Anot profesionalios mitybos specialistės Liudmilos Denisenko, maistas nėra naudingas ar kenksmingas, maisto produktai gali būti asimiliuojami ar neįsisavinami. Arba nenaudingi. Didžiausią naudą iš maisto galima gauti, derinant maisto produktus taip, kad kiekvieno naudą sustiprintų kitas suvalgytas produktas. Tai įmanoma ir visai nesunku!
Yra atvejų, kai produktų duetas ar produktų trio padvigubina ar net patrigubina kiekvieno atskiro produkto pranašumus. Žemiau paskelbėm sveikiausių mitybos specialistų derinių sąrašą.
Kiaušiniai + pomidorai (kiaušiniai + svogūnai) = amžina jaunystė
Naudingiausia iš šių produktų gaminti augaliniame aliejuje keptus kiaušinius. Svogūnuose ir pomidoruose yra daug seleno, kuris vaidina svarbų vaidmenį, vystantis organizmo reprodukcinei sistemai. Ši medžiaga tinkamai absorbuojama kartu su vitaminu E, kurio savo ruožtu yra kiaušiniuose ir augaliniame aliejuje.
Tokiu atveju, tuo pačiu metu reikia valgyti maistą, kuriame yra šių mineralų. Todėl kiaušinienė su svogūnais ar pomidorais, arba dar geriau, su abiem, yra puikus seleno ir vitamino E šaltinis. Svarbiausia – laiku išjungti keptuvę, nes šios naudingos medžiagos sunaikinamos, ilgai termiškai apdorojant.
Kiaušiniai + brokoliai (kiaušiniai + špinatai) = gyvenimas be PMS ir osteoporozės
Remiantis žurnale „Archives of Internal Medicine“ paskelbtu tyrimu, moterys, kurios iš masto gauna pakankamą kiekį kalcio ir vitamino D, rečiau serga PMS. Vištos kiaušiniai yra geriausias natūralus vitamino D šaltinis, o žalių brokolių žieduose ir špinatų lapuose gausu kalcio, kuris yra blogai pasisavinamas be vitamino D. Špinatų lapuose taip pat gausu vitamino K, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.
Paaiškėjo, kad vitaminas K veikia kartu su dar dviem vitaminais – D ir A, veikdamas kaip reguliatorius, nukreipdamas kalcį ten, kur jis priklauso, ir paimdamas jį iš ten, kur jo neturėtų būti. Špinatai ir brokoliai yra puikūs beta – karotino, vitamino A pirmtako, šaltiniai. Be to, šie duetai padeda sustiprinti kaulus.
Ar galite įsivaizduoti, kaip šie produktai yra derinami? Pavyzdžiui, omlete arba fritate – itališkoje kiaušinienėje su įdaru. Jei pridėsite ir sūrio (lengvai virškinamo kalcio šaltinį), gausite tiesiog nepaprastą derinį!
Lęšiai + paprikos (sezamo sėklos + žalumynai) = nuo nuovargio
Mitybos specialistai teigia, kad kas ketvirtai moteriai mityboje trūksta geležies. Ji suteikia energijos! Tačiau padėtį galima ištaisyti, jei valgote maistą, kuriame gausu šio mikroelemento.
Pavyzdžiui, lęšiuose yra daug geležies, kiekviename 100 g lęšių yra beveik 12 mg, daugiau nei jautienos kepenyse (8,2 mg /100 g). O sezamo ir saulėgrąžų sėklos laikomos „geležies bombomis“ – jose yra apie 61 mg geležies!
Tačiau, kaip žinote, geležis iš kepenų pasisavinama daug geriau, nes ten ji yra hemas (geležies turintis porfirinas), kuris yra hemoglobino dalis. Geležis be hemo, patekusi į organizmą su augaliniais produktais, yra blogai pasisavinama. Taigi, energijos šaltinis, esantis lęšiuose, yra nenaudingas?
Tikrai ne! Pabandykite į lęšių patiekalus įdėti raudonųjų paprikų, o ant salotų su pipirais ir žolelėmis pabarstykite sezamo ar saulėgrąžų sėklų. Vitaminas C, kurio yra paprikoje, petražolėse, krapuose, laukiniuose česnakuose, yra kaip raktas, kuris atidaro eritrocitų dėžutes, užpildytas naudingu raudoniesiems kraujo kūneliams mikroelementu.
Pomidorai + augalinis aliejus = jaunatviška oda ir kova su vėžiu
Likopenas, galingas antioksidantas, esantis pomidoruose, sumažina epiteliui padarytą saulės žalą. Augaliniai riebalai padeda metabolizuoti likopeną. „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad daug alyvuogių aliejaus valgantys žmonės turi mažiau raukšlių. O linų sėmenys, kuriuose gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, padeda pagerinti odos ir plaukų būklę.
