Ar kada girdėjote apie duoną, vadinamą šlepetėmis? Žinoma girdėjote! Jūs tiesiog nežinojote šio pavadinimo. Iš tiesų, visiems kitiems, išskyrus italus, žodis „ ciabatta“ nereiškia nieko panašaus. Vertimas gana tiksliai apibūdina tankią ir nepaprastai korėtą tešlą. Beje, net fitneso treneriai ši duona patinka.
Ciabatta turi stebėtinai mažai kalorijų ir stebėtinai daug skylių. Tai rodo, kad tinkamai paruoštuose tokio tipo kepiniuose yra kur kas mažiau angliavandenių, nei kituose. Ir visa tai užsitęsusios fermentacijos dėka: tešlai leidžiama ilgai stovėti, o per tą laiką joje turi laiko susidaryti naudingosios rūgštys.
Kaip ir daugelį itališkų patiekalų, šią duoną galima ir reikia gaminti namuose! Be jokio duonos gaminimo aparato ar specialaus raugo. Todėl mes atkreipiame jūsų dėmesį į ciabattos receptą, pagal kurį bus pagaminama traški duona su auksine pluta.
Jums reikės:
- Kvietinių miltų 450 g
- Vandens 400 ml
- Mielių 2 g
- Druskos 1 šaukštelio
Gaminimas:
Miltus persijokite į didelį dubenį su aukštais kraštais, kuriame minkysite tešlą. Įberkite druskos ir išmaišykite.
Supilkite mieles į šiltą vandenį (čia klaidos nėra, 2 g mielių ir 400 ml vandens). Tada lėtai į miltus įpilkite vandens ir mielių mišinį, maišykite, kad susidarytų tešla.
O dabar pagrindinis dalykas: indą uždenkite audiniu ir palikite tešlą fermentuotis kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų (daugiausiai 20). Dėl to tešla gausis tokia, kokia turėtų būti.
Supilkite ant stalo likusius 50 g miltų, atsargiai iškelkite tešlą ant stalo, šiek tiek paminkykite ir uždenkite indu. Leiskite tešlai pastovėti dar 2-3 valandas.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros kartu su skarda, kurioje kepsite duoną. Tešlą perkelkite į įkaitintą skardą apatine puse į viršų, kad ji būtų apibarstyta miltais. Ir pašaukite į orkaitę. Ant orkaitės dugno pastatykite kepimo indą su karštu vandeniu.
Duoną garuose kepkite 20 minučių. Tada išimkite kepimo indą su vandeniu ir kepkite dar 15 minučių.