp šių prieskonių yra! Mokslininkai mano, kad violetinis bazilikas yra sveikesnis. Dėl savo turtingos spalvos jis turi didelį antioksidantų kiekį. Reguliariai vartojami violetiniai lapai apsaugo organizmo ląsteles nuo vėžio.
Bazilikas yra prieskonis, turintis turtingą aromatą ir stiprų gydomąjį poveikį. Tačiau besilaukiančios moterys ir maitinančios motinos, taip pat diabetu ir centrinės nervų sistemos ligomis sergantys žmonės neturėtų juo piktnaudžiauti.