Kiekvienas sodininkas yra patyręs prastą daržovių dygimą. Kai taip nutinka, kenčia visas derlius… Tačiau pakanka žinoti kelis triukus, kaip paruošti sėklas sodinimui, ir galėsite džiaugtis daržovių gausa!
Prieš sodinimą
Šis parengiamasis etapas yra būtinas, jei žemės ūkio įmonė neperdirba sėklų. Perdirbtai sėklai šitos procedūros nereikia, tačiau tokių sėklų kaina yra šiek tiek didesnė. Visa priešsėjinio apdorojimo esmė yra sunaikinti ant lukšto esančias medžiagas, kurios sulėtina daigumo procesą.
Norėdami patikrinti daigumą, galite iš anksto paimti porą sėklų ir jas pasodinti. Esant teigiamam rezultatui, sėklas (visas likusias) rekomenduojama mirkyti 20-30 minučių kalio permanganato tirpale, kuris turėtų būti rausvos spalvos. Šį metodą išbandė ne viena karta. Bet šiuo atveju, prieš apdorojant sėklas tirpalu, pamirkykite jas penkiolika minučių vandenyje, kad sėklos suminkštėtų. Procedūra yra neprivaloma, tačiau ji teigiamai veikia sėklas.
Alavijo nauda
Šis metodas yra senovinis ir niekada nieko nenuvylė.
Jei baigėsi sėklų galiojimo laikas, jos turi būti apdorojamos alavijo sultimis, visada neskiestomis, nes alavijuje yra daug aktyvių elementų, kurie sėklą atgaivina.
Norėdami tai padaryti, turite paimti augalo lapą ir perpjauti jį išilgai į dvi dalis. Ant vienos jų sudėkite sėklas ir tada uždenkite kita puse. Taip palaikykite sėklas kurį laiką. Sodinant sėklų nereikia nuskalauti. Beje, šis metodas taip pat idealiai tinka ir šviežioms sėkloms.
Kalbant apie šviežią sėklas, jas galima mirkyti alavijo sulčių ir vandens tirpale santykiu 1:1 nuo dvylikos iki aštuoniolikos valandų. Norint geriau suaktyvinti augalo lape esančius aktyviuosius elementus, jį nupjovus geriausia septynias dienas palaikyti šaldytuve.
Svarbu: metodas netinka svogūnų, pipirų ir salierų sėkloms!