Naminė duona, pagaminta iš natūralių ingredientų ir kepta su meile, niekada nebus lyginama su parduotuvėje perkama duona. Na, o mes dalinamės orkaitėje keptos naminės duonos receptu, duona nustebins ne tik savo išvaizda, bet ir savo purumu.
Puri balta duona
Ši duona, kurią aš vadinu „vilnos debesimi“, yra tikras meno kūrinys. Ji atrodo tokia gražus ir skani, kad sunku sulaukti, kol ji visiškai atvės. Norisi tik kuo greičiau paimti kvapnų gabalėlį.
Jums reikės:
- 80 ml šilto pieno
- 3 g (1 arbatinio šaukštelio) sausų mielių
- 300 g miltų
- 1 šaukštelio jūros druskos
- 30 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 100 ml grietinėlės
- 50 g džiovintų spanguolių
- sviesto kepimo formai sutepti
Gaminimas:
Į šiltą, bet ne karštą pieną supilkite mieles. Sumaišykite ir palikite 5 minutėms.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, jūros druską ir cukrų. Įpilkite grietinėlės, įmuškite kiaušinį ir supilkite pieną su mielėmis. Vėl viską gerai išmaišykit, tam geriausia naudoti virtuvinį kombainą.
Iš tešlos suformuokite rutulį ir palikite 60 minučių kambario temperatūroje, kad tešla pakiltų.
Tuo tarpu sumalkite džiovintas spanguoles.
Apvalią kepimo formą gausiai ištepkite sviestu. Tada dugną išklokite kepimo popieriumi ir dar kartą patepkite sviestu.
Kai tešla pakyla, paskleiskite ją ant stalviršio, pabarstyto miltais. Truputį paspauskite ir padalykite į 5 lygias dalis.
Suformuokite rutulį iš kiekvienos dalies. Uždenkite plastikine plėvele arba rankšluosčiu ir palikite tešlą 15 minučių pastovėti.
Paimkite vieną rutulį ir iškočiokite jį į pailgą ovalą. Vienoje šio ovalo pusėje padarykite pjūvius. Paimkite šiek tiek džiovintų spanguolių ir sudėkite jas ant ovalo krašto, kuris yra be pjūvių.
Užspauskite tešlą iš šonų ir susukite į volelį. Atlikite tą patį su kiekvienu iš 5 tešlos kamuoliukų.
Išdėliokite ritinius ratu taip, kad viduje susidarytų skylė.
Sudėjus tešlą į formą, vėl leiskite jai 60 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad tešla dar šiek tiek pakiltų.
Po 60 minučių tešlos viršų ištepkite pienu. Duoną pašaukite į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Ir kepkite apie 20 minučių.
Originalios duonos gaminimo procesas atrodo sudėtingas, kol neperžiūrite vaizdo įrašo. Vaizdo įraše visas darbo procesas parodomas taip, kad neliktų neaiškumų!
Duona gaunasi minkšta, puri, kvapni ir nepaprastai graži. Spanguolės viduje puikiai papildo subtilų kepinio skonį. Tačiau turėtumėte būti atsargūs: kyla didelė pagunda suvalgyti visą duoną vienu prisėdimu. Skanaus!