Šiame straipsnyje noriu pasidalinti skanios šaltienos receptu, pagal kurį gamina mano mama. Ji gaunasi labai mėsinga ir skalsi. Tokia šaltiena tikrai bus jūsų šventinio stalo pagrindiniu patiekalu.
Ingredientai:
- Kiaulienos karka – 2 vnt.
- Vidutinės kiaulės kojos – 3 vnt.
- Jautienos uodega – 1 vnt.
- Svogūnai – 2 vnt.
- Lauro lapai – 4-5 vnt.
- Česnakai – 1 galva
- Druska – 2 šaukštai
- Vanduo – 7 l.
Gaminimo procesas:
1. Verdant šaltieną, naudoju 12 litrų puodą. Pirmiausia įdedu 3 kiaulės kojas.
2. Tada įdedu vieną didelę jautienos uodegą, padalintą į 3 dalis.
3. Po to pridedu dvi kiaulienos karkas, naudoju vieną mažą ir vieną didelę.
4. Visus sudėtus ingredientus užpilu švariu šaltu vandeniu ir užvirinu.
5. Kai užverda, nugriebiu putas ir įberiu druskos.
6. Toliau įdedu lauro lapą ir 2 didelius svogūnus, supjaustytus puselėmis. Uždengiu puodą dangčiu ir verdu šaltieną ant silpnos ugnies 6-7 valandas.
7. Kai šaltiena išverda ir atvėsta, kiaurasamčiu išimu visus mėsos gabalus.
8. Tada perkošiu sultinį.
9. Po to atskiriu mėsą nuo kaulų ir odos. Stengiuosi kuo atsargiau atskirti mėsą nuo venų ir sausgyslių. Svarbu, kad drebučių mėsa būtų vienalytė ir be jokių nereikalingų dalių.
10. Atskyrusi visą mėsą nuo kaulų, ją smulkiai supjaustau peiliu. Mėsos kiekį reguliuokite pagal savo skonį. Kad šaltiena būtų kuo vienalytiškesnė, galite naudoti kapoklę. Savo virtuvėje jos neturiu, todėl pjaustau peiliu.
11. Susmulkinusi visą mėsą, sudedu ją į indelius. Tada į kiekvieną indą įdedu po 1 arbatinį šaukštelį malto česnako.
12. Tada tolygiai supilkite perkoštą sultinį į indus su paruošta mėsa. Mėsą šaukštu išmaišau su česnaku ir sultiniu, indus uždengiu dangčiu ir dedu į šaldytuvą, kad sustingtų. Iš šio ingredientų kiekio gavau 7 didelius indus.
Šaltiena gavosi labai tiršta ir skalsi, ji šaldytuve sustingo vos per porą valandų. Visi, kurie išbandė mūsų šeimos šaltienos receptą, buvo labai patenkinti! Gero apetito! Ši šaltiena tirpsta burnoje.