Mano draugės mama jau daug metų gyvena Italijoje. Dukra dažnai ją aplanko ir namo grįžta su pilnu lagaminu dovanų ir naujų kulinarinių receptų. Šįkart grįžusi namo, draugė kartu su lauktuvėmis ant stalo patiekė naują patiekalą. Ilgą laiką negalėjau suprasti, kas yra pagrindinis patiekalo komponentas, kol mano draugė neprisipažino, kad tai burokėlių lapai!
Pasirodo, kad italai šį produktą laiko delikatesu ir dažnai jį naudoja maisto gamyboje. Aš pati išbandžiau keletą paprastų patiekalų. Mano šeima buvo patenkinta ir dabar dažnai prašo gaminti tokius patiekalus.
Burokėlių lapai: nauda organizmui
Burokėlių lapai buvo net ant senovės slavų stalo. Ir nenuostabu, nes naudingomis savybėmis jie nenusileidžia šakniavaisiams.
Burokėlių lapuose yra didelis kiekis folio rūgšties, kuri pagerina nervų sistemos ir smegenų veiklą.
Antioksidantas betainas padeda kovoti su cholesterolio kiekiu.
Lapuose esantis jodas ir kobaltas gerina atmintį ir koncentraciją.
Vitamino A dėka burokėlių lapai padeda pagerinti regėjimą ir virškinimo sistemos funkcionavimą.
Burokėlių lapų sudėtyje yra daug mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, cinkas ir fosforas. Jie padeda pagerinti medžiagų apykaitą ir normalizuoti kraujospūdį.
Lapuose esanti askorbo rūgštis pagerina imunitetą, o tai padeda atsispirti peršalimui ir kitoms ligoms.
Ką gaminti iš burokėlių lapų?
Iš burokėlių lapų galima gaminti salotas, sriubą, juos galima virti, kepti, troškinti. Daugelis namų šeimininkių net ruošia žiemai burokėlių lapus. Jie gali būti užšaldyti, džiovinti arba sūdyti ir sudėti į stiklainius prie kitų daržovių.
Prieš naudojant lapus, juos reikia gerai nuplauti, supjaustyti ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Tai padaro produktą švelniu ir pašalina specifinį poskonį.
Iš burokėlių lapų gaminamos skanios salotos, ypač jei į jas įdedate ridikėlių, agurkų ar salierų. Padažui rinkitės augalinį aliejų, balzamiko actą, majonezą ar grietinę.
Burokėlių lapai taip pat puikiai tinka pirmiesiems patiekalams. Ypač dažnai šis komponentas dedamas į barščius, todėl sriubos skonis tampa labai neįprastas.
Burokėlių lapų salotos
Paprastos ir greitos salotos gali suteikti sotumą ir pripildyti kūną vitaminais. Tai puikiai tiks dietinei ir sveikai mitybai.
Jums reikės:
- Burokėlių lapų
- Česnakų laiškų
- Petražolių
- 1 agurko
- 1 paprikos
- 1 valgomojo šaukšto obuolių sidro acto
- 3 šaukštų aliejaus
- 1 šaukštelio garstyčių sėklų
Gaminimas:
Supjaustykite burokėlių lapus ir užpilkite verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite likusius ingredientus.
Sumaišykite visus ingredientus. Pagardinkite druska, žolelėmis, aliejumi su obuolių sidro actu ir augaliniu aliejumi, jei norite, pridėkite garstyčių.
Pasirinktinai į salotas galite pridėti graikinių riešutų, vyšninių pomidorų, ridikėlių ar linų sėklų.
Salotos paruoštos. Skanaus!
Kepinti burokėlių lapai
Jums reikės:
- Burokėlių lapų
- 3 skiltelių česnako
- 1 svogūno
- 0,5 citrinos
- 1 valgomojo šaukšto riešutų
Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite žalumynus. Be burokėlių lapų, galite naudoti ir kitus jums patinkančius žalumynus: petražoles, špinatus ir net kininius kopūstus. Supjaustykite svogūną pusžiedžiais ir susmulkinkite česnaką peiliu arba spaustuku.
Augalinį aliejų supilkite į įkaitintą keptuvę, sudėkite svogūną ir česnaką. Troškinkite, kol svogūnai suminkštės.
Tada suberkite žalumynus ir kepkite toliau. Į keptuvę galite įpilti šiek tiek vandens.
Iškepus žalumynams, į keptuvę suberkite riešutus ir supilkite citrinos sultis. Kadangi šiame recepte nėra druskos, galite įpilti šiek tiek sojos padažo. Tai suteiks patiekalui skonio ir šiek tiek sūrumo.
Patiekalas paruoštas. Skanaus!
Pabandykite paįvairinti savo tradicinius receptus burokėlių lapais ir pajusti naują neįprastą skonį.