Omletas yra ne tik atskiras patiekalas, bet ir nuostabi formulė, kurios pagrindu galima paruošti dešimtis patiekalų, kurie panašūs tik savo pavadinimu. Kiaušiniai, išplakti arba sumaišyti su pienu ir grietinėle, sukuria formą, kurią galite laisvai užpildyti bet kokiu įdaru. Be to, neteisinga manyti, kad omletas yra tik pusryčių patiekalas. Kiaušinius galima ir reikia valgyti bet kuriuo paros metu. Šie receptai jus tuo įtikins.
Omletas su grybais ir ožkos sūriu
Sudėtis
- 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 150 g smulkintų grybų
- druska ir juodieji pipirai
- 3 kiaušiniai
- 1 puodelis špinatų
- 2 šaukštai ožkos sūrio
- 1/2 sunokusio avokado
- šviežios petražolės
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite grybus ir kepkite, kol šviesiai paruduos (apie 6-7 minutes). Grybus perkelkite į dubenį ir išvalykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Nedideliame dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir pipirais. Atsargiai supilkite kiaušinius į įkaitintą keptuvę ir kepkite, kol omletas lengvai apskrus – apie 5–6 minutes. Gumine mentele pakelkite kraštus ir sulenkite vieną pusę ant kitos. Ant atlaisvinto paviršiaus maždaug dvi minutes pašildykite grybus, kubeliais supjaustytą avokadą ir špinatus. Dėkite į lėkštę su daržovėmis ir ožkos sūriu ant omleto.
Pesto omletas su vyšniniais pomidorais
Sudėtis
- 1 šaukštas lydyto sviesto
- sauja vyšninių pomidorų
- 4 kiaušiniai
- 2-3 šaukštai pistacijų pesto
- druska ir pipirai
Ketaus keptuvėje ištirpinkite apie 1 šaukštelį lydyto sviesto. Pridėkite saujelę vyšninių pomidorų ir pabarstykite druska. Kepkite ant mažos ugnies apie 15 minučių, maišydamas medine mentele. Kai pomidorai karamelizuosis, mišinį perkelkite į atskirą dubenį. Sudėkite likusį sviestą į keptuvę. Kol kaista, greitai išplakite kiaušinius ir supilkite į keptuvę. Kepkite omletą apie 5 minutes, tada gumine mentele pakelkite kraštus ir pakreipkite keptuvę taip, kad skystos dalys tolygiai pasiskirstytų. Kepkite porą minučių ir perkelkite ant lėkštės. Ant viršaus uždėkite pomidorų pastos ir pesto. Perpjaukite per pusę ir nedelsiant patiekite.
Meksikietiškas omletas
Sudėtis
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 mažas jalapeno pipiras
- 1/2 stiklinės smulkinto raudonojo svogūno
- 1 česnako skiltelė
- sauja vyšninių pomidorų
- druska ir pipirai
- 6 kiaušinių baltymai
- pusė avokado
- saujelė šviežios kalendros
Vidutinėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite jalapeno pipirą ir svogūnus ir kepkite 3 minutes, kartais pamaišydamas. Sudėkite susmulkintą česnaką, perpus perpjautus pomidorus ir toliau troškinkite 3 minutes, kartais pamaišydamas. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Tada perkelkite mišinį į atskirą lėkštę. Nenuimkite keptuvės nuo ugnies ir supilkite išplaktus kiaušinių baltymus. Kepkite maždaug 3 minutes, kartkartėmis pakreipdamas keptuvę, kad susidarytų baltymų tortilija. Atsargiai nuimkite omletą, ant jo uždėkite daržovių mišinį ir susukite į ritinį. Perpjaukite ir patiekite su kalendra.
Kepsnio omletas
Sudėtis
- 4 kiaušiniai
- druska ir pipirai
- 1 šaukštas sviesto
- 1 puodelis duonos
- ⅛ šaukštelis kajeno pipirų
- ½ šaukštelis paprikos
- 1 žalioji paprika
- 1 saldusis svogūnas
- 1 puodelis tarkuoto kietojo sūrio
- 1 pomidoras
- 100 g šoninės kepsnio
Ketaus keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite duoną su druska, pipirais ir paprika. Perkelkite į atskirą dubenį ir toje pačioje keptuvėje apkepkite kubeliais supjaustytus žaliąją papriką bei svogūnus. Kai daržovės suminkštės, į jas supilkite kiaušinių mišinį. Truputį pakepkite, kad omletas apskrustų iš vienos pusės. Ant omleto dėkite įdaro – skrudintos duonos, mėsos ir sūrio mišinio. Perlenkite ir kepkite porą minučių. Patiekite su žolelėmis.
