Nuosavą sodą turėti gerai, galite nusilaužti šviežių petražolių, nuskinti pomidorą ar agurką, rasti viską salotoms, lieka tik pagardinti aliejumi. Bet ar žinote, kodėl agurkų lapai pagelsta? Nuo karščio ar kenkėjų, ką daryti šiuo atveju ir kodėl tai trukdo nuimti derlių?
Kartais ant lapų atsiranda mažos rudos dėmės, daugeliu atvejų geltonumas apima visą plotą. Kai lapai išdžiūsta, galite nesitikėti daug agurkų. Taigi, kodėl agurkų lapai pagelsta ir ar galima juos išsaugoti?
Kodėl agurkų lapai pagelsta?
Nepakankamai šviesos
Paprastai lapai pagelsta dėl šios priežasties. Tai visiškai normalu. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai tik nukirpti pageltusius lapus.
Kenkėjai
Dažniausiai būtent vorinė erkė išsiurbia visas augalo sultis, todėl lapai pradeda gelsti ir džiūti. Nuo tokio kenkėjo galite išsigelbėti liaudiškomis priemonėmis.
Drėgmės perteklius/ trūkumas
Kad agurkų labai negelstų, sodą reikia laistyti du ar tris kartus per savaitę. Jei vasara labai karšta, tada laistykite kiekvieną dieną. Jei oras lietingas, laistykite rečiau, agurkams per didelė drėgmė nepatinka ir jie pradeda pūti.
Grybelis
Kodėl agurkų lapai pagelsta? Daugeliu atvejų tai yra grybelinės ligos pasekmės. Pirmieji požymiai yra rudos dėmės viršūnėse, ir net laistymas negelbsti.
Pažeistos šaknys
Tai gali būti mechaniniai pažeidimai. Kad išvengtumėte tokių pasekmių, sodinkite daigus pirmųjų dviejų tikrųjų lapų fazėje, piktžolių neraukite, o tik nupjaukite prie šaknų.
Klausimas: ką daryti, kai agurkų lapai pagelsta? Nedelskite. Galite nusipirkti tam tikrų cheminių medžiagų ir kovoti su kenkėjais, bet ar tai saugu? Po to agurkai bus prisotinti įvairiais chemikalais. Štai kodėl patariame naudoti namines priemones.
Kaip gydyti geltonus agurkų lapus?
1. Pienas ir muilas
Praskieskite litrą pieno su 10 litrų vandens. Įpilkite 30 lašų jodo ir 20 g įprasto skalbimo muilo. Tirpalą purkškite ant lapų kas dešimt dienų.
2. Svogūno lukštai
Užpilkite 10 litrų vandens ant 0,7 kg svogūnų lukštų. Užvirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir palikite 14 valandų. Perkoškite. 1 litrą gauto koncentrato praskieskite 4 litrais vandens. Laistykite kiekvieną krūmą.
3. Duona ir jodas
Pamirkykite kepalą juodos duonos 10 litrų vandens. Įpilkite jodo. Palikite per naktį, tada 1 l šio koncentrato atskieskite 10 litrų vandens ir laistykite agurkus kas 14 dienų.
4. Kefyras
Pasirodžius pirmiesiems geltonumo požymiams ant agurkų lapų, atskieskite 2 litrus kefyro 10 litrų vandens. Tirpalu apipurkškite augalą. Norėdami pagreitinti procesą, į šį mišinį įpilkite 1 stiklinę cukraus.
Puikus dalykas, susijęs su naminėmis priemonėmis yra tai, kad jos gali būti naudojamos kaip prevencinė priemonė. Tokiu atveju neigiamų pasekmių nebus. Vadovaukitės šiais paprastais patarimais ir mėgaukitės rezultatais sode ir lėkštėje!