Burokėliai yra labai naudingi mūsų sveikatai. Todėl labai gaila, kad jie mūsų maisto racione neatsiranda taip dažnai, kaip galėtų. Ar žinojote, kad burokėliai gali padėti išspręsti daugelį sveikatos problemų geriau, nei tabletės? Visi žino, kad ši puiki daržovė yra sveika, tačiau ar žinojote, ką ji gali padaryti, jei ją derinsite su česnaku?
Derinys, kurį visi turėtų ne tik žinoti, bet ir vartoti šiais laikais.
Burokėlių ir česnakų nauda sveikatai:
Stiprus priešuždegiminis poveikis.
Jie kovoja su virusais ir bakterijomis organizme.
Jie padeda pavargusioms akims ir pagerina regėjimą. Jie gali net padėti numalšinti galvos skausmą, kurį sukelia per didelis akių nuovargis.
Jie pagerina tinkamą baltymų įsisavinimą organizme.
Jie padeda kovoti su alergija ir mikoze (grybeliu).
Jie mažina kraujospūdį. Žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio, rekomenduojama reguliariai vartoti burokėlius. Jei turite problemų dėl žemo kraujospūdžio, būkite atsargūs naudodami šį derinį.
Jie turi teigiamą poveikį širdžiai ir kraujagyslėms – burokėlių sudėtis stiprina mūsų kūno kraujagyslių ir arterijų sienas, gerina jų praeinamumą ir skatina hemoglobino gamybą.
Jie taip pat veikia mūsų nuotaiką. Remiantis tyrimais, tai padeda esant prislėgtai nuotaikai, gerina koncentraciją ir padeda kovoti su nemiga, kurią sukelia įtampa ir stresas.
Jie sustiprina organizmo apsaugą ir apsaugo kūną nuo kenksmingų medžiagų.
Jie kovoja su nuovargiu, taip pat ir su lėtiniu nuovargiu.
Burokėlių sultys rekomenduojamos ne tik kaip veiksminga vėžio prevencija, bet ir kaip palaikomasis gydymas chemoterapijos ir vėlesnio pasveikimo procese. Rekomenduojama bent du kartus per savaitę išgerti po 1 stiklinę burokėlių sulčių.
Šios sultys turi teigiamą poveikį virškinimo problemoms ir pagerina tulžies pūslės funkcijas.
Sultys pagerina plaukų, nagų ir odos būklę. Tai apsaugo nuo raukšlių atsiradimo ir suteikia odai elastingumo.
Padeda gydyti aterosklerozę – sultys naudingos kraujagyslių ir arterijų sveikatai, padidina jų elastingumą ir praeinamumą.
Tai puiki pagalba, esant šlapimo takų uždegimui – turi šlapimą varantį poveikį, analgezinį poveikį – nugali skausmą.
Šiose sultyse yra unikalių mikroelementų rinkinys, kurių šiame gėrime yra labai daug.
Sultyse yra daug jodo, kuris svarbus gydant skydliaukės ligas.
Be minėtų faktų, burokėliuose yra daug vitaminų C ir E, geležies, magnio, cinko ir kalio. Dėl didelio folio rūgšties kiekio, burokėliai puikiai tinka nėščioms moterims – jo sudėtis teigiamai veikia nepriekaištingą vaisiaus vystymąsi.
Burokėlių ir česnakų labai skanios ir naudingos salotos
Jums reikės:
- 600 g žalių burokėlių
- 4-5 skiltelių česnako
- 80 g augalinio aliejaus
Marinatui:
- 3 šaukštų acto
- 1 arbatinio šaukštelio cukraus
- 0,5 šaukštelio druskos
- 1 arbatinio šaukštelio petražolių
- 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Burokėlius naudokite neapdorotus.
- Česnaką smulkiai supjaustykite, nuplautus ir nuluptus burokėlius sutarkuokite tarka.
- Sumaišykite visus ingredientus. Tada sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus.
- Į dubenį su marinatu įpilkite burokėlius ir česnaką, išmaišykite.
- Marinatą užvirkite ir supilkite burokėlius, sumaišykite ir leiskite salotoms pastovėti mažiausiai 3 valandas.
Keptas burokėlis su česnaku
Puikiai tinka kaip garnyras, bet taip pat ir kaip tobula bei sveika vakarienė. Mano vyras nemėgsta burokėlių, bet kai gaminu juos būtent taip, jis viską suvalgo. Tai tikrai skanu!
Jums reikės:
- ½ kg burokėlių (naudojau 2 vnt.)
- 1 didesnės česnako galvos
Prieskoniai:
- Druska, mairūnas, malti juodieji pipirai (ar kiti prieskoniai ir žolelės)
- 6 šaukštai saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštai balzamiko acto
Gaminimo eiga:
- Burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Kepimo indą išklokite folija – ji taip pat turėtų padengti indo sienas.
- Ant folijos išdėliokite burokėlių gabalėlius, neluptų česnako skiltelių, pagardinkite druska, prieskoniais, žolelėmis ir galiausiai apšlakstykite aliejumi ir balzamiko actu.
- Dabar svarbiausia dalis – paruošimas kepimui.
- Ant burokėlių viršaus uždėkite kitą folijos gabalą, o ant kepimo indo sienelių sulenkite išsikišusius folijos galus, taip sukurdami savotišką uždarą, sandarią pakuotę, kurios viduje burokėliai su visais ingredientais, iš jų neišgaruos sultys.
- Paruoštą indą įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 60-90 minučių (viskas priklauso nuo burokėlių dydžio, jie turi gautis minkšti).
Skanaus!