Graikiškas omletas su šparagais
Sudėtis
- 2 šaukštai aliejaus
- 1 puodelis šviežių šparagų
- 1/2 puodelio vyšninių pomidorų
- 6 dideli kiaušiniai
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1/4 šaukštelio pipirų
- 1/2 puodelio fetos sūrio
Įkaitinkite šaukštą aliejaus vidutinėje keptuvėje. Sudėkite supjaustytus šparagus ir vyšninius pomidorus, kepkite, kol daržovės išskirs sultis ir taps minkštos. Kiaušinius atsargiai išplakite su druska. Daržovių mišinį perkelkite į atskirą dubenį ir į karštą keptuvę supilkite kiaušinius. Kepkite, kol omletas paruduos. Ant jo uždėkite įdaro ir fetos sūrio, suvyniokite ir pakepkite porą minučių.
Šakšuka
Sudėtis
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 mažas svogūnas
- 1 česnako galvutė
- 1 raudonoji paprika
- 2 pomidorai
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- 1 šaukštelis čili miltelių
- 1 šaukštelis paprikos
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūną ir šiek tiek vėliau – česnaką. Kai apskrus, suberkite susmulkintą papriką, pomidorų pastą ir kepkite apie 10 minučių. Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Kiaušinius reikia įmušti tiesiai į padažą, atsargiai, kad jie neliestų keptuvės. Kepkite, kol kiaušiniai visiškai iškeps, nemaišydamas ir nepurtydamas.
Bulvių omletas su rūkyta mėsa
Sudėtis
- kelios keptos arba virtos bulvės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 8 dideli kiaušiniai
- druska ir juodieji pipirai
- 1 vidutinis svogūnas
- 1 stiklinė smulkiai supjaustytos mėsos (dešra, kiauliena, vištiena)
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite mėsą ir svogūną. Kiaušinius išplakite dubenyje, supilkite į keptuvę ir kepkite, kartais pamaišydamas, 2–3 minutes. Ant viršaus uždėkite ploną susmulkintų bulvių sluoksnį, pakepkite dar minutę, tada perlenkite per pusę ir pakepkite dar porą minučių.
Kiaušinių pyragas
Sudėtis
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas
- 3 dideli kiaušiniai
- 3/4 puodelio grietinėlės
- druska ir juodieji pipirai
- 1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
- 1 šaukštas raudonojo vyno acto
Įkaitinkite orkaitę. Keptuvėje ant vidutinės ugnies pakaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite supjaustytą svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Kiaušinius ir grietinėlę išplakite vidutiniame dubenyje. Įberkite druskos, sūrio ir kitų prieskonių. Supilkite į paruoštą indą ir kepkite apie 40 minučių.
Omletas su krapais ir lašiša
Sudėtis
- 150 g kreminio sūrio
- 1 šaukštas sviesto
- švieži krapai
- 4 dideli kiaušiniai
- rūkyta lašiša
Rūkyta lašiša vaidina svarbų vaidmenį šiame patiekale, tačiau jos kiekis gali būti labai kuklus – jos reikia tik skoniui. Įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite joje sviestą ir šiek tiek pakepinkite žuvies gabalėlius. Tada užpilkite kiaušiniais, sumaišytais su krapais, kepkite iki auksinės rudos spalvos, tada perlenkite per pusę. Patiekite papuoštą kreminiu sūriu.
Omletas su vištiena ir obuoliais
Sudėtis
- 1 šaukštelis kokosų aliejaus
- 8 kiaušinių baltymai
- 1 virta vištienos krūtinėlė
- 1 didelis žalias obuolys
- 20 gramų smulkintų, skrudintų lazdyno riešutų
- druska ir pipirai
Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų, suberkite vištienos gabalėlius, pabarstykite druska ir pipirais bei kepkite, kol pagels. Suberkite smulkintą obuolį ir kepkite, kol suminkštės, apie 1 minutę. Kiaušinius išplakite su druska, pipirais ir smulkintais lazdyno riešutais. Mišinį užpilkite ant vištienos ir kepkite apie 5 minutes.
Išbandykite visus šiuos receptus!