Kaip išplaktus baltymus su cukrumi paversti nuostabaus skonio desertu, Austrijoje žinoma nuo seno. Dar prieš karantiną man pavyko aplankyti Mocarto tėvynę Zalcburgą. Mano širdį pavergė ne tik šio nuostabaus miesto gamtos grožį, bet ir vienas ypatingas desertas.
Ilgą laiką nedrįsau gaminti paslaptingiausio austrų deserto, kol negavau šio ypatingo recepto. Posakis „Velnias nėra toks baisus, kaip apie jį pasakoja“ visiškai apibūdina šio deserto paruošimą.
Savo išvaizda desertas simbolizuoja 3 kalvas, kurios supa Zalcburgą, o cukraus pudra yra snieguotos viršūnės. Tradiciškai „Zalcburgo noktiurnas“ patiekiamas su spanguolių sirupu arba grietinėle. Na, man labai patiko šis desertas su mamos avietėmis.
PLAKTI KIAUŠINIŲ BALTYMAI SU CUKRUMI
Šiandien pasidalinsime instrukcijomis, kaip pasigaminti neįprastą desertą iš plaktų baltymų, vadinamą „Zalcburgo noktiurnu“. Deserto skonis yra švelnesnis už debesį!
Jums reikės:
- 100 g cukraus
- 5 kiaušinių
- 50 g aviečių
- 2 šaukštų miltų
- 1 valgomojo šaukšto krakmolo
- 0,5 šaukštelio vanilės esencijos
- citrinos žievelės
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- cukraus pudros
Sirupui reikės:
- 50 g aviečių
- 40 ml grietinėlės
- 10 g cukraus
Gaminimas:
Atskirkite trynius nuo baltymų. Jums reikės 5 baltymų ir 3 trynių. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų, tada pridėkite cukraus ir toliau plakite.
Trynius supilkite į atskirą dubenį, įdėkite citrinos žievelės ir vanilės esencijos. Gerai išmaišykite ir supilkite trynius į baltymų masę. Suberkite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Viską švelniai išmaišykite su silikonine mentele.
Kepimo indą ištepkite su nedideliu sviesto gabalėliu, tada įpilkite pusę masės. Ant viršaus tolygiai paskleiskite avietes ir tada suformuokite tris kalvas iš antrosios masės pusės (atminkite, kad tai yra kalnai aplink Zalcburgą, ir jų yra tik trys).
Kepkite desertą orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 20 minučių.
Atkreipkite dėmesį, kad kalnai turėtų būti rusvi, bet ne rudi. Jei jie apskrudo per greitai (per anksti), sumažinkite orkaitės temperatūrą. Svarbu paminėti – neatidarykite orkaitės iki proceso pabaigos, kitaip viskas susmegs.
Kol desertas kepa, galite paruošti aviečių padažą. Norėdami tai padaryti, atskirame inde šakute sutrinkite avietes. Išplakite grietinėlę ir cukrų, ir sumaišykite su avietėmis.
Kai desertas iškepa, apibarstykite jį cukraus pudra. Patiekite su aviečių padažu. Skanaus!
Norint išsamiau susipažinti su šiuo receptu, žiūrėkite žemiau pateiktą vaizdo įrašą. Šio kanalo vaizdo įrašas padės suvokti nuostabaus deserto gaminimo subtilybes.
Vos kartą paragavę šio skanėsto, suprasite, kodėl jis laikomas Austrijos virtuvės delikatesu. Desertas yra nepaprastai skanus ir subtilus. Aš nuoširdžiai rekomenduoju pabandyti jį paruošti kiekvienam!