Atrodytų, kas gali būti sunkaus rauginant kopūstus? Rauginti kopūstai yra vienas seniausių augalinių produktų. Bet tuo pačiu kiekvienam gaunasi skirtingo skonio! Ir kažkas nepaprastai skanaus. Šiandien kalbėsime apie tai, kaip teisingai rauginti kopūstus ir kokias paslaptis slepia šis procesas.
Nustebsite, tačiau yra bent keliolika niuansų! Nuo indų iki mėnesio dienos. Laikas apie juos sužinoti.
Kopūstų rauginimo paslaptys
Kaip pasirinkti kopūstus ir jų priedus?
Visi žino, kad kopūstus reikia imti su baltais lapais ir vėlyvos rūšies. Norint geros fermentacijos, kopūstai turi sudaryti daug pieno rūgšties. Tai suveiks tik esant dideliam cukraus kiekiui, kuris atsiranda tik vėlyvą rudenį.
Be to, priedai suteikia gaminiui ypatingo žavesio. Morkos suteikia šiek tiek saldumo, obuoliai ir slyvos – rūgštumo ir aromato. Šiaurės šalyse dažnai naudojamos spanguolės, bruknės ir net kadagio uogos.
Prieskoniai ir žolelės
Nepaprastai svarbu teisingai apskaičiuoti druskos kiekį: viename trijų litrų stiklainyje turi būti apie 40 g druskos (tai yra du su kaupais šaukštai). Bet to nepakanka, kad vėlyvasis kopūstas raugintas gautųsi skanus! Subrendęs jis gali būti šiek tiek kartaus skonio, todėl nepamirškite pridėti 20 g cukraus (vienas šaukštas).
O dabar apie prieskonius! Tinka: kalendros, kmynai ir anyžiai. Kaukaze taip pat nepamirštama aitriųjų pipirų ir net gvazdikėlių.
Fermentacijos procesas
Tiesiog pagniaužyti ir palaukti nepakaks. Pirma, kopūstai turi būti suspausti ir visiškai užpilti sultimis. Antra, būtina pašalinti susidariusias putas. Ir paskutinė sąlyga yra ne perlaikyti! Tik dvi ar tris dienas kambario temperatūroje, o likusį laiką – esant maždaug 0 laipsnių temperatūrai. Tik tokiu būdu pieno rūgštis kaupsis tolygiai.
Kaip matote, tai nėra taip paprasta. Tačiau tai yra vienintelis būdas gauti traškų, sultingą produktą, kuriuo galėsite mėgautis nuo pirmo iki paskutinio kąsnio! Paruošimo procesą, žinoma, galima palengvinti įpylus acto, tačiau skonis nebus toks pats. Atsižvelgiant į visas šias subtilybes, būtent jūsų rauginti kopūstai bus patys skaniausi.