Šiandien iš turgaus parsivežiau gardžių kiaulienos šonkaulių. Bet gaminsiu ne aš, o vyras. Tai yra jo firminis receptas, kurį jis parsivežė iš Lenkijos. Būdamas darbe jis išmoko gaminti neprilygstamus šonkaulius su kopūstais. Sako, kad to jį išmokė vietinis draugas.
Ant raugintų kopūstų kepami šonkauliai yra skanūs ir minkšti. Mėsa lengvai palieka kaulą ir tiesiogine to žodžio prasme tirpsta burnoje. Man patinka dienos, kai galima atsipalaiduoti ir sočiai pavalgyti. Kepti šonkauliai buvo patiekiami net ant šeimos šventinio stalo. Svečiai gyrė. O sužinoję, kad tai ne mano nuopelnas, jie buvo tiesiog šokiruoti.
Jums reikės:
- Kiaulienos šonkaulių 1,5 kg
- Svogūnų 2 vnt.
- Česnako 2 skiltelių
- Slyvų 5-6 vnt.
- Džiovintų grybų 30 g
- Rūkytos šoninės 150 g
- Raugintų kopūstų 1 kg
- Mairūno 1 valgomojo šaukšto
- Kmynų 1 šaukštelio
- Druskos pagal skonį
- Juodųjų pipirų (maltų) pagal skonį
Gaminimas:
Grybus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 1–2 valandas pastovėti.
Šonkaulius supjaustykite gabaliukais, pagardinkite druska, pipirais ir apkepkite iš abiejų pusių saulėgrąžų aliejuje.
Į keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą šoninę ir svogūną, apkepkite, o kai ims ruduoti, sudėkite išspaustą česnaką. Kepkite dar 1 minutę.
Sudėkite nusausintų kopūstų, džiovintų slyvų be kauliukų ir išmirkytų grybų (užpilkite šiek tiek vandens, kuriame jie buvo mirkomi). Įpilkite mairūno, kmynų, druskos ir pipirų. Troškinkite apie 10 minučių.
Ant kepimo indo dugno uždėkite kopūstus. Ant viršaus paskleiskite šonkaulius, įspausdami juos į kopūstus. Uždenkite folija arba dangčiu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 2 valandoms.