Jodas yra vienas iš svarbiausių ir būtiniausių žmogaus kūno mikroelementų. Jodo trūkumas silpnina imuninę sistemą ir blogina sveikatą: sutrinka medžiagų apykaita ir padidėja nutukimo rizika, nustoja tinkamai veikti skydliaukė, pablogėja odos, nagų ir plaukų būklė, atsiranda patinimai, nuovargis, apatija.
Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, jodo paros norma yra 100 mkg paaugliams, 150 mkg suaugusiems ir 200 mkg nėščioms moterims. Apie 90% jodo žmogus gauna iš maisto, likusią dalį – iš vandens ir oro. Todėl labai svarbu stebėti savo ir artimųjų mitybą. Surinkome 10 geriausių produktų, kurie padės pamiršti jodo trūkumą.
Maistas, kuriame gausu jodo
Jūros dumbliai
Labiausiai įperkamas produktas, kuriame yra jodo: 100 g yra iki 300 mkg organinio jodo. Be to, šį iš rudadumblių gautą mikroelementą organizmas absorbuoja geriau, nei jodo preparatus (kalio jodidą ir kitus). Įdėkite jūros dumblių į mėgstamas salotas, ir galėsite lengvai patenkinti kasdienį būtino mikroelemento poreikį.
Menkės kepenėlės
Be to, kad menkių kepenys yra žuvų taukų, folio rūgšties ir daugybės vitaminų (A, D, E) šaltinis, jodo jose taip pat yra pakankamas kiekis. 100 g produkto yra apie 350 mkg šios naudingos medžiagos.
Amerikinė aka
Šis atogrąžų vaisius yra vienintelis augalas, kuris jodo kiekiu konkuruoja su jūros gėrybėmis. 100 g vaisių jodo kiekis gali siekti 250 mkg.
Menkė
Be to, kad ši žuvis yra puikus baltymų šaltinis, joje gausu daug vitaminų ir mineralų, įskaitant jodą: 110-135 mkg 100 g.
Krevetės
Iš jūros gėrybių krevetėse yra daugiausia jodo. 100 g yra apie 110 mkg jodo, tai yra ne mažiau kaip du trečdaliai dienos normos.
Tunas
Tunų mėsa vertinama dėl didelio baltymų kiekio, taip pat dėl daugelio svarbių mikroelementų, ypač jodo: yra apie 50 mkg 100 g produkto. Tuno konservai puikiai tinka salotoms ar paštetams gaminti. Šiuos patiekalus dažnai įtraukite į savo šeimos meniu.
Kiaušiniai
Kiaušiniuose yra įvairių maistinių medžiagų, įskaitant jodą. Jodo indeksas: 35 mkg 100 g. Ekspertai rekomenduoja iš jų gaminti įvairius patiekalus ir įtraukti juos į kasdienę dietą. Beje, kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuos organizmas pasisavina beveik visiškai – 97–98%.
Persimonai
Persimonai puikiai padeda užpildyti vitaminų ir mineralų, tokių kaip magnis, natris, geležis (kurios kiekis netgi viršija kiekį obuoliuose) ir jodas, trūkumą. Pastarojo rodiklis produkte: iki 30 mkg 100 g.
Pupelės
Pupelių patiekalai yra labai sveiki. Pupelėse yra skaidulų, folio rūgšties ir kitų svarbių medžiagų. Jodo kiekis yra iki 15 mkg 100 g.
Slyvos
Naudingas džiovintų slyvų savybes daugiausia lemia turtinga jų sudėtis. Vien jodo penkiose slyvose yra apie 13 mkg.
Mažas jodo kiekis yra ir pieno produktuose, grikiuose, spanguolėse, braškėse, bananuose ir grybuose. Puikus būdas įtraukti jodo į racioną yra joduotos druskos naudojimas.