Raudona sūdyta žuvis ant Naujųjų metų stalo yra klasika. O jei šį įprastą klasikinį receptą šiek tiek pakeistume?
Ir, beje, tokius sumuštinius galima paruošti ne tik Naujiesiems metams ar Kalėdoms, bet ir bet kurioms kitoms šventėms (net ir vasarą). Sumuštiniai yra labai sotūs ir maistingi, todėl puikiai tinka pusryčiams. Na, ir ant stalo jie atrodo tiesiog pasakiškai gražiai!
Produktai jų gamybai
- bagetė – 1 vnt.
- silpnai sūdyta raudona žuvis – 200 g
- balta rūkyta žuvis – 200 g
- sviestas 82,5% – 100 g
- citrina – 1 vnt.
- rozmarinas ar bet kokie kiti žalumynai – dekoravimui
Kaip gaminti
- Gaminsime sumuštinius (kaip įprasta) su sviestu, bet padarysime jį dar skanesnį. Į sviestą įdėsime citrinos žievelės!
- Nutarkuokite citrinos žievelę smulkia tarka:
- Sviestą kartu su žievele sudedame į trintuvą. Sviestą reikia iš šaldytuvo išimti iš anksto (bent 30 minučių) ir supjaustyti gabalėliais:
- Plakite sviestą ir žievelę maksimaliu greičiu apie 40 sekundžių. Tik pasirinkite gerą sviestą, kurio riebumas ne mažesnis kaip 82,5%;
- Plaktą sviestą kol kas padedame į šalį (bet nedėkite į šaldytuvą) ir supjaustome bagetę į gabalėlius:
- Dabar pereikime prie žuvies. Turėsime dviejų rūšių sumuštinių su raudona ir balta žuvimi. Galima padaryti daugiau – viskas priklauso nuo svečių skaičiaus ir biudžeto. Turėjau šiek tiek pasūdytos raudonos žuvies (upėtakio) ir baltos rūkytos (oto).
- Nuimkite upėtakio odą (jei yra), išimkite kaulus (jei yra) ir supjaustykite filė ilgais gabalėliais, kad juos būtų galima išdėlioti ant bagetės:
- Otas (balta žuvis) jau buvo supjaustytas. Tiesa, gabalėliai atrodė per dideli, bet vis tiek nusprendžiau tokius ir palikti. Daugiau žuvies – skanesnis sumuštinis!
- Dabar sviestą, išplaktą su citrinos žievele, gausiai tepkite ant bagetės gabalėlio:
- Ant sviesto uždėkite žuvies gabaliukus;
- Papuoškite šviežiais rozmarino lapeliais ar kitomis žolelėmis:
- Pažiūrėkite, kokį grožį gavome:
Geriausia šiuos sumuštinius paruošti prieš patiekiant – tai užtruks 10–15 minučių. Jei pagaminsite juos iš anksto ir įdėsite į šaldytuvą, tada išimkite lėkštę su sumuštiniais anksčiau, kad sviestas spėtų šiek tiek atšilti.
Sviestą galima gaminti ne tik su citrinos žievele! Plakite sviestą su krapais, grūdėtomis garstyčiomis, saulėje džiovintais pomidorais – yra daugybė variantų!
Čia yra trumpas recepto vaizdo įrašas.