Cukatos man labai patinka. Jos papildo kepinius ir gali būti atskiras saldus užkandis. Cukatos ypač praverčia ruošiantis šventėms. Mano šeimoje jos yra populiaresnės nei šokoladai. Ir cukruoti apelsinai paprastai yra neatskiriamas švenčių atributas.
Mano vyras pila šampaną į aukštas, gražias taures, o aš įdedu po dvi cukatas. Svečiams įdomu, koks tai dekoras. Sužinoję, kad jis yra valgomas, jie negali nustoti žavėtis. Verta pabandyti!
Jums reikės:
- Apelsinų 5-6 vnt.
- Cukraus 400 g
- Vandens 200 ml
- Citrinų rūgšties 0,5 šaukštelio
- Druskos 2 šaukštelių
- Cukraus pudros pagal skonį
Gaminimas:
Cukruotiems vaisiams naudokite 5–6 didelius, plonos odos apelsinus. Gerai juos nuplaukite. Tada nuimkite žievelę. Turėtų būti apie 500 g.
Žievelę užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 2 dienoms. Po pusės dienos pakeiskite vandenį. Per 2 dienas kartumas išnyks. Tada nuplaukite žievelę po tekančiu vandeniu.
Šaukštu pašalinkite baltą sluoksnį. Supjaustykite plonomis juostelėmis. Ne daugiau kaip 0,5 cm susmulkintą žievelę blanširuokite verdančiu vandeniu iki 4 minučių. Tada išpilkite vandenį.
Nuplaukite ruošinius šaltame vandenyje. Puode užvirkite 2 litrus vandens, įpilkite 1 šaukštelį druskos. Dar kartą blanširuokite žievelę. Dar kartą pakartokite šią procedūrą tomis pačiomis proporcijomis.
Po 3-iojo blanširavimo likęs kartumas visiškai išnyks. Po kiekvieno virimo būtinai praskalaukite žievelę, kad ant jos neliktų druskos.
Sirupo gaminimas. Ištirpinkite cukrų 200 ml vandens. Įpilkite citrinos rūgšties arba sulčių. Mišinį užvirkite, tada į puodą suberkite žieveles.
Troškinkite apie valandą. Per šį laiką sirupas turėtų visiškai išgaruoti. Retkarčiais pamaišykite, kad nepradėtų degti.
Kai beveik nelieka sirupo, supilkite žieveles į sietelį. Leiskite atvėsti. Tuo tarpu kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Išdėliokite žieveles vienu sluoksniu.
Džiovinkite cukatas visą dieną. Įsitikinkite, kad ant jų niekas nenukrito. Po dienos apvoliokite cukraus pudroje arba pačiame cukruje. Palikite porai valandų išdžiūti.