Jodas dažniausiai naudojamas gydant sumušimus ar dezinfekuojant žaizdas, tačiau, kaip paaiškėjo, jis puikiai tinka ir kovojant su kenkėjais. Jei jūsų augalai kenčia nuo įvairiausių ligų ir kenkėjų, naudokite jodą ir išgelbėkite juos!
Jodo naudojimas sode
Jodas yra būtinas elementas tiek mums, tiek augalams. Ir ne tik įprastoms gyvenimo funkcijoms, bet ir apsaugai nuo patogeninių bakterijų ir grybelių. Deja, dirvožemyje jo gali būti nepakankamai. Pakrantės dirvožemiuose randama daugiau jodo dėl akivaizdžių priežasčių.
Mes galime augalus aprūpinti jodu, naudodami jodo tirpalą. Kitas jodo šaltinis yra Liugolio tirpalas, kuris yra vandeninis jodo ir kalio jodido tirpalas. Deja, jodas greitai išgaruoja, todėl kiekvieną kartą daugumą preparatų reikėtų pilti iš naujo. Bet jodas visada suveikia, nes jokios bakterijos ar grybelis nėra atsparūs jodui.
Naudodami jodą apsaugosite savo sodo augalų šaknis nuo puvimo ir maitinsite juos. Jodas taip pat padeda padidinti derlių ir atsikratyti miltligės. Be to, augalų gyvenime jodas dalyvauja fotosintezėje, kvėpavime ir azoto mainuose. Štai kodėl taip svarbu, kad augalams šios medžiagos netrūktų, nes jos praradimas gali sumažinti augalų atsparumą, o tai lemia lapų ir šaknų puvimą bei augalo poveikį įvairioms ligoms.
Kur dirvožemyje yra daugiausia jodo?
Natūralus jodas dažniausiai būna derlingose žemėse, dažniausiai pakrančių ar žemumų vietose. Jei dirvožemis yra per rūgštus, jodas jungiasi prie žemesnių dirvožemio sluoksnių ir tampa nebepasiekiamas augalams. Vizualiai sunku atpažinti šio elemento trūkumą dirvožemyje, todėl profilaktiškai verta augalus palaistyti jodu.
Kaip naudoti jodą sode?
1. Jodas augalų stiprinimui ir auginimui sode
Daigams laistyti galite naudoti jodą. Jis leis augalams greičiau augti ir suteiks papildomą apsaugą prastomis oro sąlygomis. Sodindami pomidorus, paprikas, agurkus, kopūstus ir baklažanus naudokite jodą.
Kaip naudoti jodą augalų laistymui?
Geriausia 1-2 lašus jodo praskiesti 3,5 litro vandens ir gerai išmaišyti. Mišiniu palaistykite augalų šaknis. Laistant labai svarbu mišinio neišpilti ant augalų stiebų ir lapų, nes net mažiausia jodo koncentracija gali nudeginti kitas augalų dalis.
2. Jodas prieš miltligę
Miltligė yra nemalonumas daugeliui sodininkų, tad jie dažnai ieško veiksmingų būdų, kaip atsikratyti šios ligos. Miltligė dažniausiai užpuola serbentų ir agrastų krūmus, taip pat pomidorus, agurkus, moliūgus, rožes, bijūnus ir chrizantemas.
Jei norite kovoti su šia liga, sumaišykite 1 ml jodo su 9 litrais vandens su trupučiu ploviklio ar skysto muilo ir 1 litru nugriebto pieno. Supilkite mišinį į purškimo buteliuką ir apipurkškite užkrėstus augalus.
3. Kovojant su kenkėjais
Jei problema yra ne miltligė, galite praskiesti 20 ml jodo 10 litrų vandens. Sumaišius, po kiekvienu krūmu pilkite maždaug 1 litrą mišinio. Verta prisiminti, kad geriausia tai padaryti vakare. Jei jūsų augalai (pavyzdžiui, bulvės ar pomidorai) susirgo ir ant lapų matote rudas dėmes ir pasėliai pradeda pūti, 15 lašų jodo tirpalo praskieskite su 10 litrų vandens ir su 1 litru lieso pieno. 2–3 kartus per mėnesį purkškite šį mišinį ant sergančių augalų.
4. Jodas kaip vazoninių augalų trąša
Praskieskite 40 lašų jodo 10 litrų vandens. Sumaišytą mišinį pilkite ant agurkų, kopūstų, pomidorų ar paprikų šaknų. Laistykite juos kas 3-4 savaites. Be jodo naudojimo savo sode, taip pat galite jį naudoti kambarinių augalų priežiūrai. Jei jūsų namuose augalų šaknys yra silpnos, tiesiog užpilkite nedidelį kiekį jodo, praskiesto vandenyje. Nepamirškite mišinio naudoti tik esant drėgnai dirvai!
5. Jodo krakmolas, apsaugantis pomidorus nuo vėlyvojo puvimo
Galite naudoti jodo krakmolą, kuris apsaugo pomidorus nuo amarų.
- 1/2 litro vandens;
- 1 arbatinis šaukštelis bulvių krakmolo;
- lietaus vandens (pH koreguoti);
- 3 ml 10% acto;
- 2 ml jodo.
1 arbatinį šaukštelį bulvių krakmolo gerai išmaišykite ir ištirpinkite 1/2 puodelio vandens, tada užvirkite likusį vandenį. Užvirus vandeniui supilkite krakmolo tirpalą ir išmaišykite, pavirkite dar 1 minutę.
Į 1 litro butelį įpilkite maždaug 1/4 litro lietaus vandens, 100 ml šviežiai virto krakmolo, 5 ml 6% acto arba 3 ml 10% acto. Krakmolą sumaišykite su vandeniu ir actu, tada įpilkite 2 ml jodo ir pripilkite lietaus vandens, kol buteliukas bus pilnas. Viską sumaišykite. Jei kyla problemų purškiant, įlašinkite kelis lašus indų ploviklio.