Braškių sezonas jau įsibėgėjo, o tai reiškia, kad vėl reikia vaikščioti po turgų ir bandyti išsirinkti tobulas uogas. Šiame straipsnyje mes trumpai ir glaustai papasakosime, kaip pasirinkti geriausias braškes. Taisyklės yra paprastos, bet jos turi savo išimčių. Tačiau jei žinosite pagrindines taisykles, tada netrukus galėsite labai lengvai rasti tobulas braškes.
Kaip išsirinkti tinkamiausias braškes?
Pirmiausia rimčiausiems mūsų skaitytojams patiksliname, kad braškės nėra uoga, jos yra multiriešutai. Tai visiškai skirtingos sąvokos! Kai kuriems tai tikrai svarbu, ir mes tai gerbiame. Tačiau paprastumo dėlei braškes vis tiek vadinsime uogomis.
Taigi, išsiaiškinkime biologines subtilybes, kurios palengvins gerų braškių paiešką. Šis procesas yra gana sudėtingas dėl daugybės rinkoje esančių veislių. Braškės gali būti tokios skirtingos, kad kartais tiesiog neįmanoma išsirinkti. Bet mes pasistengėme viską apibendrinti.
Išvaizda
Paprastai braškės turėtų būti ryškiai raudonos spalvos. Jei jos patamsėjo ir tapo tamsiai raudonos, tada greičiausiai, jos yra pernokę. Žinoma, galite valgyti tokias uogas, bet įspūdžiai nebus patys geriausi. Uogų sėklos, tiksliau riešutai, turėtų būti įdubose ir nebyrėti nuo paviršiaus.
Uogos tekstūra turėtų būti tvirta ir elastinga. Minkštos ar sutrintinos braškės gali per greitai sugesti. Uogų, kurios yra per kietos, taip pat nereikėtų rinktis, nes jos tikriausiai vis dar neprinokusios.
Braškių dydis labai skiriasi pagal veisles. Tačiau geriausia įsigyti ne didžiausias uogas. Jos puikiai atrodo nuotraukose, tačiau dažnai skonis būna ne pats saldžiausias, o greičiau vandeningas. Didelių braškių galima nusipirkti salotoms ir kokteiliams, nes jos yra gana sultingos. Bet visada maloniau pajusti saldesnį, koncentruotą skonį.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kaip atrodo braškių koteliai. Šviežiai nuskintos uogos bus sultingos ir ryškiai žaliais koteliais. Jei jie patamsėjo ir nudžiūvo, tokia braškė jau nėra šviežia. Žinoma, jos taip pat gali būti saldžios ir skanios, bet jei jūs ieškote tos tobulos braškės, tada venkite apvytusių.
Kaip patikrinti, ar nėra konservantų ir trąšų?
Jei žmonės braškes mineralinėmis trąšomis tręšia per daug, tai galite sužinoti jau pirkdami. Jei ištrauksite kotelį ir priglausite jį prie servetėlės, tada per daug tręštos braškės nepaliks ryškios raudonos spalvos sulčių.
Organoleptinės savybės
Paskutinis dalykas, kurį turime padaryti, kad išbandytume braškes, yra kvapas ir skonis. Idealiu atveju braškės turėtų skleisti tą nepamirštamą kvapą. Jei augimas stimuliuojamas dirbtinai, uogos nekvepės. Nors braškės, užaugintos lietingu sezonu, lauke be pastogės taip pat nekvepės, to svarbu nepamiršti.
Dabar jau žinote, kaip išsirinkti skaniausias ir sveikiausias braškes.