Priklausomybė nuo toksiško maisto yra klasikinis pavyzdys, kuomet mus užvaldo toksinai.
Pagrindinis cheminio poveikio mūsų organizmui šaltinis yra maistas, su kuriuo mes turime artimiausią kontaktą. Maistas yra svarbus bet kuriam gyvam organizmui, tačiau žmonės jį suvokia visiškai kitaip, nei bet kuris kitas organizmas.
Visas mūsų gyvenimas sukasi apie maistą. Mes ir švęsdami, ir gedėdami vartojame maistą. Daugelis žmonių kartu su šeima ir draugais švenčia reikšmingiausius savo gyvenimo įvykius prie stalo. Mes tiesiogine prasme atstovaujame tai, ką valgome. Maistas tiekia medžiagas mūsų organizmo architektūrai kurti. Jis tampa mumis.
Maistas lemia daugelį mūsų gyvenimo aspektų ir laikui bėgant jie keičiasi. Senovėje žmonės apsigyvendavo šalia gausių maisto ir vandens išteklių. Šios vietos virto kaimais ir miestais. Senovės civilizacijų žemėlapiai buvo nupiešti šakute.
Mūsų protėviai rinko maistą nuo medžių, nuo žemės, jūrų ir upių pakrantėse, gaudavo medžiodami ir žvejodami. Jie valgydavo tada, kai tik atsirasdavo tokia galimybė. Be šaldytuvų maistas greitai sugesdavo. Vos per kelis dešimtmečius mūsų mitybos sistema labai pasikeitė.
90% produktų prekybos centruose parduodami tam tikros rūšies pakuotėse. Norėdami pratęsti galiojimo laiką, jie yra prisotinti konservantais, kurie naikina bakterijas. Be to, daugumoje produktų yra priedų, kurie suteikia jiems patrauklią spalvą, skonį ar išvaizdą. Likę 10% prekybos centruose esančių produktų – daržovių, vaisių, žuvies, mėsos ir pieno produktų – taip pat praeina kelis nenatūralaus apdorojimo etapus.
Kiekvieną dieną girdime pasakojimus apie užterštus maisto produktus, parduodamus mūsų prekybos centruose ir greito maisto prekybos vietose. Mes sužinome apie mirtinas bakterijas, apie milžiniškų mėsos ir daržovių produktų siuntų išėmimą iš prekybos. To priežastimi yra mūsų masinės maisto gamybos praktika (dėl to vis daugiau produktų yra švitinami dėl dezinfekcijos ir jie netenka didelės dalies maistinių medžiagų). Šiuolaikinių prekybos centrų gaminiuose yra chemikalų, kurie vieni arba santykyje su kitais gali sukelti ligas.
Ne taip seniai buvo sulaikyta produktų siunta iš žuvų fermos ir jos savininkas nubaustas pinigine bauda, kai paaiškėjo, kad fermos žuvys buvo šeriamos brokuotu šunų maistu.
Ar galite įsivaizduoti: tai, kas jūsų šuniui nėra pakankamai gera, tampa jūsų kūno statybine medžiaga – ir už daug didesnę kainą, nei šunų maistas. Jau saugiau yra dalintis pietumis su savo augintiniu, nei pirkti žuvį, kurią sveikatos specialistai vienbalsiai pataria valgyti. Peršasi išvada, kad pigumo ir patogumo siekimas yra beprotiškas, ir jei ši beprotybė nebus sustabdyta, tai mes atsidursime ligoninėje (ar jūs kada nors matėte ligoninės valgį?).
Vienas iš efektyviausių būdų sumažinti organizmui toksinų poveikį ir padidinti maistinių medžiagų kiekį yra išleisti daugiau pinigų saugiam maistui ir, kai tik įmanoma, pirkti vietinius šviežius produktus. Importuotas maistas iš laukų, fermų ir žuvies auginimo kompleksų ilgai keliauja, kol pasiekia jūsų stalą, ir yra veikiamas įvairių cheminių medžiagų:
- trąšų, pesticidų, insekticidų;
- hormonų (kad gyvūnai greičiau priaugtų svorio arba duotų daugiau pieno);
- antibiotikų (siekiant išvengti gyvūnų infekcinių ligų, nes jų imuninė sistema nusilpusi).
