Troškintus kopūstus galima pagrįstai vadinti vienu iš labiausiai paplitusių slavų virtuvės patiekalų. Jie naudoja ir paprastus, ir raudonuosius kopūstus, raugintus kopūstus, Briuselio kopūstus, žiedinius kopūstus ar brokolius. Troškinti kopūstai gali būti patiekiami kaip atskiras patiekalas arba papildomi tokiais ingredientais kaip bulvės, grybai, dešros, arba gali būti kitų patiekalų dalis.
Troškinti kopūstai yra labai naudingi žmogaus organizmui: stiprina imuninę sistemą, normalizuoja cholesterolio kiekį, gerina nervų sistemos veiklą, aprūpina organizmą reikiamais mikroelementais. Štai kodėl mes jums paruošėme keletą patarimų, kaip tinkamai troškinti kopūstus ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis šią daržovę parduotuvėje.
Baltieji kopūstai
Rinkdamiesi daržoves, turėtumėte į tai žiūrėti atsakingai. Troškinimui skirti kopūstai turi būti padengti šviežiais, gražiais žaliais lapais.
Smulkiai supjaustykite svogūnus ir morkas, pakepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Kepkite apie 5 minutes, kol daržovės įgaus auksinį atspalvį.
Supjaustykite kopūstus ir suberkite į keptuvę prie daržovių, šiek tiek pakepinkite. Po 5 minučių įpilkite nedidelį kiekį vandens, smulkintų pomidorų ar saldintos pomidorų pastos.
Žieminius kopūstus reikia troškinti 40 minučių, o vasarinius – 15 minučių. Patiekite kopūstus šaltus arba šiltus, su grietine, majonezu ar žolelėmis.
Raudonieji kopūstai
Raudonieji kopūstai parenkami tuo pačiu principu, kaip ir baltieji, tačiau pirmieji lapai turėtų būti ryškiai violetiniai.
Šiuos kopūstus galima troškinti, nepridedant kitų daržovių. Tiesiog supjaustykite kopūstą, pagardinkite druska ir pipirais, įberkite šiek tiek muskato riešuto, porą šaukštų acto ir troškinkite su trupučiu aliejaus keramikiniame ar stikliniame inde. Kopūstus pagardinę pomidorų pasta ar kečupu, galite patiekti kaip garnyrą.
Raudonųjų kopūstų troškinimo receptas turi keletą paslapčių. Galite naudoti ne paprastą actą, bet ryžių ar obuolių, ir įpilti šiek tiek cukraus. Tai suteiks patiekalui naujų skonių. Kai kurios šeimininkės kopūstų nesūdo iš pradžių, o apibarsto druska likus 10 minučių iki gaminimo pabaigos.
Troškinti kopūstai bus dar skanesni, jei gaminimo pabaigoje įbersite svieste pakepintų kvietinių miltų, santykiu 1 šaukštas miltų 1 kg kopūstų.
Rauginti kopūstai
Rinkdamiesi raugintus kopūstus troškinimui, atkreipkite dėmesį, kad jie turėtų būti baltos-auksinės spalvos, be dėmių, traškūs, rūgščiai sūraus skonio.
Norėdami pašalinti rūgšties perteklių prieš troškinant, kopūstus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Supjaustykite svogūną ir apkepkite aliejuje, suberkite kopūstus, išmaišykite, įpilkite šiek tiek vandens, druskos ir pipirų.
Troškinkite kopūstus 40–45 minutes, tada įpilkite pomidorų pastos, prieskonių ir cukraus, troškinkite dar keletą minučių.
Žiediniai kopūstai
Žiedinių kopūstų žiedynai turi būti tvirti ir balti, o lapai – žali ir švieži.
Norėdami pagaminti žiedinius kopūstus, padalinkite galvą į žiedynus, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kepkite keletą minučių augaliniame aliejuje, įberkite druskos, pomidorų pastos, vandens ir troškinkite 15–20 minučių.
Prieš patiekdami, į kopūstus įberkite šviežių žolelių.
Briuselio kopūstai
Rinkdamiesi Briuselio kopūstus, ieškokite mažų, ryškiai žalių kopūstų galvučių.
Viena iš Briuselio kopūstų gaminimo paslapčių yra ta, kad jie turi būti verdami su citrinos skiltele 5 minutes.
Po to kopūstų galvas supjaustykite ketvirčiais ar puselėmis, pakepinkite aliejuje su porais ar svogūnais. Tada pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite, kol suminkštės. Jei norite, įpilkite šiek tiek grietinės, sumaišytos su vandeniu, o paruoštus kopūstus galima apibarstyti sūriu.
Brokoliai
Brokolių lapai turi būti švieži ir nepažeisti, o pati kopūsto galva ryškiai žalia.
Prieš kepdami kopūstą nuplaukite, išardykite į žiedynus ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Troškinkite brokolius 20 minučių, įberkite druskos ir prieskonių.
Žinoma, tai tik pagrindinės rekomendacijos, kaip tinkamai troškinti kopūstus. Tačiau vadovaujantis jomis, išgausite nepaprastai skanų ir sveiką patiekalą.