Didžioji dauguma mūsų augo sovietmečiu. Kaip žinote, tais laikais šašlykus acte marinuodavo visi. Tačiau šiandien actas mėsoje laikomas nedovanotina klaida.
ŠAŠLYKAI, MARINUOTI ACTE
Sovietmečiu šašlykai būdavo marinuojami tik acte. Šiandien situacija visiškai pasikeitė. Geriausi pasaulio kulinarijos ekspertai vienbalsiai pareiškia, kad nerekomenduojama į mėsą dėti acto. Bet kaip nutiko, kad visus šiuos ilgus metus mes mėsą gaminome neteisingai? Tam yra gana paprastas paaiškinimas.
Faktas yra tas, kad Sovietų Sąjungoje labai trūko maisto. Ypač aukštos kokybės. Tas pats buvo ir su mėsa. Skanios ir šviežios mėsos buvo galima rasti tik turguje, tačiau didesnėmis kainomis. Žinoma, ne visi galėjo sau leisti tokį malonumą. Parduotuvėse dažnai buvo parduodama sena, kieta ar gyslota mėsa. Kartais pasitaikydavo net pasenusios mėsos, su nemaloniu kvapu.
Dėl šių priežasčių, bandydamos suteikti mėsai daugiau ar mažiau malonų skonį, išvaizdą ir aromatą, sovietinės namų šeimininkės į marinatą pildavo acto. Tokiais atvejais šis ingredientas padarydavo stebuklus! Šašlykai gaudavosi minkšti, sultingi ir skanūs. Tuo metu actas tapo išsigelbėjimu, tačiau dabar daugelis kulinarijos specialistų pataria actą pakeisti kiviais.
Kaip dabar geriausia marinuoti šašlykus?
Kadangi dabar tokių problemų su maistu nėra, galite rinktis bet kokios kokybės mėsą tiek turguje, tiek prekybos centre. Į gerą mėsą įpylus acto, jos kokybė suprastėja. Labiausiai tikėtina, kad dėl šio produkto šašlykai bus kieti ir sausi. Štai kodėl kulinarijos specialistai vis dažniau atsisako acto mėsos marinavime.
Atminkite: gera mėsa marinuojama svogūnuose ir prieskoniuose. Norint pasiekti puikų rezultatą, nieko daugiau nereikia. Vienintelė išimtis gali būti tie atvejai, kai susiduriate su ne itin kokybiška mėsa. Tuo pačiu granatų sultys, vynas, kefyras, citrinų sultys, pomidorų sultys ar grietinė, taip pat sojų padažas ir labai gazuotas mineralinis vanduo gali tapti geru marinato pagrindu. Belieka tik pasirinkti ką nors iš šio sąrašo savo nuožiūra.