Vienas iš populiariausių vaismedžių yra vyšnios. Ir tai galima lengvai paaiškinti! Pavasarį akį džiugina sodrios baltos spalvos žiedai, o vasarą – ryškiai raudonos uogos. Vyšnias užsiauginti nesunku, bet kodėl kartais renkame derlių kibirais, o kartais vos pakanka vaikams? Vyšnių tręšimas vaidina svarbų vaidmenį.
Šiandien pasidalinsime su jumis vienu triuku, kurį žino patyrę sodininkai. Ir jums net nereikia jokių brangių trąšų.
Kaip tręšti vyšnias?
Nesvarbu, kaip tręšiate vyšnias, be tinkamo požiūrio daug uogų nebus. Svarbu atkreipti dėmesį į žemę, kurioje medis auga. Pasirodo, vyšnios nekenčia rūgščios dirvos.
Plika akimi vargu ar galite atskirti šarminę ir rūgščią dirvas. Nors, žinoma, kai kurie augalai gali apie tai įspėti. Bet patikimiau bus nustatyti žemės rūgštingumo lygį, naudojant įprastą lakmuso testą. Jis parduodamas bet kurioje vaistinėje.
- Jums reikia tik poros minučių ir vieno lakmuso testo. Norėdami tai padaryti, paimkite žemės grumstelį.
- Įpilkite šiek tiek vandens, kad ištirptų druskos, esančios žemėje.
- Panardinkite lakmuso popierių į vandens ir žemės tirpalą ir palaukite minutę. Popierius pakeis spalvą.
Spalva gali skirtis priklausomai nuo dirvožemio sudėties. Paprastai lakmuso popierėlių rinkinyje yra visas spalvų spektras. Jei neturite spalvų juostos, prisiminkite tai: kuo spalva raudonesnė, tuo dirvožemis rūgštesnis. Žalios, violetinės ir mėlynos spalvos rodo didelį šarmų kiekį.
Taigi, jei jūsų popierėlis yra raudonas arba oranžinis (pirmosios 3-4 juostos ant spalvų linijos), tada vyšnias reikia tręšti „pienu”. Bet ne tokiu, apie kurį pagalvojote.
Taip vadinamas šarminių miltelių tirpalas vandenyje, kuris tampa baltas. Jums reikia tik 2 šaukštų miltelių mišinio ir 10 litrų vandens. Mišiniui paruošti tinka:
- dolomito miltai
- kalkės
- gesintos kalkės
- kreidos dulkės
Praskiedus miltelius vandenyje, tereikia palaistyti medį. Dirvožemis taps ne toks rūgštus, o vyšnios duos gausų derlių.
Vaismedis tokiu tirpalu turėtų būti tręšiamas ne dažniau kaip du kartus per metus – prieš ir po žydėjimo. Dideliems medžiams imkite 10 litrų vandens ir 2 šaukštus miltelių, mažiems – 5 litrus ir vieną šaukštą. Laikykitės šio paprasto metodo ir vyšnios jus džiugins gausybe uogų.