Produktai yra apšvitinti rentgeno spinduliais, kurie sunaikina bakterijas ir tuo pačiu sunaikina maistines medžiagas, pasterizuojami (ilgai kaitinami, kad būtų sunaikinti patogeniniai mikroorganizmai, tačiau kartu žūva ir maistinės medžiagos), hidrinami (riebalų ir aliejų sudėties pokyčiai, siekiant padidinti produktų galiojimo laiką, todėl juos suvalgius pažeidžiamos mūsų organizmo ląstelės) ir netgi atliekamos kosmetinės procedūros, pavyzdžiui, vaisių vaškavimas (kad jie atrodytų patraukliau).
Jūs valgote tai, kas esate
Šiandien dviejų su hormonais susijusių vėžio atvejų – krūties ir prostatos – dažnis sparčiai auga, o skydliaukės sutrikimai išaugo iki epidemijos mastų, o dėl to kaip vieną iš priežasčių ekspertai nurodo ftalatus.
Yra ir kitas maistinio toksiškumo aspektas. Šiuolaikinis įprastas maisto racionas, kuriame gausu rafinuotų grūdų, cukrų ir perdirbtų maisto produktų, skatina nesveiką priklausomybę ir energijos lygio svyravimus – tai yra pagrindinis veiksnys, skatinantis dabartinės mūsų būsenos, kuri yra užteršta toksinais, vystymąsi ir palaikymą.
Aš dažnai klausiu savo pacientų, ar jie žino, ką reiškia frazė „tu esi tai, ką tu valgai“. Daugelis užtikrintai atsako: suvalgomo maisto kokybė tiesiogiai įtakoja jūsų kūno kokybę. Tiksliau, tai reiškia, kad jūsų valgomas maistas tampa jūsų kūno „blokais“, iš kurių susidaro kaulai, raumenys, audiniai ir netgi molekulės bei fermentai, kurie sukelia būtinas chemines reakcijas. Jūs tiesiogine šio žodžio prasme susidedate iš to, ką valgote.
Andresas, mano draugas ir pacientas, kartą mane labai nustebino, sakydamas: „Dok, priešingas teiginys taip pat būtų teisingas. Jūs valgote tai, kas esate. Jaučiuosi išsekęs, apsileidęs ir emociškai prislėgtas nuo apsinuodijimo toksinais, trokštu maisto, kuris man suteiktų energijos.
Tačiau po trumpalaikio energijos antplūdžio ateina nuosmukis, ir šis ciklas kartojasi vėl ir vėl. Atlikęs organizmo valymo programą, trokštu tik tikrai sveiko maisto “.
Priklausomybė nuo toksiško maisto yra klasikinis apsinuodijimo toksinais simptomas. Toksinai, kurių negalima pašalinti nedelsiant ir kurie lieka kraujyje, netrukus nusėda audiniuose ir pasidengia gleivėmis. Taip ląstelės save apsisaugo. Gleivės yra tanki ir lipni medžiaga; tai rezonuoja ir pritraukia neigiamas, toksiškas mintis ir emocijas. Taip pat ir atvirkščiai: neigiamos mintys ir emocijos prisideda prie gleivių susidarymo audiniuose.
Valymo programos metu, išvalydami gleives, nustosite trokšti maisto, kuris teršia jūsų organizmą. Tiekiant savo ląstelėms maistingas medžiagas, kurių jos ilgai laukė, bus atstatytas natūralus jūsų organizmo gebėjimas atsinaujinti ir išsigydyti.
Atsisakę „negyvo“ perdirbto maisto, įgysite potraukį gyvam, sveikam maistui, kuris prisotins jus gyvybine energija. Būtent to Andresas ir troško trečios savaitės pabaigoje, dalyvaudamas organizmo valymo programoje.