Beje, pomidorus galima valgyti su alyvuogėmis, o tai dar sveikiau, nei su aliejumi! Neseniai JAV buvo atliktas eksperimentas, kurio metu buvo nustatyta, kad vyrai, valgę didelį kiekį pomidorų salotų su alyvuogėmis, sugebėjo pasveikti nuo prostatos vėžio daug greičiau, nei tie, kurie to nevalgė.
Be to, pomidorai ir aliejus yra paprasčiausiai valgomi kartu su brusketomis ar kaprio salotomis. Kosmetinis efektas nuo šios Viduržemio jūros poros gali sustiprėti. Troškinkite slyvinius pomidorus alyvuogių aliejuje ant silpnos ugnies (110 laipsnių) (kaitinant išsiskiria daugiau likopeno).
Špinatai + avokadas = puikus regėjimas
Špinatuose gausu tik sveiko liuteino ir vitamino A. Avokaduose jų yra dar daugiau, be to, šių vaisių minkštime gausu gerųjų riebalų, kurių organizmui reikia, kad ištirptų šios maistinės medžiagos.
Vištiena + morkos (lašiniai + žali svogūnų laiškai) = stiprus imunitetas
Sunku rasti šakniavaisių, turinčių daugiau vitamino A ,nei morkos, kurio organizmui reikia kovai su infekcijomis. Tačiau be vištienoje esančio cinko mūsų organizmui būtų sunku išgauti maistines medžiagas iš šio vitamino.
Vitaminas A kraujotakos sistemoje gali „keliauti“ tik kartu su baltymais, o cinko reikia tik baltymui susidaryti, kuris jungia vitaminą A. Todėl, jei organizme nepakanka cinko, vitaminas A negali patekti iš kepenų į kitus kūno audinius. Štai kodėl vištienos sultinys su morkomis yra pirmasis gripo pagalbininkas!
Na, o lašiniai su žaliais svogūnų laiškais ar česnakų deriniu, kuris jau tapo klasika, yra nacionalinis ukrainiečių antibiotikas! Lašiniuose yra daug riebaluose tirpių vitaminų A, E ir D, juose yra 40% nesočiųjų riebalų rūgščių. Tokios rūgštys, patekusios į organizmą, suriša ir pašalina iš organizmo toksinus.
Laiškų arachidono rūgštis padeda organizmui įjungti „imuninį atsaką“, kai jis susiduria su virusais ir bakterijomis. Organiniai sulfidai (medžiagos, esančios česnakuose ir svogūnuose) kartu su vitaminu D skatina imuninių makrofagų ląstelių gamybą. Nors vitaminas C turi įtakos neutrofilų ir interferono lygiui.
Beje, lašinių derinys su česnaku taip pat pašalina kenksmingą cholesterolį iš mūsų kūno.
Troškinta kiauliena + Briuselio kopūstai = kova su vėžiu
Kas sakė, kad kepta mėsa jums kenkia? Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Austrijoje kiaulienos karka su troškintais kopūstais yra gana sveikas nacionalinis patiekalas. Niekas margarine nesiūlo kepti riebios kiaulienos!
Tačiau troškinti liesą kiaulieną su Briuselio kopūstais tikrai verta! Svarbiausias kiaulienos mineralas yra selenas – priešvėžinis antioksidantas. Kiaulieną derinant su daug sulforafano turinčiomis daržovėmis (tokiomis kaip Briuselio kopūstai ar žiediniai kopūstai), mineralo stiprumas padidėja iki 13 kartų!
Be to, tiek kiaulienos, tiek kopūstų baltymai yra būtinų amino rūgščių (lizino, treonino, metionino) šaltinis, būtinas kraujotakai, audinių augimui ir atstatymui, inkstų, antinksčių, skydliaukės funkcijų stimuliavimui, taip pat pašalinių baltymų ištirpimui ir pašalinimui iš organizmo.
Jautiena + raudonas vynas = sveikas ilgaamžiškumas
Po daugybės tyrimų Izraelio mokslininkai įrodė, kad mėsos derinys su raudonuoju vynu yra labai naudingas, nes jis sumažina žmogaus organizmui kenksmingo cholesterolio absorbcijos lygį, kuris didelėmis dozėmis patenka į kūną kartu su mėsa.
Pasirodo, kad raudonajame vyne yra nemažas kiekis polifenolių, kurie žymiai slopina kenksmingų junginių absorbciją iš skrandžio ir žarnyno. Todėl į kraują patenka daug mažiau cholesterolio, kuris užkemša kraujagysles ir trukdo normaliam organų funkcionavimui.
Kepenys + kopūstai (kepenys + granatas arba obuoliai) = kova su anemija
Obuoliuose yra daugiausia geležies (2,2 g / 100 g), tačiau ji yra nevirškinama, priešingai, nei mėsos ir kepenų hemo geležis. Bet jei derinsite šiuos maisto produktus (kepenis su obuoliais, kepenis su granatais), galite sustiprinti jų poveikį, kovojant su mažakraujyste. Hemo geležis yra daug geriau absorbuojama, kai vaisiuose ir daržovėse yra vitamino C.
