Kaip paaiškėjo, yra žmonių, kurie tiesiogine prasme laiko kiaušinius stiklainyje. Ne, mes, žinoma, girdėjome apie marinuotus kiaušinius, kurie yra populiarūs Amerikoje, bet tai yra kitaip. Tai mūsų liaudiškas būdas ir mes skubame apie tai pasakoti. Štai kaip laikyti kiaušinius stiklainyje, kad jie nesugestų kelis mėnesius.
Kaip gali atsitikti taip, kad kiaušinių nėra kur nusipirkti ir juos reikia ilgai laikyti? Pagrįstas klausimas, ir čia yra galimas atsakymas. Tarkime, gyvenate kaime, žiema, galite nusipirkti, bet tai brangu ir jų nepakanka. Ar ne geriau būtų kaupti atsargas? Galime daug apie tai pasakyti.
KIAUŠINIAI STIKLAINYJE
Atrodytų, kam mums reikalingas stiklainis, jei yra šaldytuvas? Taip pat protinga, bet kiek kiaušinių ten galite sutalpinti? Be to, šaldytuvas nuolat atidaromas, temperatūra kinta, tai tikrai nebus naudinga kiaušiniams. Pagalvokite, o jeigu jūs turite du šimtus kiaušinių ir norite porą mėnesių negalvoti, kur jų gauti?
Geriausia, jei šiam tikslui turite atskirą šaldytuvą. Galite nustatyti maždaug 0 laipsnių Celsijaus temperatūrą ir užpildyti kiaušiniais iki viršaus. Tokiu atveju jie ištvers rekordinius septynis mėnesius, o sugedimo rizika sieks maždaug 3–4%. Taip yra tuo atveju, jei jūs nuolat turite elektrą. O jei visame kaime būtų išjungta elektra?
Liaudiškas būdas
Būtent tada mes prisimename apie stiklainius ir tai, kad galite laikyti kiaušinius rūsyje. Turiu pasakyti, kad šis metodas nėra labai paplitęs – daugelis jį girdėjo, tačiau nedaugelis tuo pasinaudojo. Straipsnio pabaigoje galite pažiūrėti originalų vaizdo įrašą, kuriame ukrainiečių šeimininkė aiškiai demonstruoja, kaip viskas vyksta.
Pirmiausia, paruoškime kiaušinius. Tarkime, kad turite tik 200 jų ir ketinate juos išlaikyti kuo ilgiau. Labai svarbu: kiaušiniai turi būti švieži, ne senesni kaip dvi savaitės nuo padėjimo. Kaip nustatyti šviežumą ir paruošti juos laikyti?
Panardinkite juos į vandenį (prieš laikymą vis tiek patartina nuplauti), švieži kiaušiniai panirs po vandeniu, vėliau dėti iškils. Geriau juos atidėkite į šalį ir sunaudokite pirmiausia.
Tada būtinai patikrinkite lukšto vientisumą – dėl vieno tokio kiaušinio visi kiti gali sugesti, ir tai nėra gerai. Pažeidimai gali būti matomi, arba švelniai palietus jaučiami. Jei yra įtarimas dėl įtrūkimo, padėkite į šalį.
Prieš dedant kiaušinius į stiklainius, juos reikia išdžiovinti ir nuvalyti, kad jie būtų švarūs. Viskas, dabar mes juos sudėsime į stiklainius.
Kiaušiniai stiklainyje
Kadangi populiariausios talpos yra trijų litrų stiklainiai, juos ir naudosime. Viename stiklainyje, priklausomai nuo jų dydžio, telpa apie 30–35 kiaušiniai. Mes atsargiai nuleidžiame juos į stiklainį, kad netyčia nesudaužytume, ir tada paruošiame kalkių skiedinį. Norėdami tai padaryti, turite turėti gesintų kalkių, kurias atskiesite paprastu vandeniu.
Jums nereikia daug kalkių, kelių šaukštų, ir 10 litrų vandens. Mums reikia apie 5-6 stiklainių. Kruopščiai išmaišykite ir supilkite tirpalą, kad jis visiškai uždengtų kiaušinius. Uždenkite ir užsandarinkite taip, lyg tai būtų įprasta uogienė.
Padaryta! Šeimininkė garantuoja, kad kiaušiniai stiklainiuose išliks nesugedę iki pavasario ar net ilgiau. Kalkių tirpalas užkimš kiaušinių poras, o jo baktericidinės savybės neleis vystytis įvairiems mikroorganizmams. Na, pažiūrėkime! Belieka visa tai patikrinti praktiškai.
Kiti laikymo būdai
Girdėjome apie panašų metodą, kai vietoj kalkių naudojamas skystas stiklas. Jis turi būti praskiestas tokiomis pačiomis proporcijomis, kaip ir kalkės, tačiau jūs negalite užsandarinti dangtelio, užteks tiesiog uždengti popieriumi. Yra sakoma, kad šiam metodui labiau tinka moliniai indai. Kaip ir kalkių atveju, tirpalas turėtų visiškai padengti kiaušinius.
Be to, namų šeimininkės naudoja vazeliną, saulėgrąžų aliejų ir gyvūninius riebalus, kurie aplink kiaušinį sukuria ploną apsauginę plėvelę. Tai padidina saugojimo laiką daugiau nei dviem mėnesiais. Kiaušiniai tiesiog panardinami į šiek tiek pašildytus riebalus ir tada dedami į patogų indą.
Mes žinome, kad kai kurie kiaušinius laiko grūduose, sorose ir net sausuose pelenuose. Grūdai „palaiko“ pastovią temperatūrą ir drėgmę, o tai leidžia kiaušinius laikyti bent kelis mėnesius. O jei prieš tai juos sutepsite aliejumi ar riebalais, poveikis bus dar geresnis.
Štai kiek įdomių dalykų! Mes rekomenduojame žiūrėti vaizdo įrašą, kuriame šeimininkė iš Ukrainos ruošia kiaušinius laikyti kalkių tirpale. Ten viskas įdomu – metodas, priežastys ir praktinis pritaikymas.
Kiaušiniai stiklainyje gali padėti tuo atveju, jei mus užkluptų koks nors kataklizmas. Taip išgyvensime su turimais kiaušiniais. Tai, žinoma, pokštas!