Paskutinį kartą naminį kumpį valgiau prieš porą metų, kai per Velykas buvau aplankyti giminaičių. Jie turi savo ūkį, todėl dešrų net neperka. Kiaulienos vyniotinis su riešutais buvo toks skanus, kad dabar jį gaminu sumuštiniams.
Riešutinis vyniotinis yra kažkas panašaus į įprastą vyniotinį. Bet šis patiekalas paprastai gaminamas gana ilgai, žemoje temperatūroje. Su pistacijomis ir liežuviu šis užkandis gaunasi nepaprastai skanus!
Jums reikės:
- Kiaulienos 1 kg
- Jautienos liežuvio 200 g
- Pistacijų 30 g
- Česnako miltelių 1 valgomojo šaukšto
- Imbiero miltelių 1 valgomojo šaukšto
- Lauro lapų 2 vnt.
- Druskos 20 g
- Želatinos 5 g
- Cukraus 5 g
Gaminimas:
Kruopščiai nuplaukite mėsą, nusausinkite ir supjaustykite.
Dabar paimkite prieskonius. Dubenyje sumaišykite druską, cukrų, lauro lapus ir džiovintus prieskonius.
Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos gabaliukus. Uždenkite juos maišeliu ir padėkite į šaldytuvą 12 valandų. Geriausia tai daryti dienos metu, nes mėsą reikės apversti.
Kol mėsa marinuojasi, išvirkite liežuvį. Virkite jį vandenyje, kol suminkštės, atvėsinkite ir supjaustykite juostelėmis. Nulupkite riešutus. Po kurio laiko išimkite mėsą iš šaldytuvo.
Kiaulieną sluoksniais paskleiskite ant paviršiaus. Išimkite lauro lapus ir pabarstykite mėsą riešutais. Dabar uždėkite liežuvio gabalėlius.
Ruošinį tolygiai pabarstykite želatina, susukite į ritinį. Įdėkite jį į kepimo maišelį ir apvyniokite nuplautu medicininiu tvarsčiu.
Sudėkite vyniotinį į kepimo rankovę. Apvyniokite ne vienu rankovės sluoksniu, o 2 ar 3, o kraštus užriškite siūlais. Įkaitinkite vandenį giliame puode iki 75–80 laipsnių. Šiuo atveju naudingas kulinarinis termometras.
Į vandenį įdėkite vyniotinį ir kaitinkite aukščiau minėtoje temperatūroje pusiau pridengus puodą dangčiu apie 2 valandas. Tada atvėsinkite vyniotinį lediniame vandenyje ir pašalinkite visus kepimo rankovės sluoksnius.