Mitybos specialistai vienbalsiai sutinka, kad balta duona tikrai nėra pats geriausias pasirinkimas, tačiau ne visiems vartotojams yra pakankamai aišku, kur iš tiesų slypi pavojus.
Kaip ir galime spręsti iš pavadinimo, balta duona yra kepama iš baltų miltų. Kvietiniai miltai yra balinami naudojant chemines medžiagas, tokias kaip benzoilo peroksidas, chloro dioksidas ir kalio bromatas.
Be to, į šiuos miltus dedama rafinuoto krakmolo. Nors visi šie chemikalai naudojami nedideliais kiekiais, jie vis tiek gali būti laikomi pavojingais sveikatai. Be to, baltoje duonoje dažnai yra pridėtinių cukrų, įskaitant ir daug fruktozės turintį kukurūzų sirupą.
Ar tikrai juoda duona yra tokia sveika?
Vis dėlto, juoda duona taip pat nėra tokia nekalta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nors gana dažnai teigiama, kad juodoje duonoje yra daug daugiau skaidulų, tačiau gana dažnais atvejais tai tėra marketingo triukas. Iš tiesų juoda duona dažnai yra ta pati balta duona, tačiau… juodos spalvos. Vartotojai kartais apsigauna manydami, kad sėklomis pabarstyta duona yra sveikesnė.
Ką turėtume daryti?
Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis viso grūdo duoną, kuri įprastai yra rudos spalvos. Tokioje duonoje yra naudingų skaidulų, vitamino E ir fitonutriento, kuris, kaip rodo tyrimai, padeda užkirsti kelią krūties vėžiui ir širdies ligoms. Be to, viso grūdo duonoje yra baltymų, vitamino B, magnio, mangano, geležies, fosforo, kalio ir cinko.
Juodos ir baltos duonos tyrimai
2017 m. „Cell Metabolism“ žurnale buvo paskelbti tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad juoda duona nėra naudingesnė už baltą. Mokslininkai atrinko 20 sveikų tyrimo dalyvių, kurie 7 dienas turėjo valgyti juodą arba baltą duoną.
Tyrimo metu mokslininkai matavo tyrimo dalyvių gliukozės, riebalų ir cholesterolio kiekį. Paaiškėjo, kad nėra didelio skirtumo tarp to, kokią duoną valgė tyrimo dalyviai. Vis dėlto, mokslininkai teigia, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra labai individualus, ir galbūt dėl to nepavyko aptikti reikšmingo skirtumo.
Būtent todėl pacientams negali būti taikoma universali dieta, kuri būtų tinkama išimtinai visiems.