O kopūstų ir kepenų derinys yra dar naudingesnis! Kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir vitamino K. Tai būtina normaliai medžiagų apykaitai, kraujo krešėjimui ir padeda kepenims. Be to, kopūstuose gausu vitamino U, kuris yra ne tik opą mažinantis vitaminas, bet ir padeda padidinti skrandžio sulčių sekreciją, o tai pagerina geležies absorbciją.
Lašiša + taurė raudono vyno = nuo depresijos
Žinoma, baltasis vynas labai tinka prie žuvies, tačiau raudonajame vyne esantys antioksidantai kartu su lašišos omega-3 riebalų rūgštimis yra tiesiog puikus duetas! Jis sugeba išvyti depresiją ir pagerinti smegenų veiklą.
Gerai yra žinoma, kad žuvyje yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra labai naudingos sveikatai ir grožiui. Tačiau tik neseniai mokslininkai atrado, kad kartu su raudonuoju vynu organizmas jų gauna kur kas daugiau.
Nustatyta, kad vyne esantys polifenoliai (kurių nėra aluje ar stipriuosiuose gėrimuose) padeda organizmui iš žuvų išgauti penkis kartus daugiau omega-3 riebalų rūgščių, kurios padaro odą lygesnę, prailgina jaunystę ir apsaugo nuo daugelio ligų.
Jogurtas + susmulkintos linų sėklos = puikus virškinimas
Jogurtuose yra probiotikų – gerųjų bakterijų, kurios padeda virškinimui. Tačiau vien fermentuoti pieno produktai negali pagerinti situacijos. Norint išgyventi ir daugintis, probiotikams reikalingi prebiotikai – specialūs augaliniai pluoštai, kuriuose jų yra gausu, pavyzdžiui, linų sėklose.
Lengva atkurti ir palaikyti sveiką virškinimo sistemos pusiausvyrą: į jogurtą įpilkite šaukštelį susmulkintų sėklų.
Avižiniai dribsniai + obuoliai (avižiniai dribsniai + apelsinų sultys) = sveikos kraujagyslės ir širdis
Avižiniuose dribsniuose yra beta gliukano ir avenantramidų, kurie apsaugo mūsų kraujagysles nuo cholesterolio. Gydomąjį rytinės košės poveikį galite sustiprinti šviežio obuolio riekelėmis, kuriose gausu flavonoidų – svarbių antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir, be to, kovoja su uždegimu.
Taip pat jūs galite drąsiai gerti apelsinų sultis – Amerikos žemės ūkio departamento atlikti tyrimai parodė, kad naudojamos apelsinų sultys ir avižiniai dribsniai yra puiki priemonė kraujagyslėms valyti, ir puiki širdies priepuolių prevencija. Kartu šie maisto produktai geriau stabilizuoja blogąjį cholesterolį.
Duona + sūris (košė + pienas) = stiprus kaulai ir stabilūs nervai
Kalcio absorbcija priklauso nuo jo santykio maiste su riebalais ir riebalų rūgštimis, baltymais, kalciferoliais, magniu, fosforu. Jei maiste nėra pakankamai baltymų, sutrinka kalcio absorbcija. Todėl naudingiausia yra valgyti duoną su sūriu, kruopas su pienu, mėsos ir žuvies patiekalus su daržovių garnyrais ir kt.
Žalioji arbata + citrina = vėžio prevencija
Neseniai japonų mokslininkai nustatė, kad geriantys bent du puodelius per dieną žaliosios arbatos gėrimų, turi mažesnę tikimybę mirti nuo insulto ar kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Šį apsauginį poveikį suteikia katechinai – polifenoliai, kurie yra galingi antioksidantai,jie taip pat slopina vėžinių ląstelių augimą.
Tačiau, deja, šiems kovotojams yra sunku skrandyje – išgyvena tik 20 proc. Purdue universiteto mokslininkai nustatė, kad jei į puodelį žaliosios arbatos išspausite citrinos sulčių, katechinai įgis savybių, dėl kurių jie jau turi 80 proc. galimybę išgyventi.
Obuoliai + šokoladas (grikiai su svogūnais) = sveikata ir džiaugsmas
Obuoliuose gausu priešuždegiminio kvercetino, kuris taip pat sumažina alergijų, miokardo infarkto, Alzheimerio ir Parkinsono, prostatos ir plaučių vėžio riziką. Šokolade yra katechinų, kurie sumažina aterosklerozės ir vėžio riziką.
Kartu vartojami kvercetinas ir katechinai apsaugo nuo trombozės ir pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Beje, dėl tos pačios priežasties naudinga valgyti grikių košę, virtą su svogūnais.
Venkite lupti obuolius, tokiu būdu pašalinate antioksidantus, kurie kovoja su kepenų, krūties ir žarnyno vėžiu. Obuolius geriausia valgyti neluptus, bet juos reikia kruopščiai sukramtyti. Obuoliai geriausiai dera su šokolado fondiu.