Diabetu sergantiems žmonėms gali būti sunku sveikai maitintis. Vis dėlto dieta, kurioje gausu daržovių, vaisių ir sveikų baltymų, gali jiems duoti didelę naudą. Susipažinkite su maisto produktais, kurie gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir dėl to yra naudingi sergant diabetu.
Juodasis šokoladas
Galbūt nuskambės kontraversiškai, nes šokoladas dažnai priskiriamas prie saldumynų, tačiau jame gausu flavonoidų. Bet ne visi šokoladai yra vienodi. 2008 m. Kopenhagoje atliktas tyrimas atskleidė tendenciją, būdingą žmonėms, vartojantiems juodąjį šokoladą. Sumažėjo jų apetitas, potraukis saldumynams bei sūriam ir riebiam maistui. Rezultatai buvo žymiai geresni nei grupėje, kurioje buvo valgomas pieniškas šokoladas. Vis dėlto nepamirškite, kad jei valgysite per daug šokolado, gausite priešingą rezultatą, nes jame taip pat yra cukraus.
Lapiniai žalumynai
Lapiniai žalumynai gali padėti sergant cukriniu diabetu. Žalios lapinės daržovės yra itin maistingos ir mažai kaloringos. Jose taip pat labai mažai lengvai virškinamų angliavandenių, kurie padidina cukraus kiekį kraujyje. Gražgarstė, špinatai ir kiti žalumynai yra vieni geriausių vitamino C šaltinių. Todėl jie yra labai naudingi sveikatai.
Remiantis JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, vieno tyrimo metu, padidinus vitamino C kiekį, žmonėms, sergantiems II tipo cukriniu diabetu, sumažėjo uždegimo žymenys ir cukraus kiekis kraujyje nevalgius. Taip pat verta paminėti, kad lapiniuose žalumynuose yra daugybė antioksidantų, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas. Jie yra ypač naudingi regėjimui ir padeda išvengti geltonosios dėmės degeneracijos.
Graikiniai riešutai
Riešutai yra dar vienas puikus produktas, kurį verta įtraukti į mitybą. Kaip ir žuvyje, riešutuose yra sveikų riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti širdies sveikatą. Graikiniuose riešutuose ypač daug omega-3 riebalų rūgščių, vadinamų alfa lipoine rūgštimis. Kaip ir kitos omega-3, jos yra svarbios širdies sveikatai. Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, gali būti didesnė širdies ligų ar insulto rizika, todėl svarbu šių riebalų rūgščių gauti iš maisto.
Cinamonas
Cinamonas yra visame pasaulyje žinomas aromatinis prieskonis, pasitelkiamas įvairių rūšių kepinių, desertų ir gėrimų ruošimui. Jame yra nemažas kiekis tų pačių antioksidantų. Žinoma, kad cinamonas puikiai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Riebi žuvis
Riebi žuvis yra naudinga bet kokios dietos dalis. Joje yra svarbių omega-3 riebalų rūgščių, vadinamų eikozapentaeno rūgštimi (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštimi (DHA). Žmonėms reikia tam tikro kiekio sveikų riebalų, kad organizmas tinkamai veiktų, o širdis ir smegenys būtų sveikos. Dieta, kurioje yra daug polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, gali pagerinti cukraus ir lipidų kiekį diabetu sergantiems žmonėms. Tam tikros žuvys yra turtingos tiek polinesočiųjų, tiek mononesočiųjų riebalų. Tai lašiša, skumbrė, sardinė, tunas ir upėtakis.
Pupelės
Pupelės yra augalinės kilmės baltymų šaltinis ir gali greičiau pasotinti, padėdamos sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį. Pupelės taip pat turi žemą GI (glikemijos indeksą) ir geriau nei daugelis kitų krakmolingų maisto produktų reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Jose yra kompleksinių angliavandenių, o organizmas juos virškina lėčiau nei kitus angliavandenius. Pupelių valgymas taip pat gali padėti numesti svorio ir sureguliuoti kraujospūdį bei cholesterolio kiekį.
Vaisiai
Vaisiuose yra angliavandenių, vitaminų, mineralų ir skaidulų. Jų skonis natūraliai saldus, tačiau glikemijos indeksas (GI) yra žemas, nors tai galioja ir ne visiems vaisiams. Prieš vartojant vaisius, geriausia susipažinti su jų GI. Švieži, neperdirbti vaisiai yra efektyvesni už konservuotus vaisius, sultis ar kokteilius. Turėkite tai omenyje, kai rinksitės, ką valgyti.
Ši medžiaga yra tik informacinio pobūdžio. Visada geriausia išsamiai pasikonsultuoti su specialistu.